Aktivt ridesenter

29.05.2008
Aktivt ridesenter
Nina Brathetland sammen med hesten Amiga

Leif Riska har knapt nok sittet på en hest. Allikevel driver han stort ridesenter med stallanlegg til rundt 40 hester, 16 luftegårder, ridehall, utendørsbane, grillhytte, varmestue og fine turveier rundt eiendommen. Og senteret er under stadig utvikling.

- Det må ha startet på begynnelsen av 90-tallet en gang, svarer Riska på spørsmålet om hvordan det hele kom i stand.

- Det kom litt brått på. Jeg drev med okse og høns. Tilfeldigvis kom det innom et par jenter som spurte om de kunne få ha en hest stående her. Jeg sa at jeg ikke kunne innrede for bare en hest. De kom tilbake noen dager senere og sa at nå er vi fem. Da sa jeg ja, minnes Riska.

- Foreldrene skulle være med å innrede hesteboksene på dugnad. Etterspørselen steg etter hvert, stadig flere ville ha hestene sine hos meg.

Nå er det altså rundt 40 hester hos Riska, og kapasiteten er sprengt.

- Den gangen var det mange fjordinger og islandshester, altså turhester. Etter hvert ble det også rideklubb.

 

Rideklubben

Christina Hassel er leder for rideklubben, og forteller:

- Med 142 medlemmer er Riska rideklubb en relativt stor klubb, og det kommer stadig nye til.

Før var de fleste turryttere, men klubben har i det siste satset mer på konkurranseridning, sier Hassel og sikter til disiplinene sprang og dressur.

- Etter å ha hatt en del klubbstevner, har vi nå også begynt å ha distriktsstevner i dressur.

- I 2003 ble en ny ridehall innviet. Denne hallen holder internasjonale mål. Den er på 20 x 60 meter, og dette er en relativt stor hall. Nå er vi i ferd med å bygge en ny tribune med kafè og tilrettelegging for bevegelseshemmede, sier Hassel stolt.

- Klubben var helt avhengig av å ha en innehall på grunn av været her på vestlandet. Med denne hallen kan vi være en langt mer aktiv klubb, og vi kan få fram bedre ryttere. Samtidig vil hallen gjøre det mulig å ha både treninger og konkurranser gjennom hele året. For at denne hallen skulle bli reist har vi vært helt avhengige av sponsoravtaler, understreker Hassel.

- Vi ønsker derfor å uttrykke stor takknemlighet til de sponsorene som har vært med å gjøre denne hallen mulig for oss. Jeg vil spesielt trekke fram det gode samarbeidet vi har med Bryggen senter, sier Hassel.

- Med den utviklingen klubben har hatt har vi oppnådd målet om å heve standarden på rytterne våre. Flere markerer seg i konkurransene, understreker Hassel, og legger ikke skjul på at de vil enda mer:

- En forutsetning for at vi også skal kunne arrangere distriktsstevner i sprang er at vi får en større utendørs bane. Dette jobber vi med å få på plass.

Hassel kan videre fortelle at et dressurstevne er under planlegging, og dersom alt går som planlagt blir stevnet avholdt den 8. juni.

 

Flere rideveier

- Både kommunen og fylket har vist interesse for denne eiendommen i forbindelse med å utvide tur- og rideveiene her i området, sier Riska.

- Turveiene rundt eiendommen har i tillegg blitt åpnet for allmennheten, og det er det stadig flere i bygda som har blitt oppmerksomme på. Vi er glade for utsiktene til å få flere turstier sånn at vi kan unngå for mye ridning i trafikken og i byggefelt.

Hassel er enig, og understreker i tillegg at de legger stor vekt på å ta hensyn til nærmiljøet:

- Vi er en relativt stor klubb med mye aktivitet. I forbindelse med ridning i nærmiljøet så ønsker vi å ta ansvar for våre ryttere. Derfor har vi utstyrt alle med nummererte refleksvester sånn at vi kan gi tilbakemelding til rette rytter dersom det kommer inn klager.

Senteret tar også miljøet på alvor:

- Med så mange hester som vi har her blir det produsert mye hestemøkk. Til nå har vi måttet transportere alt dette bort. For å unngå denne unødvendige transporten er vi nå i ferd med å bygge et komposteringsanlegg her på senteret for håndtering av hestemøkk, sier Riska, og legger til at mye av fôret også blir produsert på garden.

 

Hold tomflaskene klar

En ambisiøs og aktiv klubb som denne er selvsagt stadig avhengig av både midler og dugnadsinnsats. I den forbindelse vil klubbens medlemmer ta en runde i bygda og samle inn flasker.

- Vi ber derfor alle sambygdinger å ha posene med tomflasker klare onsdag den 11. juni, oppfordrer Hassel.

- Det vi samler inn penger til er en henger til hestetransport. Med en slik henger kan rytterne våre dra ut og delta på andre ridestevner rundt om i distriktet.

Foruten den vanlige aktiviteten du finner på et ridesenter, legger Riska vekt på at det blir gjort mye for å skape et godt miljø her:

- Vi organiserer sosiale tilstelninger som rekefest, filmkvelder, temakvelder og grilling. Vi har også åpne dager her på senteret, avslutter Riska.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...