Styret i Riska historie- og museumslag jobber aktivt med historieformidling i bygda. Fra venstre: Asbjørn Alvestad, Brit-Sissel Todnem, Terje Hansen, Enok Lauvås og Ottar Nesheim.
Riskamuseet har skiftet fokus fra å vise fram gjenstander til å fortelle om dem. I den anledning er utgivelse av bøker blitt et viktig virkemiddel.
- Vi sliter med å finne egnede lokaler for en museumsutstilling, og har derfor bestemt oss for at historiefortelling nå er den viktigste aktiviteten vår, sier leder og sekretær Brit-Sissel Todnem. Riskamuseet skiftet nylig navn til Riska historie- og museumslag, og navneendringen er en direkte konsekvens av det nye fokuset foreningen har fått.
- Fremdeles samler vi inn ting, men plassen begrenser hvor mye vi kan ta oss av. Vi har et lite depot på Grendahuset. Resten av tingene som er i foreningens eie står lagret privat, sier Todnem, og viser blant annet til ballproduksjonsutstyret som står lagret på Vatne.
- Vi er stadig på utkikk etter egnede lokaler. Men vi har ikke midler til å eie noe hus, og vi har ikke krefter til å pusse opp et gammelt hus, sier historielagslederen.
Frir til nye medlemmer
Foreningen har om lag 60 medlemmer, men det er ikke mange unge som har meldt seg inn.
- Museumslaget tiltrekker seg som oftest eldre medlemmer, og de faller av ulike årsaker fra. Vi blir svært glad for å få nye medlemmer, unge som gamle, smiler Todnem.
I fjor ga museumslaget ut sin første bok, som fikk tittelen ”Årbok for Riskamuseet 2008”. Nå er bok nummer to i støpeskjeen.
- Årboka som kom ut i fjor fikk god mottakelse. Den inneholdt en blanding av historier fra Riska, innen ulike genrer. I år velger vi å holde oss til ett bestemt tema: Næringshistorie. Vi går også bort fra årbokstempelet, siden det egentlig ikke er en årbok vi lager, forklarer historielagslederen.
Vil være synlige
Dermed kommer foreningen nærmere sitt nye kjerneområde: Historieformidling. I boka ”Industri og næringsliv i Riska” bidrar medlemmene med gode historier fra nærmiljøet. Her kan du lese om brødrene Eikeland sitt asfaltverk, om John Arntsen sitt steinhoggeri og om treskoproduksjonen i bygda, for å nevne noen av de tyvetalls kapitlene i boka, som kommer ut til høsten. For fremtidige utgivelser ligger flere interessante tema i kø: Hytteliv, landbruk og krigen, for å nevne noen.
- Foruten bokutgivelsene, satser vi på å være synlige når det er arrangement i Hommersåk. Vi fikk prisen for beste innslag i Latbrandstoget 17. mai. Vi er også med på både Haustmarken og Foreningenes dag på Bryggen. Og selvsagt er vi representert på Riskadagene, smiler Todnem.
Finn ut mer
Dersom du vil finne ut mer om Riska historie- og museumslag, kan du gå inn på lagets nettsider www.riskamuseet.no, eller ta en titt i museumsmonteren på Bryggen senter, som hele tiden ”oppdateres” med nye (les: gamle) ting
Tom Gaudland