Tar vare på det gamle – vil ha med de unge

19.05.2012
Tar vare på det gamle – vil ha med de unge
Brit Sissel Todnem og «kvernkallen » Arne Eikeland ved kvernhuset i Frøylandsbekken; prosjektet som gjorde at Riska historie- og museumslag ble stiftet i 1993.

Alle lag og foreninger trenger en drivende kraft. Riska historie- og museumslag har Brit Sissel Todnem, som har ledet laget de fire siste årene.

Det er ikke så lett å få et intervju med Brit Sissel Todnem til å handle om Brit Sissel Todnem. Det handler for det meste om Riska historie- og museumslag.
-Vi har en god gjeng med ildsjeler, og vi har nedfelt i formålsparagrafen vår at vi skal ha høyt aktivitetsnivå. Vi styrer etter den, sier Todnem.

Vil bli brukt
Riska historie- og museumslag ble startet for å ta vare på det gjenoppbygde kvernhuset i Frøylandsbekken i 1993. I dag handler det om mye mer enn kverna. Blant annet om årlige bokutgivelser, en stor samling av bilder og gjenstander og et brennende ønske om å bli mer brukt.
-Vi ønsker å vise fram og fortelle om det vi har, og prøver å få skoler og andre til å bruke oss mer enn tilfellet er i dag. Vi prøver å markedsføre oss litt på Riskadagene, i 17. mai-toget og ved andre anledninger. I juni får vi besøk av Stavanger turistforenings seniorgruppe. De får en guida tur som blant annet er innom kverna før de ender opp i Klokkarlåven. Vi skulle gjerne hatt flere slike besøk, sier Brit Sissel Todnem.
Formålsparagrafen til Riska historie- og museumslag sier ikke bare noe om høyt aktivitetsnivå. Den sier også noe om eget hus for å sikre og vise fram innsamlede museumsgjenstander.
-Det står at vi skal få oss eget hus, men selv om vi etter hvert har samlet mange spennende gjenstander som hadde trengt en fast lagerplass, har vi lagt husplanene litt på is, sier hun.
-Eller, ikke helt på is. Vi har en plan, korrigerer hun etter å ha tenkt seg litt om.

Ønsker bilder
Mangelen på eget hus innebærer at gjenstander står lagret rundt omkring. Ingen ideell løsning, men husmangelen har også en positiv side.
-Den gjør at vi har en god økonomi. Vi får gode inntekter gjennom salget av bøker og tildeling av støtte, og har ikke noe hus som er dyrt å drive og vedlikeholde, sier hun.
Riska historie- og museumslag har gitt ut bøker hvert år siden 2008. I år kommer en bok om innvandring og utvandring. Til lagets 20-årsjubileum neste år, planlegges det en bok om Riska i forandring, som skal se på hvordan Riska var før og nå.
I tillegg til mange gjenstander, er det også mange bilder i samlingen til Riska historie- og museumslag. Men Brit Sissel Todnem vil gjerne ha flere.
-Vi er alltid på utkikk etter gamle bilder, og vi setter stor pris på å få inn bilder hvor folk har skrevet ned navnene på personene som er med, forteller Todnem, som særlig etterlyser bilder av én bestemt person.
-Vi har fått forært en stor utklippsbok der Rasin Bjelland, forfatteren av Riskasangen, har samlet avisutklipp med saker fra Riska gjennom mange år. Disse har vi publisert på våre nettsider, men vi skulle gjerne hatt et bilde av Bjelland, sier hun.

Trenger unge
Avisutklippene fra Bjelland er ikke det eneste nettprosjektet Riska historie- og museumslag arbeider med. Nå er det innsamlede, lokale stedsnavn som skal publiseres på digitale kart. Brit Sissel Todnem vil gjerne ha med flere unge som er mer bevandret på nettet enn de godt voksne.
-Vi har mange godt voksne ildsjeler i laget, og de er viktige, men ungdommene er flinke på sosiale medier og gode på formidling. Vi vil gjerne ha dem med, og vi trenger også innspill om hva som egner seg som digitale tilbud.
-Er det mange unge blant medlemmene?
-Vi har 90-100 medlemmer, og faktisk har vi fått flere yngre medlemmer de siste årene. Hommersåk er et attraktivt bosted som er i stor vekst. Vi har mange tilflyttere. Det er ikke sikkert at Riska-identiteten er så sterk at de interesserer seg i lokalhistorien, men deres barn vil være innfødte riskabuer, understreker Brit Sissel Todnem

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...