Lærer Gry Gahre Bakke tegner digitale streker på den nye hvite tavlen. Hun synes den nye teknologien er storveis.
For jordens vedkommende var krittiden over for 65,5 millioner år siden. På Riska ungdomsskole sluttet den for bare noen måneder siden. Ordinære tavler er nemlig erstattet med såkalte smartboards, og elevene kan ellers nyte det aller siste av smart pedagogisk utstyr.
Inspektør Terje Langeland tar oss med rundt på den nyoppussede skolen. Det er lyst og trivelig, og spennende kunst har funnet vegen opp på veggene. Et stort sjakkbrett på golvet skal inspirere elevene til å gyve løs på spillet med hele seg. På et av datarommene river vi Joachim Merenyi bort fra oppgavene på skjermen et lite øyeblikk.
- Det er mye bedre tilrettelagt for læring nå, spesielt med de elektroniske tavlene, sier tiendeklassingen.
- Hva holder du på med nå?
- Vi holder på med en naturfagsoppgave, sier Merenyi, som vi senere får vite er en mester i sjakk.
Mer arbeidsiver
I en av gangene støter vi også på læreren Tommy Langeland.
- Det er fantastisk å ha disse hjelpemidlene. Tidligere måtte vi løpe rundt og trille på dette stativet med fjernsyn og video. Nå kjører vi bare en CD inn i smartboardet, sier han fornøyd før han forsvinner inn i klasserommet sitt igjen. På det nye biblioteket sitter Svein Einar Opstad.
- Lokalene har blitt mye lysere og finere. Det virker inn på stemningen, og elevene får mer arbeidsiver. Med alt det nye utstyret blir også undervisningen mer variert, sier Opstad. Elevene rundt ham jobber med prosjektarbeid.
- Jeg har sett to framføringer av elever som presenterer forskjellige land. Det er veldig proft laget, med både filmer, bilder og tekst. Ungdommen tar den nye teknologien veldig kjapt, slår Opstad fast.
Smart tavle
Gry Gahre Bakke står bak kateteret og snakker om y`er og x`er. På den hvite tavlen bak henne har hun laget et diagram med både tall og bokstaver. Strekene hun lager er digitale, og med noen enkle tastetrykk kan hun også få internett opp på tavlen, og den kan brukes til å vise både film og bilder. Hva synes så elevene hennes om all denne nye teknologien på skolen?
- Veldig bra, samstemmer de.
- Nice! Det har blitt mye kjekkere å lære nå. Vi er den første skole som har dette.
Lærer Gahre Bakke har også bare godord å si om den nye pedagogiske teknologien.
- Jeg synes det er veldig spennende, og det fenger elevene. Spesielt det at vi kan går rett på nettet er bra, sier hun.
Fargerike fruktfat
Inspektør Langeland tar oss videre med til en eksemplarisk sløydsal, og viser oss så kantinen. Den er i ferd med å åpnes. Linda Teigland lager i stand innbydende fat fulle med oppskåret frukt.
- Se her, ta en pære, sier hun, og inspektør Langeland låser opp luken ut mot gangen.
Aud Olaug Bjørnsen og Nora Sandvold går i åttende klasse.
- Skolen har blitt veldig fin. Den var egentlig litt råtten før oppussingen, samstemmer de to.
- Det er mye kjekkere å lære nå, og mye bedre for læreren også, slår de to fast, og smiler bredt.
Redaktør -