Klokkargården ser kanskje idyllisk ut på en solskinnsdag.
Riska Helselag sliter på to fronter: Et hus som holder på å falle fra hverandre, og et styre som ikke finner sine etterfølgere.
Leder Ellen Usken og kasserer Marit Hauge viser oss Klokkargården der helselaget holder til. Det har stått til forfalls i mange år, og helselaget har gjentatte ganger forsøkt å få kommunen, som eier bygget, til å gjennomføre nødvendig vedlikehold.
- De sier at de ikke har penger, og at vi ikke er prioritert i det hele tatt, sier Usken oppgitt.
Helselaget ligger under Nasjonalforeningen for Folkehelse, og de driver frivillig humanitært arbeid med vekt på helse.
- Vi samler blant annet inn penger til forskning på hjerte- og karsykdommer og demens. Så driver vi også et gamlehjem her oppe. Selv om styret ligger på is nå, så lever og ånder vi for dette fortsatt. Det kan bare ikke bli lagt ned. Vi har vært med i en mannsalder, men vi blir jo utbrent på slutten, sier Usken som snart er sytti år.
Viktig og givende arbeid
- Hvorfor tror dere det er så vanskelig å få tak i nye krefter som vil føre arbeidet videre?
- Jeg vet ikke, men vi har hatt stand ved Bryggen senter, vist bilder og snakket med folk. Men folk har det jo så travelt i dag.
- Hva har det gitt deg å være med i Helselaget?
- Det har gitt meg utrolig mye. Det har vært både kjekt og lærerikt. Vi har fått reise mye rundt i regionen og se hva de andre driver med. Så har vi hatt årsmøter forskjellige steder i Rogaland, og årsmøte i Oslo hvert fjerde år. Det er interessant å treffe andre som også jobber frivillig og deler de sammen interessene for helse som oss. Vi ble for eksempel budt til Oslo når kongen skulle dele ut hjerteprisen. Der var det noen stipendiater fra Trondheim på scenen og understreket betydningen til helselagene. De sa at hadde det ikke vært for innsamlingene fra helselagene, så kunne ikke de stått der i dag, sier Usken.
Høy alder på medlemmene
Hauge og Usken sier videre at helselaget har rundt 160 medlemmer, og at gjennomsnittsalderen nok er ganske høy.
- Alle lagene rundt omkring sliter med å få tak i folk. Det er ikke mange som vil jobbe frivillig i dag, samtykker de to.
- Hva har det gitt deg da å være i helselaget, Hauge?
- Det har gitt meg mye. Vi treffer mange folk og det er veldig trivelig og sosialt. Men nå har jeg blitt pensjonist, og det kommer jo til et punkt der vi trenger å hente oss litt inn igjen. Det har jo vært mye motgang også, sier Hauge, og tenker da først og fremst på det gamle og nedslitte huset.
- Vi gir jo litt opp når vi ikke får noen respons. Du blir lei når du stadig støter mot en vegg, sier hun.
Eldresenteret
- Hva taper Hommersåk dersom helselaget blir lagt ned?
- Det er eldresenteret vi frykter mest for. Det er trist dersom vi må legge ned det. Vi er der på tirsdager, torsdager og annenhver onsdag. Vi lager til bingo og serverer mat. På onsdagene har vi hyggestund, og på torsdag er det servering av middag. Dersom vi tar dette fra dem så vet ikke jeg. Når vi har hatt ferie i en måned og kommer tilbake så sier de: Endelig! Jeg tror noen nok vil si at vi sparer kommunen for sykehjemsplasser, spekulerer Usken.
De sier videre at kommunen støtter ordningen med to faste stillinger, og at resten av arbeidet er basert på frivillig innsats fra medlemmer i helselaget.
- Men det er først og fremst vi i styret som står på. Det er derfor vi går tomme og leie. Vi ønsker virkelig at noen nye kan overta, avslutter de to
Redaktør -