Marthea Heimlund (3) fikk prøve den store brannslangen sammen med pappa Remi og brannmennene Stian Stokka og Tom Haugen.
Den årlige brannvernuka ble markert med åpen dag på brannstasjonen på Riska. Flere hundre små og store fikk slukke branner, kjøre brannbil og løse oppgaver. - Et kjempeflott arrangement, mener Remi Heimlund, som tok med datteren Marthea (3) på brannøvelse.
3-åringen fikk prøve seg med brannslangen, godt hjulpet av brannmennene Stian Stokka og Tom Haugen. Oppgaven bestod i å slukke flammer i en metallkasse, og den utførte hun med glans. Ungene fikk også prøve seg med brannslukningsapparater, og da er det den skumbaserte typen som er den beste, skal vi tro brannmann Tom Haugen.
- De gamle pulverapparatene har en tendens til å forårsake store ødeleggelser i hjemmet. Skumapparatene gjør ikke like stor skade, sier Haugen. Han illustrerer det hele med en grytebrann på kjøkkenet:
- Slukker du en slik småbrann med skum, så går det svært bra. Bruker du pulver, så blir kjøkkenet ødelagt.
Tidenes massemønstring
På landsbasis deltok over 350.000 nordmenn i årets nasjonale brannøvelse, som betegnes som en av tidenes største massemønstringer for brannsikkerheten i Norge. Over 3.000 barnehager, skoler, bedrifter og andre virksomheter fra hele landet deltok i den store brannøvelsen, deriblant Riska barnehage.
- I barnehagen har ungene snakket om brannvern hele uka. Marthea har vært veldig opptatt av dette, forteller pappa Remi Heimlund, som selv har tatt en runde på røykvarslerne hjemme, for å forsikre seg om at de fungerer. Også brannstigen skal testes:
- Vi har hatt brannstige på husveggen ganske lenge, men vi har aldri prøvd den. Det skal vi garantert gjøre nå, sier Heimlund.
Brannmann Tom Haugen er enig:
- Vi kan godt vise ungene hvordan vi slukker branner, men det aller viktigste å lære barna, er at de må komme seg ut av huset hvis det begynner å brenne. Slukkingen må de alltid overlate til voksne.
Vær forberedt
345 brannstasjoner fra Mandal i sør til Longyearbyen i nord holdt åpen dag for barnefamilier og andre interesserte lørdag 25. september. Budskapet var klart:
- Arranger en brannøvelse for hele familien når dere kommer hjem. Brannøvelser har stor betydning for brannsikkerheten. Er man godt forberedt, har man større mulighet for å gjøre de riktige tingene i riktig rekkefølge. I en nødssituasjon kan dette redde liv og spare store verdier, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i Direktoratet for sikkerhet og beredskap.
Bedrifter, skoler, barnehager og institusjoner er pålagt å gjennomføre brannøvelser med jevne mellomrom. Enkelte virksomheter skal også øve flere ganger i året. Men hjemme er det ingen formelle krav om å avholde brannøvelser.
- Folk må bli flinkere til å ha brannøvelse hjemme. Det er hjemme vi oppholder oss mest, samtidig som det er der brannfaren er størst, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening. Han viser til at minst åtte av ti branndøde omkommer i boligbranner.
Av med det elektriske
Men også brannforebyggende tiltak er viktig. På Riska ble det arrangert sporløype, hvor det ble satt fokus på alt fra brannvarsling til brannforebygging.
- Det dreier seg om enkle ting, som at man ikke bør bruke vaskemaskin og tørketrommel om natten, forklarer feier Stian Thorbjørnsen.
- Alle elektriske apparater bør skrus av om natten. Dette gjelder også tv-apparater, hvor det ikke er nok å sette dem i standby-modus. De må helt av, sier Thorbjørnsen.
Tom Gaudland