Gir ut bok om hytteliv i Riska

29.09.2010
Gir ut bok om hytteliv i Riska
Brit Sissel Todnem i Riska historie- og museumslag gleder seg til boklanseringen

Riska historie- og museumslag er nå ute med ny bok stappfull av gode historier fra bygda. Denne gang er fokuset satt på hytteliv i Riska. Resultatet har blitt underfundige fortellinger og unike bilder samlet mellom to permer.

Historielaget har tidligere gitt ut bok om næringslivet i bygda, i tillegg til en ren årbok, som kom i 2008. Årets tema ”hytteliv” er ikke tilfeldig valgt.

- Hytteliv i Riska har en lang historie, helt siden 1900-tallet var det vanlig at byfolk reiste på landet. Gjennom historiefortellingene blir vi fortalt hvordan det var å ha byfolk i hus og hytter, og hvordan det var å være sommergjest i leid stue, forteller Brit Sissel Todnem, som er primus motor for bokprosjektet.

- Det dreier seg om den unike gleden over å ha sin egen hytte, selv om det var trangt om plassen. De som forteller sin hyttehistorie i boken har alle vært her fra barnsben av. Flere av våre medlemmer har også vært aktive for å skrive denne boken, sier Todnem, som er raus med rosen til skribentene:

- Enok Lauvås har gitt et betydelig bidrag i boken. Ellers har styret og flere av medlemmene i historielaget vært bidragsytere. For årets bok kontaktet vi registrerte hytteforeninger i Sandnes, de har tilknytning til Riska. Det kom flere konkrete tilbakemeldinger på den henvendelsen.

 

Mange tema

Todnem kan røpe at riskabuen kan glede seg til mange ulike tema i de årlige historiebøkene som er under planlegging, og at folk også kan påvirke hvilket tema man skal satse på.

- De siste årene har vi vist fram temaet i Latbrandstoget. Dette er gjort for å skape blest om boken for det neste året. Vi kan ikke røpe tema for 2012 enda, men hvis noen har noen gode ideer kan vi fremdeles påvirkes. Boken for 2011 er under planlegging, den skal omhandle krigsårene 1940-45, sier Todnem.
- Mulige fremtidige tema kan være bygninger av historisk betydning, foreningsliv, jordbruk, landbruk og fiskeri, skolehistorie, for å nevne noen, sier historielagslederen, som også har tro på oppfølgere:

- Litt lenger frem i tid kan boken ”Industri og næringsliv” få en oppfølger. Vi har mottatt forespørsel fra flere på hvorfor bestemte bedrifter ikke er tatt med i den første boken. Slike henvendelser viser et engasjement som vi setter pris på.

 

Bedre oversikt
Andre historielag produserer rene årbøker. Hvorfor har Riska historie- og museumslag valgt å droppe årboksjangeren og heller satse på mer temaspesifikke bøker?
- Bakgrunnen for at vi fra 2009 satset på tema i bøkene våre har flere årsaker. En av hovedårsakene er bedre oversikt og struktur. Med fokus på tema håper vi at flere velger å kjøpe bøkene. Generell informasjon om laget gis gjennom årsberetningen som legges frem i årsmøte for medlemmene, forklarer Todnem. Bokutgivelsene er en viktig del av historielagets informasjonsarbeid utad, og var også en direkte årsak til at organisasjonen skiftet navn fra Riskamuseet til Riska historie- og museumslag.

Kvernå var utgangspunktet

Riska historie- og museumslag ble etablert som Riskamuseet da kvernhusene i Frøylandsånå sto ferdig i 1993. Laget har et 50-talls medlemmer. Kverna var lenge basisen for aktiviteten i laget.

- Der blir det holdt demonstrasjoner for barnehagene, skolene og andre som har interesse av å se hvordan korn blir til mel og videre til produkter som f.eks lapper og brød, sier Brit Sissel Todnem, og tilføyer:
- Vi synes det er spesielt hyggelig når barnehager og skoler kontakter oss og spør oss om å bidra i aktivitetene de har. På lager har vi flere ”gamle” ting og tang som vi låner ut til utstillinger. Når vi får slike forespørsler sjekker vi om det er noen av våre medlemmer som har lyst og anledning til å være med.

 

Viktig for økonomien
Ellers bruker historielaget både Latbrandstoget 17.mai, Riskadagene og Høstmarkedet på Bryggensenteret til å fortelle om aktivitetene og planene.
- Historielaget arrangerer også ”bygdevandring” og medlemsmøter, dette prøver vi å gjennomføre et par ganger i året, sier Todnem.

Bokutgivelsene er svært viktige for historielagets økonomi.
- I tillegg til Kvernå er bokutgivelsene vårt synlige bidrag til en videreformidling av historie til innbyggerne i Riska. Økonomisk har dette blitt vår største inntektskilde og er således viktig for laget. Med bakgrunn i sikker inntektskilde kan vi ha en lav medlemsavgift.

 

Krigen

- Vil du oppfordre riskabuen til å komme med stoff til neste bok? Hvilket stoff er dere på utkikk etter?
- Absolutt, de som har bidrag eller forslag til artikler til neste års bok eller forslag til nye bøker må gjerne kontakte oss. Tema for boken i 2011 er Krigsårene 1940-45 i Riska. Vi skal blant annet ha med en artikkel om Herbert Geicke, han var en del av den tyske kolonien av håndverkere og andre yrkesfagutøvere som hadde slått seg ned i Stavanger, særlig i 1920-årene. De fleste var nærmest å regne som økonomiske flyktninger fra et land i økonomisk og politisk kaos. Vi skal også skrive om de to brakkeleirene i bygda, en på Haualand og en ved Eskemyra/Li. Utover dette er vi interessert i hverdagshistorier fra krigen. Nøysomhet i trange tider er en dyd – vi ønsker å fortelle denne historien også. Vi vil se litt på rasjoneringer, her trenger vi bilder av rasjoneringskortet. Bildemateriell generelt fra disse årene hadde vært kjærkommet. Bøndenes betydning for folk i krigsårene hadde vært fint å få belyst.
Noen av bidragsyterne i årets bok forteller litt om hvilken betydning kontakten med bøndene hadde for dem, sier Todnem, som kan invitere til boklansering lørdag 16. oktober kl 11.00 i Lauvås bedehus. Etter en presentasjon av boken blir det vanding i hytteområdene på Lauvås med Enok Lauvås som kjentmann.

Tom Gaudland

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...