Henry heter tøydukken som skal inspirere og lære barn hvordan de skal oppføre seg når uhellet er ute.
Eikenøtta Naturbarnehage i Hommersåk har vært en av barnehagene som har vært med og testet ut et helt nytt opplegg om førstehjelp for barn. Det er Stavanger Røde Kors og Laerdal Medical som har utviklet opplegget.
Opplegget tar sikte på å lære barna hva de skal gjøre når de små hverdagsuhellene er ute. Hva gjør de når en kamerat får et stygt skrubbsår? Når noen blør neseblod? Eller når noen sitter fast i et tre, får en flis i fingen, kul i hodet, eller skjærer seg på en kniv? En liten tøydukke som heter Henry er sentral i opplegget, og en rekke plansjer viser hva som kan skje med Henry i det daglige. Anita Årrestad er pedagogisk leder i avdelingen Maurtua, med barn i alder 3-5 år. Hun synes læringsopplegget var bra:
Gode erfaringer
- Det var kjekt å være med på dette. Vi har blitt brukt på alle aldersgruppene i barnehagen, og synes det gikk veldig bra. Vi gikk gjennom alt fra små sår til litt mer alvorlige skader, alle slike ting som kan skje i en barnehage. Erfaringene våre er at barna har blitt mer opptatt av det, og flinkere til å gi beskjed dersom noe skjer, sier Årrestad.
Røde Kors og Laerdal Medical har hentet dukken, og skal evaluere testperioden før det ferdige opplegget kommer ut på markedet.
Foreslår hår på dukken
- Har dere foreslått noe endret på pilotprosjektet?
- Vi har sagt at vi generelt sett synes dette er bra. Det er også bra lagt opp for de voksne som skal gjennomgå det for barna. De får mange gode ideer til hvordan de skal legge det fram for de forskjellige aldersgruppene. Men vi har sagt at utformingen av dukken kanskje bør endres litt. Den kunne kanskje hatt litt mer hår sånn at den ligner litt mer på et normalt barn. Ellers blir det nok litt små endringer på plansjene og permene som følger med, sier Årrestad.
Eikenøtta Naturbarnehage vil få læringsopplegget gratis fordi de var med og testet det ut.
Redaktør -