Den nyrestaurerte kirken ble bygget samtidig som Sandnes fikk bystatus i 1860.
Kirken på Høle er 150 år, like gammel som Sandnes og minst like påaktet. I de siste 20 - 30 år har kirken og omegn blitt en perle i bygda. Folket i bydelen har skapt resultatet ved både gaver og dugnad, godt hjulpet av tilskudd fra kommunen.
Jubilanten er hundre prosent restaurert utvendig. Tårnet har fått nytt tak. Kledningen er skiftet og nymalt. Bak de høye lønnetrærne står den, nettopp skrubbet og vasket, med nyvunnet glans og med kulturell og arkitektonisk autoritet. Kirkeklokken med innskriften "I jesu navn" sender sin velkjente kraftfulle klang mellom fjellene og utover fjorden. Innendørs blir oppmerksomheten fanget av den vakre altertavlen, med bilde fra nattverden som er malt av Gottfried Hendtszchel. Kirken fikk vigslet nytt orgel i april 2005. Et moderne helmekanisk instrument med 15 stemmer og 840 piper.
Eldre tider
Selv kirkegården er utvidet og har fått en grundig ansiktsløftning med håndlagde murer i naturstein, beplantninger og velordnede gravsteder. Torsdag, den 21. oktober startet jubileet med Kyrkjehistorisk kveld. Tidligere prost i Sandnes, Tormod Wasbø, førte seksti til sytti fremmøtte gjennom et historisk tilbakeblikk, og Dag Øivind Østereng fortalte om gudstjenesten i eldre tider. Det tegnet seg et bilde av en statsautoritær kirke og et lokalt folkestyrt bedehus som byggere av kristenlivet. Dette grunnlagt på utvikling i teologi og markante personligheter som Gustav M. Jensen, Hans Nilsen Hauge med flere. Veksten i foreningsliv, næringsliv og kultur opplevde en glanstid. Hundreogfemti års utvikling blir lett synlig når vi leser biskopens instruks for vigslingsseremonien den 24. september 1860, hvor det blant annet er sagt. "Præstegjeldets Militære, dets Lensmand og Medhjælpere vaage over Orden og Rolighed, saavel før, som under denne høytidelige Forretning." Anno 2010 finnes det ingen lensmann i prestegjeldet, ei heller medhjelpere. De militære er ubevæpnet, og alle betrakter ro og orden som selvsagt.
Redaktør -