Riska Musikkorps gjennom 30 år

27.10.2010
Riska Musikkorps gjennom 30 år
30 år jubileum bilde

Riska Musikkorps ble startet av noen som trengte noe mer musikk etter at karrieren i skolekorpset var over. Initiativtaker var Unni Dueland som sammen med Rolf Larsen fikk samlet ikke mindre enn 42 personer i kantinen til Haga Buss.

John Lars Johnsen var den første dirigenten, og fikk muligens hjelp av Sjursen i starten. Dette var 17. juni i 1980. Rolf Larsen var korpsets første leder. Unni Dueland og Magne Ulriksen, som også var med i 1980, spiller i korpset den dag i dag. Den første store inntektsbringende aktiviteten vi hadde var flaskeinnsamling. Vi laget et skriv til bygdas befolkning om viktigheten av korpsmusikk på 17. mai, og at 17. mai-toget nå var blitt så langt at vi trengte to korps. Vi ba derfor om å få alle tomflaskene folk hadde liggende. Medlemmene brukte en helg på å kjøre rundt til alle husstandene og samlet inn flasker. Disse ble samlet på lastebilen som Harald Paulsen hadde lånt på jobben hos Sandnes Ullvaren. Noen av oss måtte ta fri på mandag for å sortere og pante flaskene.

 

Ikke bare brusflasker

Med de tomme brennevins- og vinflaskene oppdaget vi at det ikke bare var brus som ble drukket i de mange ”fromme” hjemmene i bygda. Men det var ikke noen panteordning på disse flaskene, så vi solgte dem til skraphandler Per Inge Torkelsen i Stavanger. Totalt tror jeg aktiviteten gav oss i underkant av 20.000 kroner, og kan nok betegnes som en suksess. Vi samlet også inn en del brukte instrumenter, og fikk et starttilskudd på åtte tusen kroner fra Sandnes Kommune. Arbeidet førte til at vi ble mer kreative når det gjaldt pengeinnbringende aktiviteter.  Det var da ideen om å lage ”Riskatallerkenen” med motiv fra bygden dukket opp.  I vel ti år har denne aktiviteten vært hovedinntekten til korpset.

 

Selvsydde uniformer

Den 17. Mai i 1981 kunne korpset stille i selvsydde uniformer til stor glede for alle på Riska. Korpset har vært et fast innslag både her på Riska og i Sandnes generelt. Vi rekrutterer i dag selvsagt fra vårt lokale skolekorps, ellers har vi medlemmer med adresser både i Sandnes, Sola, Ålgård, Klepp, Stavanger og Alabama. Uten et godt samarbeid til vårt eget skolekorps via konserter og rekruttering visner vi vekk, og vi får da heller ikke gitt et musikktilbud til ungdommen når de forlater skolekorpset.

Dyre instrument

Det å drive korps er en stadig utfordring når det gjelder økonomi. Riska Musikkorps får ikke tilskudd fra kommunen. Medlemmene står på for å skaffe penger via dugnader og andre inntektskilder. Riska Musikkorps vil takke alle private og næringslivet som har støttet korpset gjennom alle disse årene. Rimeligste blåseinstrument har i dag en innkjøpspris på drøye ti tusen kroner, og det dyreste koster rundt sytti tusen kroner. Korpsets mål nå er å få skiftet ut fire tubaer som koster rundt sytti tusen kroner per instrument. Om vi klarer dette vil tiden vise.

 

Venner fra Litauen

Korpset startet øvelsene i det gamle bedehuset på Frøyland , etter noen år det ble øvelsen flyttet til gymnastikksalen på Maudlandskole. I dag er det Riska Grendehus som er vårt faste øvingslokale. Vi var med på innspurten under byggingen, og klarte dermed å avholde tiårs jubileumskonsert der. Korpset har øvelse hver mandag fra 19:30 til 22:00. Utenom faste spilleoppdrag, arrangerer og deltar korpset aktivt i det lokale kulturlivet. Korpset deltar også på stevner og konkurranser der vi har fått hederlige plasseringer både i inn og utland. I fjor var det besøk fra Litauen, og her nyttet vi anledningen til å gi bort instrumenter som vi per dato da ikke brukte. Da vi i pinsen var på besøk i Lithauen så vi at de virkelig trengte instrumenter. Vi gikk gjennom lageret og sendte over instrumenter så langt vi hadde instrumenter som ikke var i bruk.

 

Vi synger julen inn

Vi hadde noen år samarbeid med Høle Musikkorps. Dette har skaffet oss et varig vennskap, og fjorårets tur til Litauen var sammen med medlemmer fra Høle og Sviland. I jubileumsåret i år har korpset hatt stor jubileumskonsert i Grendahuset der både ordføreren og kultursjefen var til stede. I september var korpset på tur til Århus. Der spilte vi ved rådhuset og i gågaten Siste større arrangement i år er ”Vi synger julen inn ” den 12. desember i Riska Kirke, der korpset skal fremføre The Lost Chord sammen med organist Bernt Johan Buer. Korpsets dirigent er Arne Stian Aarrestad.

 

Ta kontakt

Riska Musikkorps er et uavhengig korps som ble startet som Brass Band, og fikk navnet Hommersåk Musikkorps. Korpset skiftet imidlertid vant til Riska Musikkorps i februar 1981. Korpset er medlem av Norges musikkorpsforbund. Vi utfordrer alle nye og gamle medlemmer til å komme i gang med spillingen, nøl ikke kom innom på øvelsen en mandag. Korpset har i dag 20-25 medlemmer. Yngste aspirant er 14 år, og eldste medlem er sytti år, så det er en god spredning når det gjelder alder. For de som er interessert, ta kontakt med Terje Risa på epost: .

 

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...