Prosjektkomiteen fra Maudland skole viser fram lappeteppet som elevene har strikket
Da Miriam Rasmussen Undem sluttet i butikken Agape i Stavanger, og begynte på Maudland skole, tok hun med seg hjelpeprosjektet Faa lang fon. Nå bidrar både elever og lærere til å gi barn i Thailand et bedre liv.
Rasmussen forklarer at Faa lang fon er thailandsk, og betyr ”himmelen etter regnet”.
- På norsk ville vi kanskje sagt noe sånt som at bak skyene er himmelen alltid blå, eller at det alltid er lys i enden av tunnelen. Kommunen vi samarbeider med heter Hoay Paang og ligger nord i Thailand, helt i grensen til Burma. Det er rundt sju tusen innbyggere i kommunen. Det er fem hovedmål med hjelpeprosjektet: Vi skal gi hjelp til utdanning. Da prosjektlederen vår var der, så han at det nærmest ikke fantes jenter i alderen ti til atten der. Det er fordi de er så fattige at det kommer folk opp og henter eller kjøper dem, og så ender de opp i prostitusjon i storbygatene lenger sør, forklarer Rasmussen Undem.
- Derfor gir vi stipend til utdanning. Fra vi kom inn og fram til i dag så er det betraktelig mange flere jenter i denne alderen der oppe.
Hjelp til selvhjelp
- Det andre målet er å gi støtte til utdannelse, og bygge og utbedre skoler og barnehager. Det vil gi barna andre valg enn å havne på gaten. Tredje målet er å hjelpe familier med handikappede barn. Det er mye innavl i området, og barn kan for eksempel få utvekster i ansiktet. De har ikke noen leger der oppe, så vi hjelper til med å betale for operasjoner. Mål nummer fire er å gi støtte til selvhjelp. Vi har for eksempel allerede satt i gang produksjon av vevde skjerf som blir solgt i både Thailand og Norge. Det siste punktet er å forebygge abort som er forbudt i Thailand. Mange velger likevel å gjøre det fordi de ikke ser noen annen utveg, sier Rasmussen Undem.
Lappeteppe som dyne
Strikking har også vært en del av hjelpeprosjektet.
- Annet hvert år reiser vi ned til distriktet. Vi registrerte at det kunne være 35 grader om dagen, men at temperaturen gikk helt ned mot null om natten. Barna går kanskje barføtt i en tynn shorts og singlet hele tiden, mens vi satt rund bålet med luer og vanter. Vi fant derfor ut at vi måtte ta med varmt tøy neste gang. Vi gikk ned til strikkekafeen Bertelsen og spurte om de ville være med og stikke noe varmt. Neste gang vi dro ned hadde vi med oss rundt fire hundre luer, to hundre par ullsokker og en del ulltepper. Når jeg la det fram for skolen i forbindelse med FN-dagen, og spurte hva skolen kunne hjelpe til med, fant vi ut at vi kunne hjelpe til med å strikke. Elevene skal jo likevel ha strikking fra fjerde klasse. Da er det jo ekstra kjekt at læringen blir brukt til et godt formål, sier Rasmussen Undem fornøyd.
Hun viser fram et stort lappeteppe som snart skal finne vegen til landsbyen nord i Thailand.
- Det er nettopp blitt bygget et internat, og der skal de bruke disse teppene nærmest som dyner. Vi skal ta bilder derfra sånn at barna kan se at det de har stikket kommer fram og kommer til nytte.
Ser at det hjelper
Den engasjerte læreren forteller videre at også andre aktiviteter har brakt penger i kassen til prosjektet:
- Fredagen før høstferien hadde vi kantine på skolen i regi av lærerne. De hadde bakt kaker og kjøpt inn pølser. Vi fikk inn 6742 kroner. I tillegg så var det elever som har solgt leker, og kommet og levert penger. Vi har også solgt noen skjerf fra den fabrikken der nede. Til sammen sendte vi 8080 kroner fra skolen. Det neste som skal skje er at vi skal ha et loppemarked med kafé her på skolen på lørdag den 27. november. Alle inntektene går til prosjektet, sier Rasmussen Undem.
- Det som er spesielt kjekt med dette er at alle elevene, om du går i første eller syvende, får noe felles å samles om. Bare det å se at hjelpen kommer fram til barn som ikke har det så bra som dem, at de får lov til å gå på skole og får seg en utdanning, skaper et kjempeengasjement hos både elever og lærere, avslutter Rasmussen Undem engasjert.
Redaktør -