Tor Reidar Riska har bygd opp Riska Sveis med egne hender
Tor Reidar Riska startet med sveising i en løe i 1976. Så flyttet han ned til Skretting sitt kornlager, det som i dag er Bryggen Senter. I år 2000 slo bedriften rot innerst i Kaivegen der de er i dag. Med tretten ansatte, og en omsetning på rundt 20 millioner, er Riska Sveis en av de store aktørene i bygda.
Sjefen sjøl jobber med slippen når Riskaposten svinger inn på området. Med den kan han sjøsette og hale i land lystbåter på opp mot 70 fot. Sammen med Daniel Sævareid er han i gang med å skifte ut skinnene.
- Vi kan ta opp båter på størrelse med min der borte, sier Riska og peker på en lystbåt godt over snittet stor.
- Hvor stor er den da?
- Den er 65 fot. Vi driver den som en liten sideforretning, og kaller det Riska Fjordcruise. Det har jeg og kona drevet med i tolv-tretten år. Det meste av turene går fra Stavanger og inn Lysefjorden, og vi har med kunder fra for eksempel Statoil og andre mindre lokale firma. Vi har full bevertning og skjenkeløyve om bord, sier Riska fornøyd.
Rett ved sjøkanten
Han overlater arbeidet med slippen til Sævareid, og tar oss med på en liten omvisning.
- Disse trappene er et eksempel på hva vi lager her, sier Riska idet han tar oss med opp til kontorene i andre etasje. Han setter seg ned bak pulten i et stort hjørnekontor. I ledige øyeblikk kan han skue utover fjorden og dagdrømme om sløve dager i lystbåten. Kort veg til jobben har han også.
- Vi bor i en av leilighetene over Bryggen senter. Så jeg kan stå her og se bort på sengen min, og jeg kan ligge i sengen og se bort hit, sier Riska og humrer.
- Det var ikke tilfeldig at vi valgte å legge kontorer og oppholdsrom på denne siden av bygget.
Selvlært
- Er mange av oppdragene dere har knyttet til det maritime livet?
- Nei, det meste går til bygg. Vi kaller oss en stålentreprenør, uten at jeg egentlig vet om det er et begrep. Vi bygger de delene i et bygg som er av stål, det kan være bærende elementer som søyler, eller bærende elementer av stål mellom etasjene. I tillegg lager vi for eksempel rekkverk og trapper, forklarer Riska. Selv er han det som på godt amerikansk kalles ”a self made man”.
- Jeg har faktisk ingen utdanning utover niårig folkeskole. Jeg husker da vi startet. Det var jeg og en som het Bjerga. Vi stod i en lift og sveiste. Da var det en kjenning som oppdaget meg, og ropte: Sveiser du? Er det noe du kan eller noe du tar deg til? Det er noe jeg tar meg til, måtte jeg innrømme. Det kan du ikke gjøre i dag, sier Riska, og understreker at alle på Riska Sveis er utdannet sveisere.
Rolig i hallen
- Er det stor konkurranse i stålbransjen?
- Tja…, her i Rogaland er det vel rundt 6-7 reine stålentreprenører som oss.
- Hvordan ble dere behandlet av finanskrisen?
- Vi merket den, men det var ikke veldig tungt for oss, sier Riska. Han tar oss med inn i verkstedshallen. Der er det ikke mye tegn til liv utover tidligere nevnte Sevareid som har funnet vegen inn i hallen igjen.
- Grunnen til at det er så rolig her i dag er at alle er ute på en jobb. Vi har alt stålarbeidet på nye Skadberg skole. Det er en jobb til 6,5 millioner, sier sjefen fornøyd. Femtisjuåringen som er fra Riska har sikret arvefølgen for bruket. Han er nemlig i ferd med å overlate den daglige driften til sønnen Roald Riska.
Redaktør -