Varmt og godt på Fureneset

02.02.2011
Varmt og godt på Fureneset
Fureneset Aktivitetsenter

Fureneset Aktivitetssenter nær Alsvik er tilpasset funksjonshemmedes behov og ønske om å delta i friluftsaktiviteter på en trygg og spennende måte. Nå har senterets styre spandert 40.000 kroner på varmeovner og grillvifte.

Senteret ligger ved Lutsivannet, og er kommet på plass gjennom et samarbeid mellom Lionsklubbene i Sandnes og Gjesdal, og de funksjonshemmedes brukerorganisasjoner i Sandnes.

- Litt av tanken vår var at dette skulle være en plass der de funksjonshemmede kunne ta med  funksjonsfriske venner og familie, istedet for omvendt, slik som det vanligvis er, sier Bjarne Liseth, som sitter i styret for aktivitetssenteret.

Men driften av senteret koster penger. Funksjonshemmede får låne senteret gratis, så pengene til driften kommer fra utleie til bedrifter og privatpersoner som bruker lokalitetene til fester og teambuilding. Derfor har styret investert 40.000 kroner på varmeovner i taket, samt en vifte over grillen som står midt i lokalet. Dette vil forhåpentlig øke interessen på utleiemarkedet.

 

Tilpasset rullestol

Det er flatt terreng på plassen og det er lagt tilrette for at de funksjonshemmede kan fiske og drive friluftslivsaktiviteter på linje med funksjonsfriske. Båtbryggen er bygd slik at en kan kjøre rett oppi båten med rullestolen. Liseth kan fortelle at funksjonshemmede som aldri har vært i en småbåt tidligere kan få seg en fantastisk opplevelse med båten ut på vannet en solskinnsdag. Fiskebryggen er laget for å kunne brukes av rullestol, og vil en padle kano, så er det laget en kanorenne som går fra land til vann.

Tomten størrelse er omlag fire dekar. I tillegg til opparbeidet uteareal, består anlegget av grillhus, toalett, lager, tre bocciabaner og asfaltert parkeringsplass for spesialbiler.

 

Historien

Anlegget på Alsvik ble initiert i 1998 av Lions Club Sandnes. Transportsentralen, som var eid av blant annet Lions, ble overtatt av Sandnes kommune. De to klubbene Sandnes og Sandnes/Høyland satt igjen med en kapital på snaut 600.000 kroner. Dette var penger man ville bruke på handicapede.
Ideen var at ved å velge en modell som er vanlig ved bygging av idrettsanlegg, ville de være berettiget til både kommunale-, fylkeskommunale- og spillemidler. Denne strategien lyktes, og etter fem års arbeid hadde 600.000 kroner vokst til 2.7 mill kroner.

Med på laget fikk de Sandnes Handikaplag, Sandnes Helsesportslag og Sandnes kommune som samarbeidspartnere. Etter kort tid fant de den perfekte plassen å bygge aktivitetsenteret. Men det skulle ta hele sju år før bygningene sto ferdig i 2005.

- Å reise inn hit på søndagstur er jo unikt. En kan få oppgitt en kode, slik at en kan bruke innefasiliteter som grill og toaletter. Jeg tror ikke det er noen tilsvarende tilbud av denne typen her i regionen, derfor oppfordrer vi handicappede fra hele regionen til å ta i bruk det fine tilbudet, sier Bjarne Liseth.

Tom Gaudland

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...