Tom Gaudland
Det gamle kommunehuset ved Stemmen er ikke et narkoreir, mener Kenneth Egeland.
Kenneth Egeland reagerer på omtalen av det gamle forfalne huset ved Stemmen nærmest som et ”narkoreir” i forrige utgave av Riskaposten. Forholdene er ikke på langt nær så ille som på nittitallet, men Egeland mener likevel at en håndfull ungdommer faller utenfor, og etterlyser et godt tilbud til denne gruppen.
Egeland var selv en del av den store gruppen ungdom på Hommersåk som på nittitallet utforsket alle mulige narkotiske stoffer.
- Jeg har en kriminell bakgrunn, og på nittitallet var det virkelig ille her på Hommersåk. Det var grupperinger med gjenger som brukte alt av narkotika, stjal biler og motorsykler. Vi herjet vilt. Den gang skjemtes folk nesten av å si at de kom fra Hommersåk. I dag er det kanskje fem til ti ungdommer som ikke har prøvd halvparten av det vi prøvde, sier Egeland. Han synes det er å gå altfor langt å kalle ungdommene som av og til oppholder seg i det gamle huset som narkomane. Men dersom det ikke blir etablert et tilbud til ungdommer som ikke finner seg til rette i de mange idrettslagene i bygda, så blir det i hvert fall ikke bedre for denne gruppen, mener Egeland.
Samarbeider med barnevernet
Egeland har i samarbeid med barnevernet og rusvernkonsulenter ved sosialkontoret etablert kontakt med ungdommene i dette miljøet, og skal prøve å finne ut hva de trenger for å få seg en mer konstruktiv fritid.
- De er jo litt uklare på hva de ønsker seg, men et ungdomshus med lydstudio kunne vært noe. En del av dem driver med hiphop og skriver tekster, så med et studio kunne de virkelig fått utfolde seg. Det gamle huset burde blitt revet sånn at en kunne fått bygd opp et slikt ungdomshus med både lydstudio og diskotek, foreslår Egeland. Å ikke gjøre noe kan fort bli langt dyrere for lokalsamfunnet, advarer han:
- Ungdommer som utvikler seg til å bli småkriminelle er langt dyrere for samfunnet enn kostnadene ved et skikkelig ungdomstilbud.
I dialog med ungdommen
Egeland har hatt et møte med ungdommer på ungdomsskolen for å høre hva det er de savner i bygda. Tilbakemeldingen han fikk var at de savnet et ungdomshus med forskjellige aktiviteter og voksne som fulgte opp.
- I dag går ungdommen mye for seg selv her inne, og da får du denne grupperingen med ungdom som bare henger ut, for eksempel ved Bryggen senter. De leter etter en plass å samles. Ungdomsklubben ved Riskahallen blir ikke så mye brukt, så vidt jeg har forstått. I min tid fikk vi tilbud om et MC-prosjekt på Sviland. Der kjørte vi motorcross og skrudde på motorsykler. I dag er de fleste ungdom opptatt av PC og den slags, og vil uttrykke seg på helt andre måter enn det vi gjorde, avslutter Egeland.
Redaktør -