Riska historie- og museumslag setter i år fokus på lokal krigshistorie. Det skjer både i bokform og på video.
Riska historie- og museumslag og programkomiteen for Riska gamle kirke arrangerer tirsdag 5.april kl. 19.00 temakveld i Riska gamle kirke om krigstida i Riska 1940-1945. William Cederstrøm arbeidet på Grinda vannverk på Hogstad i 1943. På en mimretur i 1995 ble det tatt opp video, der William forteller om arbeidet og episoder fra krigen. Under seansen i gamlekirken i starten av april presenteres klipp fra denne videoen.
Historielaget ønsker å få frem både kjente og ukjente ting fra krigen.
- Det er nok ikke mange som vet at stein til muren på Strandkaien i Stavanger, kanskje også til hitlertenner, kom fra stranda i Riskafjorden, og at det var sju ungdommer fra Lauvås og Uskekalven som hadde lønna arbeid her, forteller Brit Sissel Todnem i Riska historie- og museumslag. En av de sju ungdommene var William Cederstrøm.
Det å være stripet
Under arrangementet i gamlekirken vil Enok Lauvås dele sine tanker om hvordan ”det å være stripet” er blitt forstått, og tanker om grinifanger fra Lauvås, og om mindre kjente forhold fra krigstida. Det blir også vist en del foto, gamle og nye, med referanse til krigstida. Et par eldre personer er bedt om å ha innlegg, for eksempel om brakkeleiren på Haualand.
Oppvarming til bokslipp
Historiekvelden blir en slags oppvarming til høstens store begivenhet: Da kommer nemlig Riska historie- og museumslag til å ut bok om krigstida. Historielaget frir til riskabuen for å samle inn bilder og fortellinger fra krigen, så det er bare å ta kontakt med et av lagets ivrige medlemmer. Høstens bok inngår i serien som av små bygdebøker som historielaget startet med i 2008. Hittil har man laget bøker om hytteliv i Riska og ikke minst næring og handel i bygda.
- På historiekvelden 5. april blir det ”godt kjøp” på lagets utgitte bøker, lokker Brit Sissel Todnem, som kan opplyse at det er gratis adgang til arrangementet.
Tom Gaudland