Jane Alsnes i Riskaspeiderne oppfordrer foreldre til å være med og bidra slik at aktivitetstilbudet til barn og unge i Hommersåk blir tilfredsstillende.
I forrige utgave av Riskaposten ga Kenneth Egeland uttrykk for at det er få tilbud for ungdom på Riska som ikke er interessert i sport. Jane Alsnes i Riskaspeiderne er delvis enig, og mener foreldrene i langt større grad bør komme på banen slik at flere tilbud kan bli etablert.
- Det er gjerne en del foreldre som synes tilbudet er for dårlig. Men hvem er det som skal stå bak disse tilbudene? Skal foreldrene bare sitte på gjerdet og vente på flere tilbud til de unge?, spør Alsnes retorisk.
- Foreldrene må i langt større grad komme på banen. Som alle andre som driver med ungdomsarbeid så trenger vi flere voksne som vil gjøre noe for ungdommen. Jeg synes også det er fryktelig trist at idretten vinner fram på så mange områder, for eksempel når det gjelder spillemidler. Nå kjemper de jo intenst for å få enda mer av disse midlene, en stor del av det som tidligere har gått til kultur og andre aktiviteter.
Kunne hatt flere medlemmer
Alsnes kan opplyse om at Riskaspeiderne teller rundt sytti aktive deltakere i alder fra tredje klasse og helt opp til videregående skoletrinn.
- Det er en nokså vanlig størrelse på en gruppe på landsplan. Vi skulle gjerne hatt enda flere ungdommer, men vi kan ikke ha flere medlemmer enn vi har voksne ledere til å ta seg av dem, understreker hun. Alsnes sier videre at hun tror at mange voksne ikke aner hvor mye de selv får igjen for å stille opp for de unge, og oppfordrer alle til å kaste seg ut i det selv om de kanskje opplever at de har dårlig tid. Når det gjelder utspillet til Egeland så er ikke Alsnes så sikker på om akkurat de ungdommene han sikter til virkelig er interessert i noen som helst form for organisert aktivitet.
- Det er jo noen som egentlig ikke er særlig interessert uansett hva vi stiller opp med, sier hun.
Synes tilbudet er godt nok
Eilin Åreskjold er leder for Riska Fritidssenter. Hun kjenner seg ikke igjen i Egeland sin beskrivelse.
- Jeg synes det var litt rart at han ikke nevnte oss i Riska fritidssenter. Bethel har også et tilbud til ungdommene på fredagen. Akkurat som oss så viser de film, har forskjellige spill, og et biljardbord. Jeg mener at ungdom som ikke er interessert i sport har flere tilbud enn det Egeland gir uttrykk for, hevder Åreskjold. Hun går imidlertid med på at det er et veldig rikt tilbud til de som er interessert i sport.
Godt oppmøte
Åreskjold forteller videre at ungdommen selv har stor innvirkning på tilbudet ved Riska fritidssenter.
- Det er lagt opp slik at vi har et klubbstyre som er med og bestemmer hvilke aktiviteter vi skal ha. Vi har åpent på onsdager og fredager. På fredagene har vi åpen hall, og da kan vi stenge av slik at det blir tre soner i hallen. Da har noen for eksempel valgt fotball og andre turn, og så kan de bruke det de vil av utstyr i hallen. Det kan være opp mot førti ungdommer som stiller opp på dette, forklarer Åreskjold.
De større drar til Sandnes
Åreskjold forklarer videre at Riska fritidssenter og den kristne idrettsorganisasjonen KRIK som deler på å ha hver sin fredag i klubblokalene. Klubben er for ungdommer i ungdomsskolealder. For ungdommer som er atten år trekker Åreskjold fram L54 i Sandnes sentrum som et godt alternativ.
- Da må de riktignok reise til Sandnes. Der er også ungdommen med i den daglige driften, og de har både kafé, lounge-rom, biljard og ungdomspolitiske debatter.
Redaktør -