Sonja Hargaut (t.v.) og Mette Brasel
Fra stuevinduet i det lille tunet ser vi rett ut på munningen av Lysefjorden. Det er en attraktiv eiendom Kronegruppen overtok fra Bakerlauget i Stavanger den 30. desember i fjor. Nå skal tunet på Lauvvik tilbakeføres til original stand så godt det lar seg gjøre.
Daglig leder Sonja Hargaut står og steker vafler på terrassen. Hun forklarer litt av bakgrunnen for investeringen:
- Plassen ble lagt ut for salg i fjor. Kronegruppen var ute etter et sted ved fjorden som vi kunne bruke i forbindelse med de andre sju hotellene vi har. Her kan vi gi et tilbud til gjestene våre, og hotellene kan ha forskjellige arrangement her, sier Hargaut, men understreker samtidig at stedet også skal stå på egne bein.
Manglende vedlikehold
Hargaut forteller litt om historien til stedet:
- Dette har vært Bakerlauget i Stavanger sitt sted siden rundt 1920. Det var opprinnelig en gard. Heimehuset og løa er fra 1800-tallet, og er vernet. Ved fjorden der nede ligger Reisehuset. Det har fått sitt navn fordi folk kom herfra med båt, og båten la inntil ved bryggen her. Det er jo mange Stavangerfolk som har hytter her i området. Bakerlauget brukte stedet som feriested for sine medlemmer, så her har det vært mye liv. Men det har ikke blitt skikkelig vedlikeholdt siden syttitallet, sier Hargaut.
- Det kunne være opptil elleve familier her. Hovedhuset er bygget om til seks leiligheter.
Dypvannsbrygge
Hun forteller videre at gamle bilder skal hjelpe dem med å få stedet tilbakeført til original stand så godt det lar seg gjøre. En egen arkitekt er engasjert for å se til at jobben blir skikkelig gjort. Store maskiner jobber på spreng i strandsonen for å få skikk på dypvannsbryggen.
- Vi har ventet på tillatelser til å komme i gang med strandsonen, og rigger nå opp et kaianlegg. Sjøen har herjet en del der nede, og det er mye stein som har ramlet ut, så vi må skrape sjøbunnen for stein. Tide har vært her med sine båter og sjekket at det ser fint ut, sier Hargaut fornøyd.
Når vi spør om hun ikke er litt bekymret for den litt avsidesliggende beliggenheten, parerer hun sporenstreks:
- Her er det tjue minutter med båt fra Stavanger, og tjue minutt med buss fra Sandnes. Så dette er ikke avsides i det hele tatt. Det er faktisk sentralt.
Åpent for alle
Den attraktive eiendommen måler rundt sytti mål, og Hargaut sier at også andre deler av eiendommen på sikt kommer til å bli utnyttet. Hun sier videre at stedet vil legge vekt på å bruke lokal mat, og å dyrke stedets historie.
- Bakerhistorien er en viktig del av dette, og på sikt skal vi få inn vår egen bakerovn sånn at vi kan bake våre egne brød.
- Når regner dere med å være ferdige med oppussingen?
- Det vet vi ikke helt ennå. Vi begynner i år med å sette husene i stand så godt som mulig. I 2012 skal vi være i gang med veldig mye. Men det blir arrangement også i år, og allerede neste helg har vi første tilstelning. Så regner jeg med at når skolene slutter så begynner vi å holde åpent her sånn at folk kan komme og få seg en kake, en kopp kaffe og kanskje litt fiskesuppe, sier Hargaut. Hun understreker at stedet skal være åpent for alle, ikke bare gjestene til Kronegruppen sine hoteller.
Redaktør -