Fra årsskiftet blir Morten Jansen pensjonist. Fysio- og manuellterapeut Øyvind Randby overtar Riska fysikalske institutt.
Etter 32 år som fysioterapeut i Riska overlater Morten Jansen stafettpinnen til 30 år gamle Øyvind Randby.
Morten Jansen er en kjent og kjær skikkelse på Hommersåk. Siden han startet praksis fra hjemmekontoret i Vidjeveien i 1980 har han hjulpet tusenvis av riskabuer med alt fra vonde knær og hofter, til hjerneblødninger og parkinson. Nå har han valgt å gi seg mens han er på topp.
- Fortsatt trives jeg kjempegodt på jobb, men jeg slutter fordi jeg vil bruke kreftene mine på noe annet. En arbeidsdag krever såpass mye for å kunne utføre en hundre prosent god jobb. Derfor føler jeg at tiden er inne til å overlate jobben til en annen, sier Morten Jansen.
En av 16 søkere
Praksisen som går under navnet Riska fysikalske institutt skal nå drives av 30 år gamle Øyvind Randby fra Bryne. Til daglig jobber han sammen med et dusin andre terapeuter ved Ganddal terapi og trening, men han var aldri i tvil om han skulle søke om å overta den ledige klinikken på Hommersåk, da muligheten bød seg.
- Det er ikke hver dag det åpenbarer seg en slik sjanse, sier Randby, som var en av 16 søkere.
Riska fysikalske institutt disponerer et kommunalt driftstilskudd, som også åpner for muligheten til å søke refusjon gjennom helsesystemet. Det betyr at pasienter med kroniske lidelser kan få hele fysioterapien dekket av det offentlige. Dersom man går i behandling hos en fysioterapeut uten kommunalt driftstilskudd, må man betale hele gildet selv. I Sandnes har 29 fysioterapeuter enten hel- eller delavtaler med kommunen.
Fra kjeller til loft
Morten Jansen startet sin private praksis i kjelleren i huset i Vidjeveien i 1980. De som har bodd lenge i bygda, vil huske at doktor Trond Nesse hadde en tilsvarende ordning for sin legepraksis i Eskemyrkroken. Dette var før man etablerte legekontor og helsestasjon i Riskahallen.
- Det har vært en fin opplevelse å drive fysioterapi i Riska. Jeg har truffet mange hyggelige folk, og fått mange interessante oppgaver, sier Jansen, som har vært på flyttefot med klinikken flere ganger.
- I mars 1991 flyttet jeg klinikken til Kaiveien, nærmere bestemt kjelleretasjen i bolighuset til Berge M. Bertelsen. Men da bo- og aktivitetssenteret ble bygget i 1996, fikk jeg tilbud om å flytte dit. Dette takket jeg ja til, sier Jansen, som hadde faste ukentlige timeavtaler med brukerne av bo- og aktivitetssenteret. Da Helsehuset ved Stemmen ble bygget i 2001, tok Jansen turen dit, med kontor og behandlingslokaler i 2. etasje.
- Det var veldig bra å få samlet de helserelaterte tjenestene på ett sted i bygda, sier Jansen.
God jobb
Han er overbevist om at etterfølgeren vil gjøre en god jobb:
- Jeg er helt sikker på at Øyvind Randby har de faglige kvalitetene og den ungdommelige entusiasmen som trengs for å utvikle Riska fysikalske institutt. Han er fullt ut kapabel til å gjøre en god jobb. Ved dette eierskiftet vil det også rent faglig bli et spennende behandlingstilbud, i og med at han kan tilby manuellterapi, sier Morten Jansen, som nå kan se fram til en avslappende pensjonisttilværelse.
- Jeg har jo fremdeles arbeidskapasitet, men foreløpig har jeg ingen planer om å jobbe deltid noe sted. I første omgang vil jeg bruke tiden sammen med mine nærmeste, smiler den avtroppende fysioterapeuten.
Tilbyr manuellterapi
Etterfølgeren er imidlertid klar til innsats. Etter fire års fysioterapiutdanning kunne Øyvind Randby i 2005 ta fatt på turnustjenesten, som ble fullført i 2006. I 2010 tok han ett års utdanning innen manuellterapi i Australia, og det er nettopp denne ekstrautdanningen som vil kunne tilføre riskabuens stive og støle lemmer et ekstra behandlingselement. Manuellterapi fokuserer kort og godt på muskel- og skjelettplager.
Randby starter i sin nye praksis i midten av januar, og må belage seg på dagpendling fra Bryne til Hommersåk.
- Det tar bare en halvtime hver vei, så det kommer til å gå veldig bra, forsikrer Randby, som verken har kone eller barn å ta hensyn til.
- Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven!
Tom Gaudland