Martin Brekke og kjæledeggen Kompis
Norges Geologiske Undersøkelser har vist at konsentrasjonen av den radioaktive gassen radon er spesielt stor i Hommersåk. Martin Brekke er en av dem som har tatt tak i problemet.
Brekke tar Riskaposten med ned i kjelleren og viser arbeidet han har satt i gang som en følge av for høye verdier av den farlige gassen.
- Hvorfor valgte dere i sin tid å gjennomføre en slik radonmåling?
- I første omgang var det kommunen som hadde et tilbud med måling med å sette opp brikker som stod i huset i tre måneder. Det hoppet vi på. Resultatet viste at radonnivået var for høyt i forhold til kravet. I stua var det verst. Der ble det målt til rundt 500 bequerell, forklarer Brekke.
- Hva tenkte dere da?
- Vi tenkte at ooops, det var kjedelig. Så måtte jeg begynne å sette meg inn i hva dette egentlig er. Hvor farlig er radon? Det er ikke så mye håndfast verken i litteraturen eller på nettet. Men det blir sagt at rundt 300 mennesker får lungekreft hvert år på grunn av radon. For røykere er det særdeles farlig.
- Kombinasjonen altså?
- Ja. Vi røyker jo ikke, så da er det ikke fullt så farlig. I etterkant fant vi ut at vi ville ta en mer nøyaktig målig, og kjøpte et måleapparat sammen med et par venner. Vi kom fram til omtrent samme resultat. Så tok vi det enda et steg videre og leide inn Radonassistanse. De målte i hele huset, og fant ut hvor gassen kom inn. Da fikk vi en anbefaling om hva vi kunne gjøre for å bli kvitt problemet, forklarer Brekke.
Silikon og vifte
- Hvilke tiltak foreslo de?
- Vi måtte bruke silikon under alle lister på innsiden av huset. Vi har ikke noe radonduk, men parketten tetter jo. Radongassen kommer fra undergrunnen og opp langs sidene. Med silikon langs alle kanter får vi tettet igjen der golvplatene går inn langs veggen. Det er alltid det første tiltaket de anbefaler. Men siden vi hadde så store verdier, ville de også kjernebore under grunnen, og sette inn en vifte som suger ut radongassen. Det er det neste vi skal gå i gang med.
- Dette høres veldig kostbart ut.
- Ja, det er dyrt. Vi fikk en pris på kjerneboringen og vifte på opp under 30 000, men du får ingen støtte fra noen som helst. Du må betale alt selv, og det er heller ingen garanti for at tiltakene virker. Dersom det ikke går, så må du gjøre flere ting.
- Bør ikke radonnivå være oppgitt i salgsrapporter i forbindelse med kjøp og salg av eiendommer?
- Jeg har hørt at det må oppgis i en salgsrapport, men jeg har aldri sett det selv. Men jeg har ikke satt meg inn i dette, sier Brekke.
Ikke bekymret for helsen
Han og familien har hatt huset siden 1998.
- Er dere bekymret for helsen?
- Jeg kan ikke si at vi er redd for helsen. Vi har jo ikke vært klar over dette før målingen i fjor høst, og vi går ikke rundt og er redde for helsen. Vi får jo ikke akkurat blemmer i huden, sier Brekke og ler. Han sier videre at han har en kollega som har er ferdig med de samme tiltakene som han selv er i gang med, og at det her ført til akseptable nivåer av radongass.
- Han hadde så mye som 1800 bepuerell, så det er et godt tegn, sier han. Brekke oppfordrer folk som har planer om å kjøpe hus på Hommersåk om å sjekke om det er gjort radonmålinger i huset. Brekke er gift, og har tre barn i alderen 12, 15 og 17.
Redaktør -