Turområdet snart ferdig

19.10.2011
Turområdet snart ferdig
Badeplassen ved svabergene skal utstyres med badestige og livbøye.

Turveiene på Ulsneset ligger klar til bruk. Nå mangler bare skilter som kan vise vei.

Prosjektleder Hans Børge Ånestad har grunn til å være fornøyd. Etter flere års planlegging og tilvirking ligger nå 2,35 kilometer med turløyper klar for bruk på Ulsneset, eller ”Neset” – som det kalles på folkemunne, fordelt på 1550 løpemeter turvei og 800 løpemeter merka turstier og umerka stier. Det har vært spredte turstier på området i mangfoldige år, men disse har vært smale og sorpete. I tillegg har området blitt oppfattet som et hytteområde, og dermed ikke vært tilgjengelig for lokalbefolkningen på noen god måte.
Sandnes kommune har jobbet med turstiprosjektet siden 2004. Finansieringen av turveiene, benker, gamme, grillplass, plakattavler og skilter har kommet på plass bit for bit, og følgelig har også selve etableringen av turområdet skjedd etappevis. Men nå er det aller meste kommet på plass.
- Vi mener selv at dette har blitt veldig bra, og folk flest skryter av jobben, smiler Hans Børge Ånestad.

Tilrettelagt for rullestolbrukere
Riskaposten følger ham på tur i vakkert høstvær. Solen stråler fra himmelen, og Riskafjorden ligger nærmest speilblank. Det frister nesten med et bad, hadde det ikke vært for at vanntemperaturen sannsynligvis ligger nærmere 10-tallet enn 20-tallet. Hans Børge Ånestad drar fram et kart, og peker ivrig.
- De røde strekene er turveier, mens de blå markerer rundløypa på 735 meter. Begge disse skal være tilgjengelig for rullestolbrukere, og selvsagt også barnevogn, forklarer Ånestad. I tillegg går det et par turstier, hvor man nok både må ha begge beina i orden – og være godt skodd – for å komme fram.
I tilknytning til Ulsneset ligger to badeplasser. Den som er i Breivika er godt kjent blant bygdas befolkning. Planen er å rydde denne plassen, og kommunen har inngått avtale med en velforening i området om vedlikeholdet. Den andre badeplassen ligger noen hundre meter utover neset. Ingen sti går fram til denne plassen, man må ta seg over svabergene for å komme dit.
- Vi har med vilje gjort denne badeplassen litt utilgjengelig. Den egner seg ikke for små barn. Man må gå i sjøen fra svaberget, og det kan være litt dypt, forklarer Ånestad, som kan fortelle at badestige og livbøye er på vei, begge deler finansiert av Lions Club Sandnes/Riska.

Nybygd gamme
Sentralt plassert i turområdet ligger en nybygd gamme, hvor turgåere kan søke tilflukt om det skulle være dårlig vær. Gammen er reist i solid tømmer, og kledd med villmarkspanel. Under tak er både benker og bord, begge deler i massivt trevirke. Her er også en grill, og dette er det eneste stedet på Ulsneset det er tillatt med åpen ild.
- Gapahuken kostet cirka 90.000 kroner å bygge. Riska Lions har betalt 30.000, mens resten er finansiert over kommunens budsjett, samt i form av en byttehandel med byggmesteren, som fikk tømmer i bytte mot arbeidstimer, opplyser Ånestad. Det hele endte opp som en vinn-vinn-situasjon både for kommunen, byggmesteren og ikke minst riskabuen.

Benker og bord
Flere steder på Ulsneset er det anlagt utkikkspunkter med benker, hvor man kan nyte solnedgangen over Riskafjorden. Ett sted er det også satt opp rasteplassbenker, og her har det faktisk vært bryllup i sommer! Ulsneset kan med andre ord brukes til så mangt.
I skrivende stund mangler skilter som viser vei på de mange avstikkerne i turnettet på Neset. Man har til nå manglet penger til slike skilter, men nok en gang har Lions Club Sandnes/Riska gravd dypt i lommene og hentet fram pengene som var nødvendig for å få skiltene på plass. De vil bli montert om kort tid, hvor Lions dekker kostnaden til selve skiltene, mens kommunen tar kostnaden med monteringen.
- Vi i Riska Lions samler inn penger til både lokale, nasjonale og internasjonale formål. Pengene kommer utelukkende fra folk i Riska, så for oss er det naturlig å støtte et prosjekt som Ulsneset – ganske enkelt fordi det kommer hele bygda til gode, sier president i Jan Ove Egeland i Lions Club Sandnes/Riska.

Nesten 1 million kroner
Fra 2004 til utgangen av 2011 er det brukt 915.000 kroner på Ulsneset-prosjektet. Største bidragsytere er Sandnes kommune (482.000 kroner), spillemidler (198.000 kroner), private bidrag (85.000 kroner), Rogaland fylkeskommune (65.000 kroner), Riska Lions Club (55.000 kroner) og Kyrkjevollen skole (25.000 kroner). I tillegg har Riska bydelsutvalg bidratt med en mindre sum.
Mer informasjon om prosjektet finnes på www.sandnes.kommune.no/friluftsliv.

Tom Gaudland

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...