F.v. Stein Dirdal, Helge Fosså, Brit S. Todnem og Elling Kåre Hansen på befaring ved kommunehuset.
Etter at det private eiendomsselskapet som eide det forfalne huset ved stemmen gikk konkurs, har Sandnes kommune endelig kjøpt huset tilbake. Interimstyret, som i lang tid har jobbet for å bevare huset, tok representanter fra Sandnes kommune med på befaring.
Forvaltningssjef Stein Dirdal og juridisk rådgiver Helge Fosså fikk se forfallet på nært hold. Magne Tunheim, Brit Sissel Todnem og Elling Kåre Hansen guidet de to byråkratene rundt på tomten, og delegasjonen tok seg ikke bryet med å klatre inn i hovedetasjen via kjøkkenvinduet på baksiden. Det holdt å stikke hodene inn for å konstatere at huset ganske raskt trenger å sikres.
Følget tok seg imidlertid inn i kjelleretasjen, og kunne slå fast at grunnmuren var opplødd med stein slik det var vanlig på den tiden da huset ble bygget. Vi går ut igjen.
Stoppe hærverket
- Hva kan kommunen bidra med i arbeidet med å ta vare på dette huset?
- Det er ingen kommunale planer for huset og tomten, men vi er positive til å få i stand en avtale med interimstyret. Vi har imidlertid ingen midler å sette av til formålet. Men huset må sikres, og det er viktig å få stoppet hærverket, understreker Fosså.
De fem står og diskuterer litt seg imellom, og blir enige om at neste steg etter at huset er sikret blir å mobilisere til en stor ryddedugnad.
- Området må framstå annerledes enn det er i dag. Dette er jo en del av parkområdet her, og når bladene faller fra trærne, så blir alt så synlig, påpeker Todnem.
Tunheim sier at han for en tid tilbake hang opp en lapp på huset der det ble gjort klart at intensjonen var å ta vare på huset. Han tror lappen kan ha bidratt noe til å bremse på hærverket i det gamle kommunehuset, og kommunen har nå påtatt seg oppgaven med å sikre huset.
Avtaleform må i boks
Riskaposten får videre vite at interimstyret og kommunen har vært i kontakt med Jærmuseet for å finne potensielle samarbeidsformer og bruksområder for huset. Planen videre er å få til et møte med interimstyret så fort som mulig for å spikre en avtale med kommunen. Ifølge juridisk rådgiver i kommunen, Helge Fosså, står interimstyret ganske fritt i dette arbeidet. Styret må også ta stilling til hvilken organisasjonsform en skal velge for det videre arbeidet med huset. Deretter blir det å mobilisere bygdefolket til en stor dugnadsinnsats både utvendig og innvendig. Etter det igjen blir det å planlegge hvordan oppussingen og restaureringsarbeidet skal utføres, samt kalkulering av kostnader. Med et budsjett for det arbeidet, må styret sette i gang prosessen med å søke om midler fra forskjellig hold.
Redaktør -