Gaudland
Stifter egen forening for kommunehuset
Foreningen ”Hommersandbakken 11” er under stiftelse. Formålet er å ta vare på det såkalte kommunehuset, som står til forfalls ved Stemmen. – Statutter er laget, og et eget stiftelsesmøte er under planlegging, opplyser Magne Tunheim og Brit Sissel Todnem, som står i bresjen for foreningen.
Før jul ble det falleferdige huset sikret av kommunen, som satte plater foran vinduer og dører. Huset har vært utsatt for hærverk i en årrekke, men har fått stå i fred etter at kommunen grep inn.
Stor dugnad
Nå planlegges en stor dugnad for at huset og hele eiendommen skal se bedre ut enn den gjør i dag. Interimstyret for ”Hommersandbakken 11” ønsker at eiendommen skal få en oppgradering før 17.mai, og inviterer folk fra hele bygda til dugnad tirsdag den 24. april kl 17-21.
– Da skal huset ryddes og sopes innvendig, og uteområdet skal ryddes og kvistes. Det er også planer om et kjapt malingsstrøk over huset for at det skal ta seg bedre ut, sier Magne Tunheim.
– Vi trenger mange hender til denne ryddingen, og dersom det er noen som disponerer en flisekutter som vi kan låne, hadde det vært kjærkomment, tilføyer Brit Sissel Todnem.
De som er interessert i å delta på dugnaden, bør gi et vink i forkant.
– Det er bare å sende en e-post til eller , eller ringe til 95753180 eller 97105158, sier duoen.
Unik lokalhistorie
Tunheim og Todnem trekker fram en rekke gode argumenter for å ta vare på det gamle kommunehuset, som de mener representerer et unikt stykke riskahistorie.
– Det ble brukt som kommunehus, og er det eneste gjenværende i sitt slag. Alle offentlige tjenester ble dekket herfra, det være seg helsestasjon / vaksinasjon / fødestue, bibliotek / folkeboksamling, møtesal for sognestyret, møtested for kommunale nemnder og kontor for Riskafjord, forklarer Magne Tunheim.
– Historien kan tas vare på og vises fram i museumsform. Denne historien er tapt for alltid hvis huset rives nå, sier Brit Sissel Todnem, som også leder historie- og museumslaget i Riska. Hun peker på at huset er intakt originalt både innvendig og utenpå.
– Dette gjelder både fra byggeåret 1912, og fra 1939, da Riska sognekommune / Hetland herred kjøpte huset og løftet fremre del av taket.
Interimstyret for ”Hommersandbakken 11” mener huset kan brukes av lokale lag og foreninger, dersom det pusses opp. Det har en strategisk plassering i sentrumsområdet i Hommersåk, og vil også kunne være åpent for publikum i forbindelse med museumsutstillinger og kunstutstillinger, samt fungere som et kulturelt og sosialt samlingssted i bygda.
Tom Gaudland