Bevisste miljøfyrer

07.03.2012
Bevisste miljøfyrer
Thomas Leander Fjermestad er ikke i tvil om hvilken type avfall som skal i hvilken avfallsdunk. Han er en miljøbevisst fyr.

Begge de kommunale barnehagene på Hommersåk er nylig sertifiserte miljøfyrtårn. Den nyvunne statusen har også smittet over på mange miljøbevisste småtroll i barnehagene.

Sandnes kommune har vedtatt at alle avdelinger skal ha status som miljøfyrtårn innen 2016. Flere avdelinger har vært tidlig ute, og både Riska barnehage og Hommersåk barnehage fikk sine bevis på at Grønn hverdag er fornøyd med deres miljøbevissthet overrakt av ordfører Stanley Wirak 15. mars.

-Det er egne bransjekrav i denne ordningen, og for barnehager gjelder det blant annet å dokumentere miljøvennlige rutiner for innkjøp, avfallshåndtering og energiforbruk, og at vi har et godt arbeidsmiljø. Men vi synes det er vel så viktig og kjekt at vi får integrert miljøbevisstheten ned til barna i barnehagen, sier enhetsleder Gro Osaland i Hommersåk barnehage.

 

Passer på hjemme

Og den strategien ser ut til å ha virket. Barna skyller yoghurtbeger, sorterer avfall, slukker lyset når de forlater et rom, tar med poser og plukker søppel langs veien når de er på utflukter og kjefter på foreldre som slurver med sorteringen når de kommer hjem etter en dag i barnehagen.

-Ja, vi har fått noen tilbakemeldinger om akkurat det, humrer Osaland.

-Men dette er en bevisstgjøring for alle, også foreldrene. Foreldregruppa har blant annet arrangert to byttedager der klær som har blitt for små finner nye eiere, sier Osaland.

Hommersåk barnehage har også merket at det lønner seg å være miljøbevisst.

-Renovasjonsavgiftene våre har gått merkbart ned etter at barna ble så flinke til å sortere. Førskolegruppa vår har også samlet flasker og pantet dem og opplevd at de får penger for å tenke på miljøet, forteller Gro Osaland.

 

God klang

Statusen som miljøfyrtårn tildeles for tre år om gangen, men det nytter ikke å ligge på latsida mellom hver sertifisering. Det skal sendes årlige rapporter til Grønn hverdag, og det er egne nettsider hvor miljøfyrtårnene jevnlig må oppdatere hvordan det går. Og miljøbegrepet fyrtårnene måles mot, er ganske vidt.

-Arbeidsmiljøet er en av tingene som omfattes av ordningen, og vi har blant annet hatt fokus på støy. Det skal være god klang i barnehagen, sier Osaland.

Alle typer virksomheter kan få status som miljøfyrtårn i tråd med retningslinjene for sine bransjer. Gro Osaland mener ordningen passer veldig godt for en barnehage.

-Det engasjerer barna. De er interesserte i dette. Vi har blant annet gravd ned forskjellige typer avfall for å se hva som forvitrer i naturen og ikke. Barna synes det er spennende. Vi merker at både rutiner og holdninger påvirkes. Når vi er ute og går tur, er de opptatt av at folk kaster for mye søppel langs veien, forteller hun.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...