Denne steinen er bevaringsverdig på grunn av et gammelt sagn.
En stor kampestein lager krøll for utbyggerne i nedre del av Frøylandsbakken. Sagnet sier at et troll kastet steinen, som nå er vernet.
I bunnen av Frøylandsbakken er boligentreprenøren JadarHus i full gang med lavblokkprosjektet Stemmen Terrasse. Konturene av det som skal bli et kompleks av små leiligheter, beregnet på unge etablerere, begynner å manifestere seg. Men like ovenfor ligger en stor stein, som ser ut som den kan begynne å trille når som helst.
- Steinen er vernet på grunn av et gammelt sagn, forteller prosjektutvikler Torhild Wigestrand i JadarHus. Hun opplyser at steinen ikke ligger på JadarHus sin tomt, men at den selvsagt ikke er noe vakkert skue på tomtegrensen mot de nye lavblokkene.
- Egentlig er det ganske rart at en slik stein er vernet, men det kan vi ikke gjøre noe med. Men den er sikret og ligger trygt, så det er ingen fare for at den skal rase ned på Stemmen Terrasse, understreker Wigestrand, som kan opplyse at det er entreprenøren Bertelsen og Garpestad som har utført sikringsarbeidet.
Dominerer på tomta
Den famøse steinen ligger på et område som utvikles av det kommunale Sandnes tomteselskap. Prosjektleder Martin Eskeland forteller at steinen ligger skravert som bevaringsverdig i reguleringsplanen for området.
- I den politiske behandlingen av reguleringsplanen fremgikk det at steinen er omtalt i et lokalhistorisk sagn, hvor det visstnok skal ha vært en strid mellom to troll – et på stavangersiden og ett på riskasiden. De skal ha kastet stein på hverandre, og den aktuelle steinen skal stamme fra denne trollkampen. Dette er bakgrunnen for at steinen ligger urørt i dag, sier Eskeland.
Han opplyser at kampesteinen ikke ligger i konflikt med utbyggingen av det tekniske anlegget rundt lavblokkene og eneboligtomtene i området.
- Steinen ligger inne på ei boligtomt, så det blir opp til de som skal bygge på tomten om de vil la steinen ligge i fred, eller om de vil forsøke å få en reguleringsendring, slik at steinen ikke lenger regnes som bevaringsverdig, sier Eskeland.
Den aktuelle tomten er solgt til en privatperson, og det skal bygges enebolig på tomten.
- Steinen ligger helt i utkanten av tomten, men den er jo ganske diger, så den vil helt klart dominere på den 600 kvadratmeter store tomten, sier prosjektlederen.
Ørnasteinen
En av de mest kjente steinene i riskabygdas historie er den såkalte Ørnasteinen, som lå der Rimi-butikken ligger i dag. Steinen ble sprengt bort den gang Haga skulle bygge garasjeanlegget sitt ved Stemmen. Den gang tenkte man ikke på å verne steiner som var kastet av troll. Sagnet som knytter seg til Ørnasteinen går ut på at det bodde et stort troll – en rise – på Storaberget. Da risen fikk høre at en domkirke var under bygging i Stavanger (rundt 1100-tallet), ble den meget sint. Løsningen ble å forsøke å kvele byggeprosjektet i startfasen, ved å kaste stein på det fra Storaberget. Av de tre steinene han kastet, havnet den ene ved Stemmen, den andre delte seg i to og landet midtfjords, hvor den dannet de to Riskaholmene. Den tredje steinen laget et solid krater i sentrum av Stavanger. Krateret ble fylt av vann, og kalles nå Breiavatnet.
Troll på Lifjell
Lillian Stolt er historieskribent i Riska historie- og museumslag. Hun holder på med en artikkel om troll- og steinproblematikken i bygda.
- Jeg har aldri hørt snakk om at det skal ha vært noe troll i Stavanger som kastet stein mot sentrum av Hommersåk, slik kommunen hevder. Et troll på Storaberget er også nytt for meg. Jeg har hørt snakk om et troll som stod på Lifjell, og som kastet stein mot Stavanger. Trollet skal ha vært skjevhendt. En teori er at han forsøkte å kaste et par steiner med høyrehånda, men disse glapp og havnet i Hommersåk. Det fortelles også om et troll på Jåttå, som skal ha kastet stein mot på Skjørestadfjellet. Uansett er det slik at de fleste av disse fortellingene tar utgangspunkt i Stavanger, sier Stolt, som har en tanke om å ”ta trollet tilbake” fra Stavanger, og plassere det i Riska, der det visselig hører hjemme.
- Nå vil vi hente det hjem, smiler Stolt.
Istiden gir den egentlige forklaringen
Teoriene er altså mange. Den vitenskapelige forklaringen på at steinen i bunnen av Frøylandsbakken ligger der den ligger i dag, går tilbake til istiden.
- Dette er helt klart en fluktstein fra istiden, som har blitt transportert med isen. Det er de fleste enige om, sier Stolt, som viser til både Ørnasteinen, den famøse steinen til Sandnes tomteselskap, og en stein som ligger lenger oppe i bakken.
Tom Gaudland