Magne Frøyland er guide på friluftsområdet på Ulsnes
Politikerne fra Sandnes fikk se og høre om en bydel som gjerne vokser seg større da Magne Frøyland inviterte til busstur rundt i Riska. Turen gikk til både utbyggingsområder og bedrifter, museum, friluftsområder og kunstgressbane.
Bildet som ble skapt, var at Riska er en bydel som både har plass, vilje og behov for å bli større.
-Sviland får ufortjent mye oppmerksomhet når det planlegges nye boliger i Sandnes. Løft blikket fra Sandnes Øst og se at det også finnes et Sandnes Nord-Øst. Vi er vel 6.000 innbyggere her i dag. Vi har plass til mange flere. Hvis vi blir 10.000, vil det være mye enklere å få på plass skikkelige servicetilbud her på Hommersåk, sa Magne Frøyland.
Deltakerne på bussturen var gruppelederne fra de ulike partiene i bystyret, de lokale Riska-politikerne som sitter i bystyret og utbyggere fra diverse tomte- og byggefirma.
-Selv om vi satser tungt på Sviland, betyr det ikke at det ikke skal bygges boliger andre steder. Riska er en attraktiv bydel. Boligene selges raskt unna, omgivelsene er flotte og skolene har kapasitet til å ta imot flere. Det skal bygges 1.000 nye boliger i Sandnes hvert år. Vi nådde nesten det målet i fjor. Vi har fått nyttige innspill på denne turen. Skal vi nå målet i tida framover, er Riska et av stedene hvor det er best lagt til rette, oppsummerte ordfører Stanley Wirak (Ap).
Mange byggeplaner
På rundturen fikk busspassasjerene se 300-400 mål tomteareal som allerede er planlagt utbygd. Både på Maudland, Trekanten, Breivik, Hesthammaren og ved Frøylandsbekken er planene konkrete. Men de fikk også høre om enda luftigere planer.
-Dere kan gjerne utvikle 1.000 mål til bolig- og næringsformål rundt Frøylandsvatnet. Et nytt næringsområde her ved Fatland kan også frigjøre det mer sentrumsnære Hesthammaren til boligområde. Men det er også plass til mange nye boliger på Maudland og rundt Frøylandsvatnet, slo Kjell Bjelland, som representerte grunneiere ved Frøylandsvatnet, fast.
-Vi planlegger utbygging av 130 mål og flere hundre boliger på Maudland. Det ligger godt til rette her, og Maudland skole har bare 220 elever. Kapasiteten er 340 elever, fulgte Torgeir Ravndal i Sandnes Tomteselskap opp med.
-Vi har et perspektiv på 20-50 år når vi planlegger nye utbyggingsområder. Hommersåk har stort potensiale og vi vurderer hvilke områder som vil bli mest attraktive, sa Cato Østerhus i Øster-Hus da bussen var på besøk på Hetland.
Øster-Hus har også mer konkrete planer om utbygging av 47 boliger i Breivik.
Grunneier Ole Usken fikk også vist fram et mulig boligområde på nedsiden av Nedre Livei – ned mot Riskastranda. Det er flere grunneiere som er involverte i planene.
-Alle gårdsbrukene i området er hobbybruk. Det kan bygges ut rundt 200 mål til boligformål, opplyste Usken.
Trenger plan for sentrum
BryggeBaker’n Jarle Rognstad fortalte om sin bedrift, og slo fast at det var fullt mulig å etablere både håndverksbedrift og butikk på Hommersåk.
-Det er tungt å snu trenden med at folk reiser ut av bygda for å handle, men vi har lyktes med å lage et skikkelig håndverksprodukt som folk reiser ekstra hit for å få tak i. Vi har også økt omsetningen med 40 prosent etter at vi flyttet til nye lokaler og satset mer på kafé-drift i desember, fortalte Rognstad, som hadde en klar oppfordring til politikerne når han først hadde sjansen til å snakke direkte til dem.
-Sentrumsplanen for Hommersåk er 10 år på overtid. Folk nøler med å satse i Hommersåk sentrum, siden det er såpass usikkert hvordan ting kommer til å bli. Det er på høy tid at dere gjør noe med det, oppfordret Rognstad.
Like stort som Manhattan
Fatland Jæren fikk også besøk, og direktør Terje Wester fortalte om en stor bedrift med godt over 100 ansatte, et slaktevolum på 26.000 tonn og en omsetning på 1,2 milliarder kroner.
-På Hommersåk har vi god tilgang til lokal arbeidskraft. Vi har et veldig stort innslag av lokale blant våre ansatte. Det setter vi stor pris på, og vi har flyttet mye virksomhet til Hommersåk i de senere år. Avdelinger som finans, IT og kvalitetssikring, som tidligere holdt til i Ølen, er også flyttet hit, fortalte Wester.
-Det er en god plass å holde til. Vi fryktet at vi havnet litt i bakevja i forhold til det tunge landbrukssentrumet på Jæren da vi etablerte oss her, men vi ser at vi ligger nær E39 og har en veldig god plassering, mente han.
Fatland Jæren er selv tomteeier. Terje Wester mener det er fantasien som setter grenser for hvor stor utbygging det kan legges opp til på Riska.
-Denne delen av Sandnes, øst for Vatnekrossen, er like stor som Manhattan. Der bor det 1,6 millioner mennesker, sa Wester.
Skole i sentrum
Dagens guide og inspirator, Magne Frøyland, understreket også hvor sentralt Riska egentlig er.
-Jeg pendler selv til jobb i Stavanger, og bruker bare 25-40 minutter med bil. Vi slipper ganske lett unna de verste køene i rushtida. Hurtigbåten går fra kaien på Hommersåk hver hele time om morgenen. Det er 70 passasjerer på båten klokka sju om morgenen, sa Frøyland.
Skoler og eldreomsorg ble også et tema på turen. Magne Frøyland utfordret politikerne når det gjaldt skolesituasjonen.
-På Kyrkjevollen skole er kapasiteten helt sprengt. Hommersåk skole er gammel og for liten. Maudland skole har ledig kapasitet, og mange elever som ikke sokner naturlig til skolen. Det er satt av en tomt til ny sentrumsskole i Trekanten, men det er ikke i den enden av sentrum at behovet er størst, sa Frøyland, som ikke prøvde å gi noe fasitsvar på hvordan det skulle løses.
-Er tomta til Hommersåk skole stor nok til at vi kan bygge ut skolen, eller bygge en ny på samme sted, spurte ordfører Stanley Wirak uten å få noe sikkert svar.
Wirak stoppet selv bussen og tok rollen som guide et lite øyeblikk da reisefølget var på Hesthammaren.
-Her ser dere Riska bo- og aktivitetssenter. De har 25-30 plasser i dag, men det er behov for flere plasser. Tomta har rom for en utbygging med 20-30 nye plasser, og det kan la seg gjøre å bygge dette ut ganske kjapt. Vi ser på aktuelle løsninger her, sa Wirak.
-Godt fornøyd
Initiativtaker Magne Frøyland har høstet både gode tilbakemeldinger og flere presseoppslag etter bussturen med fyldig og intensiv informasjon. Viktigst er det likevel at politikerne er mer bevisste om hvilke muligheter som ligger på Riska.
-Jeg blir nesten litt provosert over at Sviland får så mye av oppmerksomheten når det planlegges for framtida. Målet var å øke kunnskapen om mulighetene på Riska, sier han.
-Det var kanskje aller viktigst at vi fikk utbyggerne med oss, og at det først og fremst var dem som fortalte politikerne om visjonene for Riska. Politikerne vet at det er utbyggerne som gjennomfører det de vedtar. Da er det nyttig at politikerne får høre utbyggerne selv fortelle om sine visjoner ut over de mest konkrete planene, mener en godt fornøyd Magne Frøyland.
Redaktør -