Slik vil de planlagte rekkehusene og blokkene med gesimshøyde på opptil 11 meter vise igjen i terrenget og dominere utsikten, mener naboene.
Både Riska bydelsutvalg og naboene i området krever endringer i Øster Hus sin plan for nytt boligfelt i Breivik. For høy utnyttelsesgrad, estetisk brudd med eksisterende bebyggelse, tap av utsikt og forverring av trafikkforhold er de viktigste momentene.
-Den planlagte utbyggingen medfører massive rekkehus og blokker på det høyeste punktet i terrenget, helt opp mot Breivikveien. Gesimshøydene er opptil 11 meter. Disse byggene vil framstå som en ringmur som innhegner boligfeltet og stjeler all utsikt fra den eksisterende bebyggelsen. For naboene på andre siden av Breivikveien, vil det være som å se inn i en mur. Hvis jeg bruker min egen bolig som eksempel, så vil sjøutsikten ikke bare bli begrenset. Den forsvinner helt – til og med fra loftsetasjen min, sier nabo Eivind Aarebrot.
-Alle naboene slutter opp om kommentarene som er sendt. Vi mener den planlagte utbyggingen ikke bare vil være til ulempe for oss, men for hele Hommersåk, legger han til.
Planen ble førstegangsgodkjent av utvalg for byutvikling i Sandnes kommune i januar. Den er nå ute til høring. Naboene håper at deres synspunkter blir hørt.
-Vi har kommet med innspill tidligere i prosessen, både til utbygger og til kommunen, men de har blitt fullstendig neglisjerte. Vi er innforstått med at eiendommen blir utbygd, og har ingen ønsker om å stanse det. Men vi vil ha en utbygging som er til å leve med, sier Aarebrot, som mener flere ting i planene bryter med forutsetninger for utbygging.
-Da det ble gitt dispensasjon til å bygge ut denne tidligere landbrukseiendommen, ble det stillet som betingelse at det skulle gjøres tilpasning til eksisterende bebyggelse. Det er overhodet ikke tatt hensyn til. Vi får i stedet 11 meter høye kolosser på det høyeste punktet i området. Estetisk sett, så bryter det planlagte feltet helt med eneboligene som finnes i området fra før. Ved førstegangsbehandlingen hevdes det at naboenes utsikt endres fra landbrukseiendom til variert småhusbebyggelse, mens man i stedet får satt opp massive husvegger rett framfor nabolaget Utnyttelsesgraden er også for høy. Det planlegges 47 boenheter. Det betyr tre enheter per dekar. I ny fylkesdelplan for Jæren er det satt en norm på to. Utbyggingen reiser en del utfordringer som kan gjøre seg gjeldende i flere saker på Hommersåk i tiden framover, mener Aarebrot.
Den smale Breivikveien er i dag både skolevei for barn i området og del av ringveien for bussene på Hommersåk. Aarebrot er bekymret over trafikksikkerheten etter en utbygging av 47 nye boliger i området.
-Veien er ikke dimensjonert for dagens trafikk, og trafikksikkerheten vil selvsagt bli mye verre hvis dette blir realisert. I rushet morgen og ettermiddag er det dagligdags at biler må stanse og rygge for møtende busstrafikk, og jeg skvetter ofte til på grunn av lyden av bråbremsing nede på veien. Det planlegges et fortau langs eiendommen som skal bygges ut, men i begge ender av området tar fortauet plutselig slutt og de myke trafikantene må ut i veien igjen, påpeker han.
Riska bydelsutvalg behandlet saken i mars. Deres høringsuttale tok stort sett for seg de samme tingene som naboene har tatt opp. Bydelsutvalget ba også om en ny plan og en ny høringsrunde. Utvalg for bydelsutvikling skal ha andregangsbehandling av planen i løpet av våren.
-Riska bydelsutvalg gjorde en grundig jobb, og vi er tilfreds med at uttalen deres i stor grad sammenfaller med vårt syn. Vi har ikke blitt hørt så langt i prosessen. Det er viktig for oss og for Hommersåk at vi blir hørt nå, sier Eivind Aarebrot.
Redaktør -