Tommy Westerheim i samtale med Frp-politker Kristoffer Birkedal under et dialogmøte på Kyrkjevollen skole i mai.
Ordfører Stanley Wirak er veldig opptatt av at Sviland skal ta unna den veksten som vil komme, og snakker mye om hvor godt det skal legges til rette der. Det er på tide at politikerne løfter blikket og tenker på hvordan de skal legge til rette i de bydelene som allerede fins – og ikke bare på den bydelen som ikke fins ennå, sier Tommy Westerheim.
Westerheim er en av mange foreldre som raser etter at kommuneadministrasjonen har foreslått å flytte bygdas 5. til 7.-klassinger fra Hommersåk og Kyrkjevollen skoler til Maudland skole.
Sandnes-politikerne møter en unison holdning blant foreldre fra Hommersåk.
- Ikke rør skolestrukturen, bygg ny skole – det er den eneste løsningen på lang sikt!
Politikerne var ikke i tvil om hva budskapet var etter at de besøkte Hommersåk for å høre bygdefolkets syn.
Farlig skolevei
Tommy Westerheim er en av mange som engasjerer seg sterkt. Det er ikke første gang han protesterer mot planlagte endringer i skolestrukturen. Det er en kamp som ikke ser ut til å ta slutt.
-To av mine tre barn har opplevd å bli flyttet fra Hommersåk til Maudland. Vi har gått i fakkeltog mot endringene, opplevd mye stress og usikkerhet, vi har hørt mye snakk og fjas fra kommune og politikere for at folk skal roe seg ned og tie stille. Og vi har fått løfter om hvor bra de skal legge til rette for tryggere skolevei og andre ting, uten at noe har skjedd, sier Westerheim.
-Skoleveien til Maudland er ikke trygg. Det er flere elever som har vært i elva, og selv om det ikke har vært nødvendig med ambulanse eller luftambulanse, har det vært skader og farlige episoder. Det er også en unødvendig millimetermentalitet med tanke på hvem som har rett til skoleskyss. Det kjører halvtomme busser forbi elever som går på en farlig skolevei, mener han.
Finnes løsninger
Westerheim mener det er mulig å finne midlertidige løsninger som gjør at alle elevene kan gå på skolene de kjenner inntil en ny skole er på plass.
-Politikerne må bare ta en avgjørelse om ny skole og sette en dato for når den skal bygges. Det er mulig å bruke brakker eller løse det på andre måter i mellomtiden. Politikerne har visst at denne situasjonen ville oppstå i mange år. Det er ikke noen løsning å sende elevene fra halve bygda til den skolen som ligger lengst borte fra der de bor, sier han.
Det planlegges mange nye boliger i Riska i årene framover. Westerheim mener det gjøres lite for å legge til rette for denne veksten.
-Det ventes stor vekst på hele Nord-Jæren, og Riska er et sted hvor det er billigere å etablere seg enn i de mest sentrale områdene. Det tilsier at mange unge familier vil velge Riska. Det er også et generasjonsskifte i gang i eksisterende boliger, påpeker Westerheim.
Tatt ut av lufta
Sandnes kommune mener en ny skole vil koste 250 millioner kroner og tidligst stå klar om fem år. Kjell Arne Thomassen mener tallene er tatt ut av løse lufta.
-Det vises gjerne til byggingen av Vågen videregående skole og prisnivået der, men det er et stort bygg med aula og konsertsal og mye annet. Sandnes kommune trenger bare å beskrive rombehovet, gå til anbydere og få en totalentreprise. Det er ikke nødvendig å bruke tid og penger på å planlegge i detalj og legge for mange føringer før de henter inn priser. Det er en grunn til at offentlige bygg blir dyre, sier Thomassen, som selv er prosjektingeniør og jobber i byggebransjen. Han er blant annet involvert i bygging av næringsbygg på Forus.
-Jeg vil tro at hvis du går til de store entreprenørene og beskriver rombehovet som trengs for en ny skole på Hommersåk, så vil det la seg gjøre å få den bygd i løpet av to år – forutsatt at tomta er regulert, mener Thomassen.
Privatskole er aktuelt
Kjell Arne Thomassen og andre foreldre har også samlet inn underskrifter fra folk på Hommersåk. 1.250 personer hadde skrevet under da Riskadagene ble avsluttet forrige helg. Uavhengig av hvilken skolekrets folk tilhører, er kravet om ny skole unisont, mener Thomassen.
-Det er også mange som mener at den skisserte løsningen – med 1-4-skoler på Kyrkjevollen og Hommersåk og flytting av de eldste til Maudland – er den aller verste. Sandnes kommune planlegger uten å se på den byggingen og den boligomsetningen som allerede skjer i bygda. Barnefamiliene strømmer til Hommersåk, og det vil komme to-tre skoleklasser til bare på grunn av den byggingen som pågår, spår Thomassen.
Thomassen understreker også at protestene ikke vil dø hen så snart kommunen har fattet et vedtak. Arbeidet med å få på plass en varig løsning vil fortsette.
-Den usikkerheten som fins nå gjør at både elever og lærere får vanskelige forhold. Det er trangt og stressfylt. Hvis mine barn ikke får den utdanningen de har krav på fordi kommunen unnlater å legge til rette, kommer jeg til å gå rettens vei. Jeg vet det er mange som tenker på samme måten, sier han.
-Det er også høyst aktuelt å starte en privatskole, og det trenger ikke å ta så lang tid. Det er aktører som er interesserte i å se på det, og det finnes lokaler i bygda som kan brukes til formålet, sier Kjell Arne Thomassen.
Magnar Riveland