Solveig Høgstø og Olaug Kvalstad i Nasjonalforeningen
Styret har slitt i flere år, sier Solveig Høgstø i Riska Helselag. - Vi syns det er trist, men vi kan ikke drive dette alene. Det holder ikke med to-tre mann på barrikadene når vi ikke får flere med oss, sier hun. Ved neste årsmøte i 2014 kan Riska helselag bli historie. Grunnet svikt i rekruttering og aktivitet de siste årene, vil det høyst sannsynlig foreligge vedtak om nedleggelse i nær fremtid.
- Når et helselag ikke viser tegn til liv er det fylkesstyrets oppgave å gå inn og se på saken. De har vært inne og tatt initiativ til aktivitet en gang siden 2009. Styret i Riska helselag la ned vervene sine i 2009, og siden den gang har foreningen ligget mer eller mindre brakk. Lokalene har blitt opprettholdt, men det har ikke vært aktivitet på lenge, forteller Olaug Kvalstad, fylkesleder i Nasjonalforeningen Rogaland og Vestfold.
Representantene syns det er trist at svikt i rekruttering og mangel på interesse og engasjement skal være kroken på døren for Riska helselag. Helselagene i Norge hører til under paraplyen til Nasjonalforeningen for folkehelsen, og har aktive lokallag i hele distriktsnorge. Lagene blir drevet på frivillighetsbasis, og jobber med hjerte-/karsykdom og demensproblematikk, gjennom informasjon, forebyggende tiltak og helsepolitisk arbeid, som samtalegrupper, pårørendeskoler, og diverse trivselstiltak.
- Det ble kalt inn til årsmøte i mars i år, hvor alle betalende medlemmer, samt alle som hadde vært medlem til og med fjoråret, ble invitert. På orienteringen om møtet kom det frem at sakslisten bestod av en enkelt sak: Skal Riska helselag legges ned? Ikke mer enn ti personer møtte, og samtlige gikk inn for at Helselaget skulle legges ned, sier Kvalstad.
- Da må vi følge demokratiske retningslinjer. Dette var første møte, hvor det ble bestemt at nedleggelse er veien å gå. Videre må det gå et år, hvorpå det innkalles til nytt et nytt årsmøte. Her kan man fatte et endelig vedtak, oppsummerer fylkeslederen.
Redaktør -