Store mål og myke muler

16.09.2013
Store mål og myke muler
Comedy (f.v), Celine Keyn Sjursen og Cathrine Keyn Jansen.

Hun er babyen i huset. Høyt elsket, sier Cathrine Keyn Jansen, og stryker hvit pels. Babyen veier 600 kilo og liker å hoppe. Riskaposten besøker Riska Rideklubb. Her finnes alt fra koseponnier og nybegynnere, til ekvipasjer i norgestoppen.

- Jeg stjal ham, smiler Celine Jansen.
Comedy var mamma Cathrines spranghest. Men da Celine skjøt i været og vokste fra ponnien sin, måtte hun ha noe å ri på. Det siste året har det gått fort fremover, og de har avansert fra 80cm til 120cm i hinderhøyde siste halvår. For en urutinert rytter på en urutinert hest, er dette bra, mener Cathrine, som håper fremgangen holder seg på full fart fremover. På sikt er målet NM.
Celine er bare 15 år, og i henhold til norsk stevnereglement har hun fremdeles lov til å konkurrere i ponniklasser, hvor aldersgrensen er 16 år. I disse klassene er det naturlig nok mykere konkurranse og lettere å hevde seg, men hun har taklet overgangen til hesteklassene med glans. I sommer har de konkurrert mye. Blant annet startet hun i WCT (West Coast Tournament), en cup med fire runder – to i Bergen og to i Rogaland, hvor hun endte på en frisk 3. plass sammenlagt.

Klubben
- Vi har en god del medlemmer. Her på senteret har vi plass til 34 hester, og har for øyeblikket i overkant av 30 hester oppstallet. Vi har nå alt fra koseponnier og nybegynnere som akkurat har begynt å ri, unghester, hobbyhester, og konkurransehester, oppsummerer Cathrine.
Hun forteller om et relativt lite konkurransemiljø på stallen, men foruten Celines pene resultater i år, har særlig en av jentene gjordt det svært bra:
- Cecilie Kristiansen på Marlowe red NM i klassen Young Rider nettopp. Her er det høyt nivå, det er tøft å komme så langt, så det står det respekt av. Hun har i tillegg trent den opp helt selv, noe som gjør det til en enda større prestasjon.
Mange som konkurrerer og hevder seg på dette nivået kjøper hestene ferdig utdannet, ifølge Jansen. Kristiansen har hatt hesten siden hun var 13 år, og lagt ned alt av arbeid på egenhånd.
- Hun har virkelig stått på. Hun stelte min lille ponni til hun var 13, så kjøpte hun det svære dråget, og har nå hatt ham i syv år. Det har vært slit, svette og tårer, hun står på fra morgen til kveld. Hun har virkelig gjort det bra. Det viser at vil du så kan du.

Krevende sport
Ønsker du deg en kosehest, så trenger ikke drømmen bli altfor kostbar. Ønsker du imidlertid en hest som kan hevde seg på konkurransebanen, blir det fort en svett affære. Det ligger mye arbeid i utdannelsen til en hest på høyt nivå, og i tillegg til dette betaler man for fysisk talent, bevegelser og stamtavle. Alternativet er å kjøpe en uerfaren hest og trene den opp selv, men dette er hardt arbeid og krever tid og tålmodighet. Særlig i dressurklasser hvor hestene blir dømt på bevegelser, kan det være hjerteskjærende å konkurrere mot ”ferrari-hester” på sin elskede ”volvo-hest”. Dette vet Cathrine mye om, og understreker at det gjør Kristiansens prestasjoner desto mer imponerende.
- Blant rytterne i NM er jeg ganske sikker på at hun var den eneste som hadde ridd opp hesten sin selv, sier Cathrine, og legger til at dette var en hest i den mer beskjedne prisklassen i utgangspunktet.
- På NM-nivå er det såpass hardt at mange faller fra før de når så langt, de var ikke mer enn rundt 15 ryttere som startet. Hun som vant, satt på en hest til 15 millioner... Den gikk forøvrig Nordisk og EM også, sier Jansen, som er imponert over prestasjonene til stallens dressurstjerne.
Celine håper selv å nå NM om tre år, men vet det er et stykke igjen:
- Hun er egentlig en god hest, men veldig urutinert, sier sprangrytteren, som også er fersk i høyere klasser. De må forte seg sakte, investere i god grunntrening, samt få mer stevneerfaring.
-Vi må gjøre det sammen. Lære sammen, smiler hun, og planter et kyss på fløyelsmulen.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...