Klokkarhuset ved Stemmen får nytt liv etter at Riska helselag flyttet ut. Huset var rivningstruet, men er foreløpig reddet av Amatørkunstnerne i Riska, som nå endelig er blitt bofaste etter 29 år på loffen
Tidlig i februar kunne Amatørkunstnerne i Riska (AKIR) invitere til strikkekveld i sine "splitter nye" lokaler like ved Stemmen. Et trettitalls strikkeinteresserte fylte godt opp i stua i det som en gang huset bygdas klokker.
Klokkarhuset er definert som kulturminnetype ”heimahus med verneverdi 3 – bevaringsverdig” i verneplanen. Huset var i sin tid bolig både for bygdas klokker og lærer, men har også blitt brukt som sosialbolig, helsestasjon og tannlegekontor, fram til Riska helselag overtok bygget i 1986. Herfra ordnet de blant annet med middag til bygdas eldre.
Timers varsel
Den lokale kunstforeningen teller et sted mellom 50 og 60 medlemmer, og har lenge lengtet etter et eget hus til aktivitetene sine. Men det har ikke akkurat flommet over av gode alternativer.
Ting skjedde fort da styret i AKIR oppdaget at helselaget skulle flytte ut av det tradisjonsrike bolighuset i sentrum av Hommersåk.
– Vi fikk møte med kommunen på noen timers varsel den 14. januar. Allerede dagen etter holdt vi første dugnad, forteller Synnøve Gran Sørskår, som sitter i styret i AKIR.
Perle
Kunstnerne beskriver huset som en perle, og de ønsker å ta vare på det ved å skape nytt liv innenfor de fire, hvite veggene.
– Håpet med dette huset er at vi kan tiltrekke oss nye folk. Her er alle velkommen, sier Pamela Cranner, som kan opplyse at det vil bli avholdt kurs og aktiviteter på jevnlig basis. Kunstnerforeningen har mange kompetente medlemmer som kan stille opp.
– Kanskje kan vi ha åpent på dagtid også, tilføyer Synnøve Gran Sørskår.
Den nevnte strikkekvelden er allerede lagt inn som en fast post på agendaen. Hver torsdag kl 18 – 20 vil stua fylles opp av strikkeinteresserte. Absolutt alle er velkommen, enten man er medlem i AKIR eller ikke.
700.000 kroner
Hun har klokkertro – om man kan bruke et slikt uttrykk – på at det skal la seg gjøre å pusse opp huset, som formelig skriker etter vedlikehold.
– Kommunen har beregnet reparasjonskostnadene til 700.000 kroner. Kledningen er pill råtten, men heldigvis er taket tett. Det er mye arbeid, men så er vi også en entusiastisk gjeng som kan få til mye. Vi trenger alt fra dopapir til takstein, og satser på at folk kommer og leverer ting, smiler Sørskår.
– Vi tar det nødvendigste først, så får resten komme i tur og orden. Dette blir veldig kjekt, tilføyer Liv Hammervold, som er leder i AKIR.
Så blir det opp til kommunen hvor lenge amatørkunstnerne skal få lov til å beholde huset.
Tom Gaudland