Sentrumsgården har ruvet sentralt i Hommersåk siden 1973. Etter at broderibedriften Berge M. Bertelsen AS gikk konkurs, har man forgjeves forsøkt å selge bygget. Nå skal det pusses opp.
Planen er å utvide antall leiligheter i det fire etasjer høye forretningsbygget, som opprinnelig ble bygget med tre etasjer i 1973, men som ble utvidet i 1984-1985 med en ekstra etasje med skrått tak. Samtidig ble det lagt inn heis i bygningen, og den opprinnelige betongfasaden ble kledd med tegl.
Etter at Berge M. Bertelsen AS gikk konkurs, har deler av bygget stått ubrukt. Eiendomsselskapet Berge M. Bertelsens Eiendom AS var ikke involvert i konkursen, og har i langt tid forsøkt å selge næringsbygget. Prislappen ble satt til 15 millioner kroner da bygget ble lagt ut for salg mot slutten av 2012. Det meldte seg imidlertid ingen interessenter som var villig til å bla opp så mye.
Flere leiligheter
Planene som nå er sendt ut sammen med et nabovarsel skisserer omfattende fasadeendringer, som i følge arkitektkontoret AROS vil gi bygningen et mer tidstilpasset uttrykk og en bedre arkitektur. Man ønsker å beholde antall etasjer, men fjerne skråtaket til fordel for flatt tak. Dette vil redusere byggets totale høyde med en meter. I første etasje skal det fremdeles være forretningslokale. 2. etasje beholdes som leiligheter, men skal etter planen omarbeides fra fem til åtte enheter. Med flatt tak over 3. etasje blir det plass til fire leiligheter her. Her har arealene tidligere blitt brukt som lagringsplass. Hva man skal benytte kjelleretasjen til, er ikke omtalt i nabovarselet.
– Totalt legger vi opp til 12 leiligheter. Samtlige skal legges ut for salg, forteller daglig leder Per Morten Bertelsen i Berge M. Bertelsens Eiendom AS. Han kan ikke si noe om hvilket prisnivå leilighetene vil ligge på.
– Vi har ikke fastsatt noen pris enda.
Næringsdelen av bygget kan bli solgt eller leid ut. Det har man ifølge Bertelsen fremdeles ikke tatt stilling til.
Nytt og spennende
– Bygget vil passe bedre inn i den byggeskikk som de senere årene har blitt rådende for lignende bygg i umiddelbar nærhet til Sentrumsgården, skriver arkitektkontoret AROS i nabovarselet, og peker selvsagt mot boligblokkene som Fjogstad Hus har reist like ved.
– Bygget vil således harmonere bedre med omgivelsene, og tilføre noe nytt og spennende til stedet, fortsetter arkitekten.
Hva man skal gjøre med den gamle teglfasaden er enda ikke avgjort. Det vurderes om den skal behandles slik at den fremstår i en lys farge, tilnærmet hvit eller lys grå.
– Bygningen vil ved en slik overflatebehandling også tilføre omgivelsene noe nytt, påpeker arkitektkontoret.
Per Morten Bertelsen håper å komme i gang med ombyggingsprosjektet så snart som overhodet mulig.
– Vi jobber iherdig med dette. Saken er til behandling i kommunen. Det er umulig å si hvor lang tid saksgangen vil ta, men vi setter i gang straks vi får klarsignal.
Tom Gaudland