Julie Arntsen, Tuva Gabrielsen, Mille Hansen Haukelid, Lucilia Seldal og Emilie Hommersand trives godt på fotballbanen. Nå håper de at flere jenter vil bli med.
Riska FK vil ha flere jenter på banen – bokstavelig talt. Nå får de drahjelp av fotballkretsen og inviterer til rekrutteringsdag på selveste kvinnedagen.
Brorparten av de mer enn 300 medlemmene i Riska Fotballklubb er hankjønn. Bare et femtitalls jenter og damer er med i klubben, og det er store hull i de aldersbestemte lagene. Klubben har 17-18 jenter på 6-årslaget, 10-11 på 13-årslaget og 14 stykker på 14-årslaget. I tillegg kommer et fullsatt damelag.
– Vi har en jobb å gjøre når det gjelder å rekruttere jenter, konstaterer Jørn Aslaksen, som er sportslig leder i Riska FK.
Nå ruller klubben ut prosjektet "Alle jenter på banen", som er initiert av Rogaland fotballkrets.
– Vi var heldige og ble trukket ut til å delta. Dermed får vi god støtte fra kretsen, sier Aslaksen.
Rekrutteringsdag
8. mars kl 12-15 inviterer fotballklubben jenter i alderen 5 til 12 til rekrutteringsdag på Riska stadion. De vil vise fram det flotte baneanlegget, og håper samtidig å lokke jentene til å ta et forsiktig steg mot en potensiell fotballkarriere.
- Det er ingen tvil om at det er forskjell på jentefotball og guttefotball. Gutter er nok generelt mer interessert i fotball enn jenter, men samtidig mener vi at jentene utgjør et veldig positivt element i klubben. Det har noe med hele stemningen i klubben å gjøre, sier Lennart Ims, som er leder for ungdomsavdelingen i Riska FK.
– Guttene setter stor pris på at jentene er med. Det ser vi når vi samler både gutter og jenter på turneringer, forklarer Ims.
Sportslig handlingsplan
Riska FK er i gang med å utarbeide en sportslig handlingsplan som skal ta for seg alle aspekter ved klubbdriften.
– Klubben er i blomstring. Vi har hatt en fabelaktig vekst, spesielt etter at den nye kunstgressbanen stod klar. Vi kan regne tiden før og etter kunstgressbanen, slår Ims fast. Flere medlemmer og mer giv har også ført til at flere foreldre kommer på banen. Det har forenklet dugnadsarbeidet.
– Da vi innkalte til dugnad under byggingen av kunstgressbanen kom det kanskje 3-4 stykker. Da vi arrangerte en multidugnad nå i høst møtte det femti mann. Forskjellen er enorm, sier ungdomslederen.
Trenerforum
Klubben satser på trenerapparatet, og arrangerer blant annet jevnlige trenersamlinger, såkalte trenerforum, som har hatt godt oppmøte. Det er slutt på tiden da man bare delte ut ball og refleksvest til nye trenere, før de ble sendt ut på gressmatta for å ta seg av ungene.
– Faktisk ser vi at det melder seg mange trenere som ikke selv har barn i klubben. Det er folk som har spilt på Riska FK før, og som gjerne vil være med nå også. Det er utrolig inspirerende og løfter utvilsomt kvaliteten på treningene, sier sportslig leder Jørn Aslaksen.
Samtidig har man satset på dialog på tvers av lagene.
– Dialogen går fra de yngste lagene til de eldste, sier Aslaksen. Dermed kan man lufte problemstillinger som før aldri kom oppi dagen.
Løfter frem talentene
Klubbhuset er atter en gang tatt i bruk som samlingsplass. Huset brukes til møter, og lagene samles for å planlegge treningene og legge taktikk. Noe slikt var utenkelig for bare få år siden.
– I vår streben etter å bli en god breddeklubb må vi ikke bare legge til rette for de svake spillerne, men også løfte fram de beste, sier Lennart Ims, vel vitende om at han kaster fram en brannfakkel. Ims mener at hele breddedebatten har sporet av, ettersom det er et ensidig fokus på inkludering av de svake, noe som går på bekostning av talentene.
– Vi har valgt å favne om begge disse gruppene, påpeker Ims
Tom Gaudland