Sandnes politistasjon har ingen egen uro-avdeling, og sliter i tillegg med ressursmangel. Det vanskeliggjør innsatsen mot GHB.
I den siste tiden har det narkotiske stoffet GHB fått stor utbre-delse i Sandnes. Dette skyldes først og fremst at stoffet er forholdsvis lett å fremstille, samtidig som det er stor fare for feildosering. Hittil i år har det vært 13 tilfeller av GHB over-doser i vår kommune.
Det som er urovekkende er at det er så lett å finne oppskrifter på stoffet. Det tok Sandnesavisen.no bare et lite minutt ved tastaturet, før vi satt med en oppskrift foran oss. Deretter kan man fremstille stoffet selv på kjøkkenet.
- Vi tror at det er flere som pro-duserer stoffet lokalt, sier Magnar Hetland, etterforsknings-leder ved Sandnes politistasjon.
- Den siste måneden har vi beslaglagt 2,5 liter GHB i et enkelt beslag, forteller Hetland. En person sitter for tiden i vare-tekt, mistenkt for omsetning av stoffet. Tidligere i år ble to menn på 22 og 47 år varetektsfengslet og siktet for tilvirkning av store mengder GHB.
Åtte liter
På landsbasis ble det beslaglagt åtte liter GHB-holdig væske for-delt på 110 beslag i løpet av første halvår i år. Dette ble i en rapport utført av KRIPOS beskrevet som en svært stor økning i antall beslag og nær rekordåret 2003 da det ble foretatt 120 beslag gjennom hele året.
- Det er vanskelig å få full over-sikt, forteller Hetland.
- Det er kun de tilfellene hvor politiet blir koplet inn at vi får registrert omfanget av GHB-bruk, så det finnes nok store mør-ketall, medgir etterforskningsle-deren.
Ikke samarbeid
Politiet har ikke samarbeid med legevakten for å kartlegge proble-met, og derfor får man ikke regis-trert alle tilfelene hvor folk blir bragt direkte til legevakten som følge av en overdose.
- Det er ikke kjente rusmisbru-kere som har vært involvert i overdosene av GHB, men unge personer som ikke vet hva de gjør, forteller Hetland, og legger til: - Utfordringen ligger i å få ung-dom til å forstå hvor farlig dette stoffet er. I tillegg er det viktig å ta tak i de miljøene som omsetter stoffet. Vi har hatt ett tilfelle av hjertestans i forbindelse med GHB-overdose, så det er bare flaks at vi ikke har hatt dødsfall enda. Stoffet har forskjellig virk-ning på den enkelte, og det er uhyre lett å feildosere.
Uropatrulje
I Stavanger jobber politiet på en litt annen måte enn her i Sandnes. Det er opprettet en egen uro-avdeling bestående av fire politi-betjenter, som arbeider fulltid med narkotika.
- Denne måten å jobbe på har vært svært effektiv, opplyser Petter Endresen, som er leder for avdelingen.
- Å være til stede der det skjer er meget viktig, legger han til. -Det er viktig å være ute i miljøet, rettlede og drive forebyggende arbeid. Det er nødvendig at ung-dom får vite følgene av å prøve narkotika, før de begir seg inn på det, sier Endresen.
I Sandnes finnes ingen slik avdeling, og det er heller ingen politibetjenter som kun jobber med narkotika. I stedet er det avsnittet for vinning og narkotika som har ansvaret for narkotika-etterforskning her i byen, fortel-ler politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen.
- Narkotikaetterforskning er prioritert ved stasjonen, sier Jørgensen. - Men jeg skulle ønske at vi hadde hatt flere resur-ser slik at vi kunne jobbet tettere opp i mot miljøene, legger han til.
Redaktør -