Avdeling Rusvern i Sandnes har tre ulike botilbud for bostedsløse med rusproblem. Somaheimen er ett av disse.
Bostedsløse i Sandnes må stå i lange køer for å få tak over hodet. Ved årsskiftet stod hundre personer på venteliste for kommunal bolig.
I en hverdag med høy levestandard og høyt forbruk tar de fleste av oss det for gitt at vi har tak over hodet når dagen går mot slutt. Likevel er det mange bostedsløse mennesker i Sandnes.
- Vi har svært få kommunale boliger i forhold til Stavanger, sier Solveig Førde i Boligtjenester i Sandnes Kommune. Ved utgangen av 2007 stod det 100 personer på venteliste for kommunal bolig for vanskeligstilte.
- Man skal i utgangspunktet ikke stå i bolig kø lenger enn ett år, men dessverre finnes det tilfeller hvor folk har stått i kø mye lenger, forteller Førde.
Mer penger til boliger
- I økonomiplanen for 2008-2011 ble det bevilget fem millioner kroner ekstra til anskaffelse av boliger for vanskeligstilte. I tillegg til dette skal det settes opp et modulbygg med tre små boenheter, forteller sosialsjef i Sandnes kommune, Rune Moen.
Mangelen på kommunale boliger medfører at kommunen i større grad må benytte seg av eksterne hospits i tillegg til kommunens eget midlertidige botilbud på Somaheimen.
Totalt fikk 77 personer hjelp til midlertidig bolig i 2007. Dette er en økning på 30 prosent i forhold til 2006. I tillegg til 2732 døgn på Somaheimen, benyttet kommunen 2694 døgn på eksterne tilbud (hospits og lignende).
Flere bostedsløse
Det ble registrert 29 bostedsløse i Sandnes i 1996, mens det i 2003 ble registrert 79. Hvordan utviklingen har vært siden den tid er noe usikkert, men når man ser på det økte presset kommunen har på kommunale boliger et det naturlig å anta at tallet har steget. Norsk Institutt for by- og regionforskning (NIBR) skulle ha gjennomført en ny kartlegging av bostedsløse personer i Norge på høsten 2007.
- Kartleggingen lot seg ikke gjennomføre da Sosial- og helsedirektoratet avslo å gi dispensasjon fra taushetsplikten for helsepersonell og ansatte i sosialtjenesten, forteller Evelyn Dyp som er prosjektleder i NIBR.
- Vi har påklaget avgjørelsen og håper at vi kan gjennomføre kartleggingen til høsten, sier Dyp.
Mange rusmisbrukere
Avdeling Rusvern i Sandnes har tre ulike botilbud for bostedsløse med rusproblem. Her stilles det ikke krav om rusfrihet. Dette er en viktig gruppe av de bostedsløse, da 70 prosent av dem misbruker rusmidler av en eller annen sort.
De fleste botilbudene på Somaheimen er av midlertidig karakter. ”Akutten” er et akutt botilbud for de som trenger tak over hodet for natta. Her får man kun husly, og ikke tjenester som mat og lignende. Avdelingen består av 10 boenheter. Selv om dette skal være et midlertidig boalternativ, har en person bodd på avdelingen i over tre år. I tillegg til disse boenhetene finnes også sju enheter for alkoholikere, gjerne eldre mennesker som ikke har andre alternativ.
Nytt botilbud
Sommeren 2007 ble det også introdusert et nytt botilbud på Somaheimen. Dette er et mer permanent botilbud for folk som ruser seg. Her er det tettere oppfølging, i tillegg til at det tilbys flere tjenester, som for eksempel matservering.
- Dette botilbudet er ennå under utvikling og det bor for tiden fire personer der, forteller sosialsjef Rune Moen.
Sandnesavisen.no møtte to av beboerne ved den nye avdelingen like etter åpningen. De kunne fortelle oss at de var lite imponert over kommunens bopolitikk. De beskrev opphold på hospits som en vond epoke i livet, og savnet flere permanente boenheter i kommunen. Somaheimen fikk gode skussmål – både fasilitetene og personalet ble fremhevet som meget bra.
Målet med kommunal- og regionaldepartementets strategi for å forebygge og bekjempe bostedsløshet er at ingen skal måtte tilbringe mer enn tre måneder i midlertidige løsninger. Tiden vil vise om det er bevilget nok penger til at Sandnes kan ”slå seg på brystet” og si at vi har nådd dette målet.
Redaktør -