Hunden Marshall (7mnd) har sporet ned "inntrenger" Arild Johan Carlsen
For en tid tilbake var innstatsstyrken til Heimevernet samlet til øvelse i Vatneleieren. Det var full aktivitet fra fredag til søndag, og Sandnesavisen.no fulgte Hundetroppen i noen timer.
Nestkommanderende Hugo Bergsaker, sammen med hunden Marshall, demonstrerte hvorfor norske hundeførere og hunder fra HV08 er ettertraktet som støttefunksjon til andre militære avdelinger. Ikke bare her hjemme, men også i Nato-sammenheng på grunn av et endret trusselbilde. For tiden er en hundefører med hund på Nato-oppdrag i Afghanistan.
Hundetroppen
Hundetroppen skal være en støttefunksjon til de andre troppene i heimevernet og forsvaret. På bestilling kan de stille opp med hund og fører for å utføre oppdrag som patruljering, objektsikring eller speiding etter personer. Hundetroppen merker økende etterspørsel etter slike tjenester både i forsvaret her hjemme og i NATO.
Patruljering er den tjenesten som det er størst etterspørsel etter. Da er det hundens egenskaper som står i fokus og som hjelper med å ivareta sikkerheten på området. Ved jevnlig patruljering av for eksempel et sperret område (en grense), kan hunden fort oppdage spor etter personer som har tatt seg inn på området. Sammen med hundefører spores da inntrenger opp, og patruljefører avgjør om det skal bes om forsterkninger eller om situasjonen kan avklares på andre måter.
Hundetroppen ble i begynnelsen av 80-tallet opprettet som et prøveprosjekt. I den tid var det flest hundeførere med liten militær bakgrunn som var engasjert. Etter 10 års prøveperiode ble det satset tyngre på troppen samtidig som det i større grad ble hundeførere med militær bakgrunn som tok over.
- I dag skrives det nærmest kun kontrakt med folk som har militær bakgrunn, forklarer Bergsaker.
- Det er ikke lenger ressurser til å ta inn folk som trenger opptrening i både det å være hundefører og i tillegg opptrening i grunnleggende militære ferdigheter.
Hundens egenskaper
- Som inntrenger kan du lure hundeføreren dersom du er dyktig, men hundens luktesans lurer du ikke, sier Bergsaker. Han trener for tiden opp sin fjerde hund, Marshall, på sju måneder. For omtrent et år siden sviktet helsen til den forrige hunden, og Bergsaker vurderte å ta en pause fra det å være hundefører. Men det tok ikke mer enn fire måneder før det dukket opp et nytt godt hundeemne som vekket interesse. Marshall ble hentet fra Bayogi-kennelen i Danmark. Det kreves god kontakt med miljøet for å finne frem til de rette oppdretterne.
Hugo Bergsaker understreker hvor vanskelig det er å finne gode hundeemner som egner seg til trening. Det kreves gode kontakter og dyktige oppdrettere for å fremskaffe dette, og fokuset hos de som driver med brukshund er et helt annet enn hos oppdrettere med fokus på rasehunder til utstilling.
- Ofte ser man at egenskaper i brukshunder som er helt avgjørende for oss, ikke blir tatt hensyn til hos de oppdrettere som tenker eksteriør, bemerker Bergsaker. Han ser etter hunder som er sosiale, har jaktinstinkt og som oftest ville være for krevende til å ha som vanlig familiehund. Hundens sosiale egenskaper blir vektlagt, siden det er samspillet mellom hundefører og hund som er avgjørende for om det blir en suksess. Likevel er det den mentale styrken som oftest er årsaken til at hunder blir avvist og ikke tatt opp i troppen.
- Hunden må være sterk mentalt for å takle de utfordringene som den blir stilt ovenfor. Den har lov til å reagere på ting, men hundens evne til å avreagere i ettertid og komme over hendelsen er avgjørende, understreker Bergsaker. Til dette egner både tisper og hannhunder seg.
Godkjenning og Nato-oppdrag
Det er Forsvarets Hundeskole som er fagmyndigheten og som godkjenner hund og hundefører. Derfor har også forsvaret god oversikt over den kvaliteten som Hundetroppen kan levere. Treningen av en hund bør begynne ganske tidlig i form av lek, og de første månedene av en hunds liv legger ofte listen for hvor dyktig hunden blir senere. Treningen forsetter som lek frem til hunden er rundt 12-14 måneder da det satses mer intensivt på å trene for å bli godkjent som tjenestehund. Normalt sett blir hundene godkjent innen dem er tre år gamle og er i tjeneste til de er omtrent ti år.
- En hund kan gjerne ha flere hundeførere, men i så fall må hver hundefører gå opp til godkjenning med hunden, forklarer Bergsaker.
HV08 har godt rykte
På bakgrunn av at Forsvarets Hundeskole er fagmyndighet, kjenner de også til hvor dyktige de forskjellige hundeførerne er og av den grunn har HV08 fått et meget godt rykte. Her i distriktet ligger det til rette for å få på plass det miljøet som trengs for å skape god grobunn for Hundetroppen. I området er det 12 aktive hundeførerer, noe som gjør at det blir lettere å skape god kvalitet når flere kan komme sammen og utveksle erfaringer og tips. Bergsaker er derfor helt klar på at det ikke er lett å bygge opp en god Hundetropp og et dyktig miljø.
- Det er ikke tilfeldig at det er en hund og hundefører fra et så godt hundemiljø som vi har bygget opp her som blir utvalgt til tjeneste i Afghanistan, sier Bergsaker stolt. Det er den andre hundeføreren fra distriktet som blir sendt til Afghanistan og HV08 var et av de første distriktene som det ble plukket folk fra. – Det var tre stykker som viste interesse for å påta seg et oppdrag i Afghanistan, vår mann fikk jobben og to uker etterpå var han på plass, smiler Bergsaker.
Endret trusselbilde
Også Hundetroppen har merket at trusselbildet i verden har endret seg betraktelig de seneste årene. – Krigen er flyttet fra fjellet og inn i byen, bemerker Bergsaker. Han forklarer at dette er en utvikling som Hundetroppen har god fokus på og er oppdatert til å møte den nye krigshverdagen. Patruljering og objektsikring blir mer aktuelt enn tidligere og hundens egenskaper egner seg til nettopp dette. Objektsikring kan være sikring av installasjoner og personer, for eksempel en radar. Dette er i dag ettertraktede terrormål, og selv om Hundetroppen ikke har bombehunder er det mye den kan bidra med.
Erfaringsutveksling med Danmark
Det danske heimevernet har ikke kommet like langt i satsingen på Hundetropper og Bergsaker håper å kunne tilby observatørplass på kurs hos Forsvarets Hundeskole. Han forklarer at mange av årsakene til at Danmark ligger litt etter finner man i måten de har valgt å organisere Heimevernet sitt på. Den erfaringen som man har opparbeidet i Norge ser det derfor ut som om det kan dras nytte av i utlandet også.
- Vi er veldig positive til å jobbe tettere med danskene, sier Bergsaker. – De er flinke på mange områder, men har ikke samme tradisjonene rundt det å drive hundetropper som vi har.
I tillegg er det norske hundeførerer som blir invitert til å trene sammen med NATO- styrker nede i Tyskland, og dette er invitasjoner som forhåpentligvis gjentar seg. Bergsaker er helt tydelig på at slike invitasjoner kommer ikke mer enn en gang dersom man ikke kan levere kvalitet når man møter opp.
Redaktør -