Ivrige Rogalendinger som er ettåringer og jobber i team i Rogaland og ellers i landet, utenfor Bibelskolen i Grimstad hvor de samles til oppbakking, undervisning og veiledning.
Det kjekkeste med å være ettåring er at jeg kan utgjøre en forskjell for ungdommene, sier Sigve Øksendal, ettåring på Fredheim Arena.
Sigve Øksendal (22) er, sammen med flere rogalendinger, ettåring på hjemplassen sin.
- Som ettåring jobber jeg med konfirmantarbeidet, er leder for en huskirke og er aktiv hver fredag når vi har kafé og møter for ungdommene, sier en engasjert ungdomsarbeider.
Selv om Øksendal er alene som ettåring på Fredheim Arena, er han langt fra alene i distriktet.
- I tillegg til å være ettåring hjemme, går jeg på bibelskolen i Grimstad, forteller Øksendal, som er veldig takknemlig for det opplegget bibelskolen har.
Til tjeneste
Bibelskolen i Grimstad har en linje som heter TT-linjen. TT står for Til Tjeneste, og dette er en linje for ettåringer og team rundt i Norge.
- Det hadde ikke vært det samme å være ettåring uten TT. Det er herlig å komme på TT, oppleve livet på bibelskolen, men også viktig for oss å få den oppfølgingen vi får her. De vet hva vi snakker om, og hva som er viktig for oss, ettersom de har hatt andre studenter i lignende situasjoner før. Jeg tror ikke vi kunne fått så god oppfølging andre plasser, sier Sigve Øksendal, som selv har fått rådet om å skaffe seg en personlig mentor, noe han ser på som positivt.
- I tillegg kan vi som ettåring ofte føle at vi står litt alene, derfor er det godt å komme til bibelskolen å få påfyll og treffe andre som er i samme situasjon, skyter Johanna Nordbø (20) inn, ettåring på Håland bedehus og TT-student på bibelskolen.
Etter et år på ”Gå Ut senteret” fant Nordbø ut at det var på tide å slå seg litt til ro, ta en pause fra reisingen, og da ble valget å ta et år hjemme på Randaberg.
- Jeg hadde lenge gått og tenkt på at det burde bli startet opp et ungdomsarbeid på bedehuset igjen, men jeg gikk og håpet på at andre skulle ta på seg den oppgaven, forteller Nordbø. Etter hvert ble det hun som tok på seg ansvaret, noe hun ikke angrer på.
- Det er så gøy å se at det er fremgang, og ikke minst er det gøy å se hvor fort ungene og ungdommene blir giret, og hvor lite som skal til for at de blir glade.
Ungdomsarbeid også i Slovakia
Mens Øksendal og Nordbø jobber med ungdommer hjemme i sin egen menighet, jobber en annen Rogalending utenfor sitt hjemland. Anette Aarstad (20) jobber med ungdommer i Slovakia.
- Vi er et team på tre stykk som jobber og bor i byen Martin, i Slovakia, sier Anette Aarstad.
Sammen jobber de med ungdom i tre menigheter, driver ledetrening i smågrupper, og nå har de også startet et kor i alderen 11-15.
- Målet vårt er å utruste ungdommer til ledere som igjen kan veilede nye, forklarer Aarstad, som ikke vil se på seg selv som lærer, men mer som et forbilde.
– De må finne ut hvordan de vil drive arbeidet, vi kan ikke stå og fortelle dem det, men vi kan være forbilder og veiledere i arbeidet, sier TT-studenten Aarstad.
Også hun er elev på bibelskolen. Teamet hun er en del av er et samarbeid mellom bibelskolen og Acta, og det er Acta som driver teamet. Acta er Normisjonen sitt barne- og ungdomsarbeid.
- Det er utrolig godt for oss å ha bibelskolen med oss. Når vi er i Slovakia er vi på mange måter alene. Selv om vi er tilknyttet en bibelskole der nede, bestemmer vi det meste selv. Da er det godt å vite at vi bare er en telefonsamtale borte fra skolen. I tillegg er det godt å komme hit til bibelskolen for å utveksle erfaringer, dele utfordringer og ta del i et større fellesskap, sier Aarstad som sitter i landstyret for Acta.
”Team Jæren”
Ettersom Stavanger er en del av bedehusbeltet er det stort behov for ettåringer i regionen.
- I mange bedehus er det mange ungdommer som står på og er aktive i menighetsarbeidet, men ofte reiser de etter avsluttet videregående, da er det kanskje viktig å ha noen som er fast ansatt, spør Aarstad.
Sigve Øksendal og Johanna Nordbø er enige.
- Skoleelevene er ofte med på andre aktiviteter i tillegg til menighetsarbeidet, da er det godt å ha noen som kan se det ”store bildet”.
I tillegg til de 6 kursene hvor TT-elevene samles på bibelskolen, har rogalendingene skaffet seg sitt eget felleskap.
- Vi hadde for eksempel julebord nå før jul, uten Anette da, hun var jo i Slovakia, fortelle Johanna ivrig, mens hun legger til at det fellesskapet er bra. Vi har ettåring-tjenesten som felles, men ut fra det har vi mange ulikheter. Vi jobber i ulike kirkesamfunn, tenker og utfører ting på ulike måter, og det hjelper oss til å dra nytte av andres erfaringer. Fungerer noe enn plass, kan det jo fungere andre plasser også, det er tross alt det samme vi jobber for, konstantere Johanna Nordbø.
- Vi står rett og slett litt mer sammen, oppsummerer Sigve Øksendal.
Ettåringspyramide
- Vi er akkurat som en pyramide, dyrker et godt felleskap, samtidig som vi gjør hverandre gode, forklarer Øksendal, mens han smiler lurt. Vi hjelper hverandre til å nå toppen, toppen av pyramiden, og det er jo å gjøre Jesus synlig i Rogaland.
- Og i Slovakia tilføyer Anette Aarstad.
Bildetekst 1: Ivrige Rogalendinger som er ettåringer og jobber i team i Rogaland og ellers i landet, utenfor Bibelskolen i Grimstad hvor de samles til oppbakking, undervisning og veiledning.
Redaktør -