Anne Stavnem, nestleder i Crux og Kjetil Tjessem, daglig leder.
Crux Oppfølgingstjeneste eies og drives av Kirkens Sosialtjeneste, som er en landsomfattende diakonal stiftelse. Crux ble åpnet for ordinær drift i juni 2006, og har to personer i 100 prosent stillinger, i tillegg til cirka ti frivillige medarbeidere, som gjør en viktig jobb.
Senteret har et godt samarbeid med kommuner, kriminalomsorgen, behandlingsinstitusjoner, byprestene, menigheter og ulike organisasjoner. I 2007 hadde senteret totalt kontakt med 103 personer og regelmessig kontakt gjennom hele året med 28 deltakere.
- Vi har ikke bare kontakt med personer fra Sandnes kommune, men også fra nabokommunene på Jæren. Flere personer som er bosatt i nabokommunene har etterlyst en plass som Crux i deres egne kommuner, sier Kjetil Tjessem, daglig leder i Crux Oppfølgingssenter. Han har vært i kontakt med flere andre kommuner for å få til et samarbeid. Han håper også at Crux skal klare å opprette en ny stilling i løpet av året.
Samarbeid med byprestene
Byprestene i Sandnes og Crux Oppfølgingssenter har et nært samarbeid i distriktet.
- Rune Skøyen, som er byprest i Sandnes, var en av pådriverne sammen med Sandnes kommune om å få til et sted som Crux nå har blitt, sier Kjetil Tjessem.
Naboene tok det fint da Crux flyttet til nye lokaler i Møllegata 2 i Sandnes. Det er ingen spøk å få et oppfølgingssenter som nærmeste nabo. Den eneste klagen Crux har fått er hvorfor senteret ikke har lengre åpningstider.
- Flere av naboene har også kommet på besøk med vafler, smiler Tjessem.
Det er personer som vil ut av rusen og kriminaliteten som kommer til Crux. Mottoet til Crux er at de er en base og et utgangspunk for fellesskap, praktisk arbeid, aktiviteter og turer. De ansatte legger stor vekt på at det skal være et rusfritt og godt miljø på senteret.
Individuell oppfølging
Crux ønsker å være en støtte for den enkelte som oppsøker senteret på veien til et liv basert på deltakerens egne behov, verdier og interesser. Individuell oppfølging kan være samtaler, deltakelse i ansvarsgrupper, praktisk hjelp m.m. Ting tar ofte tid, og derfor ønsker de ansatte ved Crux å være tilgjengelige for den enkelte deltakeren så lenge så personen selv ønsker det.
Hvem kan komme til senteret
Crux er for den som har en rushistorie, og som ønsker å bruke Crux som en del av sin rehabilitering. Noen av deltakerne som kommer er i LAR behandling, andre har valgt et medikamentfritt behandlingsopplegg. Crux er også et oppfølgingstilbud for dem som soner eller har sonet i fengsel.
Et utdrag fra et brev skrevet fra to tidligere kvinnelige deltakere ved Crux Oppfølgingssenter i Sandnes.
"Vi har en ganske lang reisevei til Crux Oppfølgingssenter i Sandnes, men dagene på Crux er noe vi begge ser frem til. Før tenkte vi at for å holde oss nykter, måtte vi isolere oss og ble ofte sittende hjemme med destruktive tanker og krympende selvtillit. Nå har vi et sted hvor vi føler oss trygge. Det er godt å treffe andre i samme situasjon, som vet noe om det som er vanskelig. De ansatte og frivillige på Crux er lette å prate med. Er vi borte fra senteret noen dager, får vi høre at det er godt å se oss igjen når vi kommer. Vi blir møtt som medmennesker og ikke som ex narkomane. Det styrker selvfølelsen."
Etterlyser aktiviteter
- Noe av det som kunne vært flott var at vi hadde kommet kontakt med noen som driver med musikk eller kanskje noen som driver med motorsport. Flere av deltakerne våre liker å skru på biler, sier Tjessem, som mener et slikt tiltak kunne vært kjekt spesielt for de mannlige deltakerne.
- Fra før av er det flere aktiviteter på huset som er spesielt rettet mot de kvinnelige deltakerne, sier Tjessem. Han ønsker også alle frivillige velkommen til å ta kontakt med senteret hvis de ønsker å bidra med noen.
Hvert år er Crux avhengige av innsamlede midler.
Ønsker privatpersoner, næringsliv eller foreninger å være med å støtte arbeidet som Crux gjør kan de gjøre det på konto nr 3000.15.14934. Det er viktig at gaven merkes med "Crux".
Redaktør -