Islandshestegården Tryggvi er et vakkert skue.
Karen F. Handeland og Audun Handeland møttes da de begge studerte på landbrukskolen i Lyngdal. Hun utdannet seg til gartner og han til agronom. Begge hadde de en stor drøm, og for 22 år siden gikk drømmen i oppfyllelse.
En tidlig morgen i mai møter jeg eieren av Tryggvi Islandshestgård. Jeg er dessverre litt sent ute, og blir møtt med et positivt sinn, før hun ivrig begynner å forklare. Drømmen var å starte en gård som kunne bidra til et bedre nærmiljø. De valgte derfor å starte en åpen gård sentralt på Ganddal.
I 1986 bygget Audun Handeland et rugeri for kalkuner. Oppdrett og salg av kalkunkyllinger var hoveddriften på gården frem til 1996. Kyllinger og bier er fortsatt gårdens finansiering.
- Kyllingene er den sikreste økonomiske driften av gården og de er 30 dager gamle før de sendes til slakting, forteller Karen og fortsetter. Det er nemlig slik slakteren vil ha dem!
Tryggvi Islandshestgård er nå en gård som er åpen for besøk og ridning.
Opplevelsene i hverdagen er viktige for oss. Derfor har vi tilbud om guidet rideturer, forteller Karen og fortsetter. Det forutsettes at du har litt erfaring på hesteryggen, og vi anbefaler at rytteren ikke er yngre enn 10-12 år. Dette av sikkerhetsmessige årsaker, da det kan bli skummelt om man skulle være så uheldig å falle
av hesten, sier hun.
20 islandshester
På gården er det 20 hester totalt, så det er trangt om plassen. Alle er av rasen islandshest og 14 av dem brukes til ridning. Islandshester er lette å fòre og å ri, samtidig som de er sterke og villige. Derfor er dette en grei hest for de som er lærevillige når det gjelder å bli en god rytter, forteller Karen.
For å bli godkjent som hestesenter finnes det egne godkjenningsregler som må følges. Blant annet er det viktig å ta hensyn til naboene i forhold til renslighet, og hvordan en skal ivareta en hest på best mulig måte. Selv om hestene er et stort fokus på gården, er det likevel kyllingene som er den viktigste næringskilden, sammen med biene.
Bier
Biene er fordelt 30 kuber totalt, der en kube utgjør ca 35 kilo honning. Honningen selges, slik at man kan ha det på brødskiven eller i teen, sier Audun lattermidt.
Sommeren er hva jeg kaller en smak av honning.
Gården er et fint fristed for alle i alle aldre, og anbefales hvis du ønsker å få en unik opplevelse i vakre naturomgivelser.
Fakta om Islandshest:
Kommer fra Island.
Godt gemytt, men kan være sta og kreve en bestemt og sterk rytter
Ikke uvanlig at de kan bli ridd frem til 25-årsalderen.
Ønsker du mer informasjon om Tryggvi Islandshestgård? Kanskje du vil ta deg en ridetur?
Sjekk ut deres hjemmesider: www.tryggvi.no
Kilder: www.tryggvi.no
http://no.wikipedia.org/wiki/Islandshest
Redaktør -