Den offisielle åpningen av byggetrinn 1 i Vitensenteret fant sted den 22. mai, og to dager senere åpnet dørene for publikum. Sandnesavisen tok turen til senteret for å leke seg like etter åpningen.
Det første som møtte oss da vi kom inn hovedinngangen var et stort rom hvor resepsjonen og Vitenbutikken holdt til. Mange av de besøkende gikk rett bort til butikken for å studere alle de spennende lekene før de gikk videre inn til selve utstillingen.
Det neste som møtte oss var åpningsutstillingen "Abels skissebok", her var temaet hjernen og genene det sentrale i ustillingen. Like ved utstillingen som omhandler hjernen lå en kafé med det passende navnet "Hjerneføde".
Deretter gikk turen opp til 2. etasje, hvor vi fant planetariet. Dette er et av de virkelig store høydepunktene i den nye Vitenfabrikken, og attraksjonen har plass til 60 personer. Et planetarium er et kuppelformet rom som brukes for å formidle hvordan det ser ut i verdensrommet.
Går man videre inn i lokalene finnes det verksteder hvor barn og unge alene, eller med hjelp fra fagfolk får utforske de ulike teknologiene, arbeidsmetodene og materialene som ligger til grunn for teknologisk og kunstnerisk utvikling gjennom tidene. Her kan man gjøre praktisk arbeid med tre, metall, leire, tekstil, stein og keramikk
Det som var morsomt å se var at det ikke bare var de yngste som koste seg på utstillingen, flere fedre og mødre ble som et barn igjen da de kom inn på utstillingen.
Sandnesavisen ønsker å gi skryt til opplegget som er lagt rundt utstillingen. Det første som møtte oss da vi gikk rundt og så på utstillingen var ansatte som både var veldig hyggelige og hjelpsomme og fortalte og viste oss hvordan de forskjellige tingene fungerte.
"Det er viktig at ungdom får muligheten til å besøke et planetarium. 90 prosent av de som fortsetter realfag får sin inspirasjon fra astronomi og romfart. I et planetarium er det mulig å inspirere ved å vise planeter og stjerner, og i dette ligger det mye kunnskap." sitat av: Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.
Fakta om Planetariet
Planetariet er en stor stålkule på 32 tonn som er over 9 meter i diameter. Planetariet er et av de viktigste elementene i den nye Vitenfabrikken og har plass til nærmere 60 personer. Mannen som står bak finansieringen av Planetariet er finansmannen Jens Ulltveit-Moe. Han har gått inn med en pengegave og sponsoravtale som har en verdi på til sammen 10 millioner kroner. Det er Rosenborg verft som har hatt den krevende jobben med konstruksjonene av Planetariet.
- Målgruppen for Planetariet er alt fra elever fra den videregående skole til barn som går i barnehagen sier Arne Lærdal som arbeider ved Vitensenteret. Det som er viktigst ved et Vitensenter er at de som kommer skal lære ting ved å utføre det ved praktisk arbeid
Redaktør -