Sensommer i arboretet

21.08.2008
Sensommer i arboretet
Familien Dexter koser seg på blåbærtur i arboretet. Vi ser f.v. Benjamin (7), Samuel (6), mor Helen og James (3).

Sandnesavisen besøkte Rogaland Arboret en formiddag i august for å finne ut litt om hva du kan oppleve i et av byens best besøkte friluftstilbud nå når sommeren ugjenkallelig nærmer seg slutten.

Det var gråvær og lett regn i lufta da jeg tok turen til arboretet, og besøkstallet denne formiddagen var ikke imponerende. Jeg fikk stort sett traske alene omkring og la sanseinntrykkene få fritt spillerom. Jeg kjente den velkjente, friske lukten av natur, jeg hørte løvet suse og en og annen fugl kvitre. Men først og fremst var det synsinntrykkene jeg bet meg merke i. Det er tydelig at det har blitt sensommer, med en voldsom frodighet på alle kanter og mørke grønne toner i engene. Naturlig flora vokser villig side om side med det beplantede. Blåklokkene og prestekragene kjemper fremdeles om oppmerksomheten med høstlyngen som med sin vakre lilla farge pryder marken. Blåbærene er modne og fristende, et og annet tyttebær stikker fram fra lyngen. Geitramsene står staute og ranke. Titter jeg ned i tjernet, bugner det av vakre vannliljer. Det er noen begynnende høstfarger å se, men sommerens prakt biter seg fast ennå noen uker til, før den for alvor må gi tapt for varmere fargetoner om ikke så lenge. Det er med andre ord overgangssesong i arboretet nå, men det gir ikke mindre grunn til å avlegge det et besøk. Man får tvert imot det beste av to årstider.

 

Historie og drift

Rogaland Arboret ble etablert i 1972 etter initiativ av Bjørn A. Stangebye. Det var etter en brann i området i 1970 at 500 dekar ble frigitt til dette formålet. Arboretet ble etablert som en stiftelse mellom Rogaland fylke, Sandnes kommune og sju andre nærliggende kommuner. Arboretet fikk gaver i tidlige år, både i form av penger og planter, men også nødvendig utstyr og arbeidskraft. Plantesamlingen utvides stadig, og arboretet består i dag av flere plantefelt med sitt spesielle tema. Totalt finnes det nå imponerende 1400 ulike sorter trær og busker i området. Arbor er latinsk og betyr tre. Et arboret er en botanisk hage for trær og busker. Rogaland Arboret har fire oppgaver – forskning, undervisning, bevaring og rekreasjon. For sandnesbuer flest er det nok rekreasjon som ligger hjertet nærmest, i form av spasérturer og opplevelser i denne naturperlen vi er så heldige å ha så og si rett utenfor stuedøra.

 

Praktisk informasjon for besøkende

Du finner Rogaland Arboret ved å kjøre E39 noen kilometer sørover fra Sandnes. Følg deretter skiltingen mot arboretet. Alternativt kan du kjøre fra Hana og over Sviland. Derfra er det skiltet mot arboretet. Vel fremme betaler du tjue kroner i parkering. Disse pengene bidrar til å finansiere driften. Det blir også oppfordret til å betale fem kroner per besøkende. Det er satt opp kasser ulike steder i arboretet til dette formålet. Du kan deretter fritt nyte godt av tilbudene så lenge du måtte ønske, enten du vil studere de utallige plantesortene eller bare ønsker deg et fredelig avbrekk fra en hektisk hverdag. Arboretet gir rom for alle!

Arboretet har en trivelig kafeteria som er åpen hver søndag mellom kl. 11 og 16. Der kan du få kjøpt kaffe og annet drikke, is og nydelige vafler. Du finner også toaletter i tilknytning til kafeteriaen. Disse er alltid åpne.

 

På blåbærtur

Mens jeg går og tusler litt rundt og suger til meg synsinntrykk, brytes roen plutselig av ivrige barnestemmer. Jeg beveger meg mot lyden, og møter Helen Dexter og sønnene Benjamin (7), Samuel (6) og James (3), som har trosset regnværet og rustet seg til tur i arboretet.

–Vi er her nokså ofte, en gang i måneden, kanskje. Guttene så noen små frosker i vår, og ville tilbake for å se om de har vokst, forteller Helen.

- Hovedmålet for turen er imidlertid å se om blåbærene er modne, fortsetter hun. Og modne er de! Guttene trenger ikke gå langt unna stien for å finne de blå herlighetene.  Samuel plukker raskt noen bær og strekker hånden ut for å spandere på meg. Jeg registrerer at han allerede har rukket å få en særegen blåfarge rundt munnen. Med et spørrende blikk kikker han på meg mens jeg smaker. Og jo da, jeg kan forsikre ham om at bærene er både søte og gode, før han springer videre for å høste mer av samme slaget.

www.rogalandarboret.no kan du lese mer om arboretet. 

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...