Sandnes; ikke bare et veikryss?

16.10.2008
Sandnes; ikke bare et veikryss?
Sandnes er ikke som det var og kommer ikke til å være som det er.

For noen er Sandnes ”bare” et veikryss på veien til Stavanger. Andre stiller spørsmålet ”Kor i helsikken e Sandnes?”. Noen andre igjen, er ikke interessert ”kor” Sandnes er, men ”ka” det er og ”kossen” det oppsto. Historikeren Svein Ivar Langhelle, er et eksempel på dette.

-Jeg har alltid hatt lyst til å skrive en bok om byhistorien til Sandnes, spesielt siden jeg egentlig er fra Sandnes, forklarer Svein Ivar Langhelle. Han trekker også frem forholdet mellom Sandnes og Jæren og det at Sandnes har vært en by for Jæren.

 

Gjødsel og håndverk hånd i hånd

Langhelle forteller at Sandnes ikke bare har vært en handelsby, det har også vært en håndverksby. Sandnes har i tillegg vært en gjødselhovedstad, noe en kunne registrere dersom det var tåke.

-Sandnes var en by du kunne lukte før du så den, siterer Langhelle.

 

-Kildene jeg har brukt er blant annet litteratur som er skrevet før, protokoller, konkursauksjoner og intervjuer, forteller Langhelle. For folk fra Sandnes har kanskje ett litt annet syn på seg selv, enn det folk utenbys har. Folk fra ulike lag har også sine versjoner om historiene, både industriarbeiderne og handelsfolkene.

 

-Stort sett var handelsfolk sine versjoner mer aksepterte og dersom noen andre kom med sine versjoner, ble det sett på som provokasjon, forteller Langhelle. Han er minst like interessert i historiene, som i faktaopplysningene. En kan registrere at Sandnes har vært en by for Jæren, på grunn av dialekten; forfinet jærdialekt.

 

Fra gammelt av var det nærmest et handelslag på Sandnes, hvor det var litt av alt og håndverkere. Nå er Sandnes preget av filosofien ”for folk flest”. Sandnes har vokst fra å være en ”filleby”, via handelsby for Jæren og industriby før det så har etablert seg som serviceby. Nå for tiden kan utenbysfarende slite med å se forskjellen på Sandnes og Stavanger. Det eneste de kan se det på, er skiltene. Med den befolkningsveksten det er i dag vil kanskje Sandnes om noen tiår bli større enn ”storebroren” Stavanger, legger Langhelle til.

 

Ellers kan det nevnes at Sandnes har vært en ”parasitt” mellom Jæren og Stavanger. Flere bønder så ikke syn på å reise helt inn til Stavanger, så derav ble mange av varene deres levert i Sandnes i stedet.

 

Jubileumsbok

Til sammen fem personer jobber med boken som skal ta for seg byhistorien fra 1860 frem til i dag, og den skal etter planen være klar til byjubileumet 14. april 2010.

 

Det var Sandnes kommune som tok kontakt med Fagbokforlaget om ideen. Forlaget tok så kontakt med Universitetet i Stavanger, som fant frem til fem passende forskere som kunne jobbe med boken. Den vil ha samme preget som ”Vestlandets historie” og Jærmuseet sitter i bilderedaksjonen. Boka skal, ifølge Langhelle, passe for alle med interesse for Sandnes.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...