Mye dritt er god butikk

23.04.2009
Mye dritt er god butikk
Med oppfinnsomhet og pågangsmot løste Arne Braut problemet med møkkmengdene på garden.

Gardsdrift på Jæren produserer også avfall. Når tettheten av husdyr blir tilstrekkelig stor, vil mengden møkk bli for stor til at garden selv kan ta hånd om det som gjødsel. Det var situasjonen på garden til Arne Braut på Klepp.

Med oppfinnsomhet og pågangsmot løste han problemet med den geniale og illeluktende merkevaren Plenkrutt. Vi møter den driftige og kreative Jærbonden i styrhuset på en liten feiemaskin. Han kjører over gårdsplassen et par lengder, kikker bak seg, og konstaterer at det ser bra ut. Braut er kjent for å ha mange jern i ilden, og har fått råd av kompiser om at han ikke må operere så bredt. Han må spisse seg mer. Feiemaskinen tyder vel på at han ikke har tatt rådene til følge.

- Kom her, sier han, og tar oss med inn på kontoret. Han skrur på kaffetrakteren, og forteller historien om hønsedritten som ble god butikk.

- Plenkrutt startet ganske tilfeldig. Vi hadde problemer med sprayeareal. For å drive lovlig i forhold til gjødsel og areal, så må du ha ca åtti dekar med jord per to tusen verpehøne-plasser. Far min startet opp før disse konsesjonsgrensene kom. Han hadde ti tusen høner, og slaktet femten hundre gris i året. Vi hadde kun 120 mål med jord, og med så mange dyr hadde vi et krav på nesten 600 mål. Det innebar at vi måtte leie spreieareal. Vi hadde enorme kostnader med transport av naturgjødsel, og på det lengste kjørte jeg helt opp til Dirdal, minnes Braut.

 

Spisskompetanse på gras

Når Braut forteller, gjelder det å være konsentrert. Her er det snakk om mye informasjon på kort tid. Da han gikk på Jønsberg landbruksskole i Hedmark skrev han det han kaller en sær særoppgave om en grassort som heter strandrøyr. Det la grunnlaget for spisskompetanse på gras.

- Jeg kunne ikke forstå hvorfor vi hadde så mye mose på plenen. Dette graset har de samme biologiske forutsetningene som graset til storfe. Der finner du ikke mose. Når du klipper plenen i en vanlig hage, kaster du avfallet i komposten. Dermed tar du bort næringsstoffer, og mosen overvinner graset. Med gjødsel ville graset ha overvunnet mosen, forklarer Braut.

- Det er akkurat som med konkurransen om kvinnene på byen, sier han, og ler godt.

- Du kan dra mange interessante sammenligninger mellom mennesket og natur, sier han, og stapper en snus under overleppen.

- Se her, ta en hjernetrim, sier han, og slenger snusdåsen på bordet, før han går inn i en tysk dialog med en estonisk ansatt på garden.

 

Første kunde

Det var altså et kraftig overskudd av hønsedritt, paret med spisskompetanse på gras, samt en god dose nysgjerrighet og virketrang som førte til at Braut valgte å investere i produksjonsutstyr i stedet for å bruke penger på dyr utkjøring av dritt. Det var på begynnelsen av 90-tallet. Han høstet en del latter i lokalmiljøet, og ikke mange levnet ham store sjansene. Mange hadde prøvd før ham, men ingen hadde fått det til. Og Braut var ikke langt fra å gi opp selv heller. Helt til han fikk besøk av en kjenning som jobbet i Jærbladet.

- Torbjørn Fiskå kom innom. Han hadde spadd hønselort til rosene sine. Han fikk se oppi en av sekkene mine. Det var fint og brunt mjøl, og han fikk med seg en sekk. Så slapp han selv å stå under skitende høner. Han lagde en reportasje i Jærbladet. Avisen kom ut kl tre. En time senere så kom første kunde. Han hadde kastet seg rett i bilen, og kjørt helt fra Dirdal, sier Braut fornøyd.

Fra å selv måtte ta utgiftene med å kjøre dritten helt til Dirdal, hadde Braut nå snudd kretsløpet, og folk fra Dirdal kom nå til Kleppe for å hente dritten. Ja, de betalte til og med for det.

- Da jeg hadde solgt en sekk, fikk jeg såpass mye energi at jeg innså at det var bare å gi gass. Vi sekket opp, og jeg lagde et stort skilt med ”Plenkrutt” og satte opp ved vegen. I 1995 kan vi ha solgt et par tusen sekker, anslår Braut.

 

Interesse for markedsføring

Braut legger ikke skjul på at han er interessert i markedsføring. Med merkevaren Plenkrutt, og slagordet ”Dæ lokta, dæ virka” så har han lykkes godt med å gjøre seg synlig.

- I 96 og 97 hadde jeg satt av nitten og et halvt tusen til markedsføring, og kontaktet Atle Gjerstad i Lokomotiv Reklamebyrå. Jeg hadde nettopp bestemt meg for å kalle produktet Plenkrutt. Jeg ringte til Håmsøe Patentbyrå, og sikret meg navnet. Jeg har også sikret meg ordet ”krutt”, understreker Braut fornøyd.

- Vi laget en folder med total informasjon om hvordan du får en fin plen. Så sendte vi den ut på C-post reklame til eneboliger, kategori fem, altså styrt til potensielle pleneiere. Jeg fulgte magefølelsen og begynte i byen først. Det viste seg å være riktig. Her ute tok de meg ikke på alvor. Men det var helt greit, det var jeg forberedt på. Du blir ikke profet i egen bygd, slår Braut fast.

- I utgangen av 1999 begynte konkurrentene å skjønne det. Nå har mitt produkt blitt fasit, sier Braut, og retter kritikken mot den gamle oppfatningen om kalking.

- Du kan ikke kalke hodeløst. Norges fremste forskere i forsøksringen har spisskompetanse, og de sier det samme. Du må forvalte jorden skikkelig, og ikke forgifte den. Du må tilføre jorden akkurat det som passer i forhold til det du dyrker, formaner Braut.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...