Gründerne Trond Melhus (t.v.) og Jan Kristian Vasshus i Zeropex AS har utviklet reduksjonsventilen Diffgen. Med den kan de produsere rein og grønn energi. Statoil har kjøpt seg inn i selskapet, noe som viser at bransjen har tro på prosjektet.
Günderne bak Zeropex AS har utviklet en teknologi som kan produsere betydelige mengder elektrisk kraft uten noen inngrep i naturen, uten noen forurensende utslipp, og til minimale kostnader. Nå jobber de med å få både politikere og potensielle kunder til å få opp øynene for all den kraften som i dag simpelthen går tapt.
”Changing waste to value” er slagordet som uttrykker visjonen til selskapet som ble etablert i 2006. To år på rad, i 2007 og 2008, har de fått miljøpris for sin oppfinnelse. Vi møter gründerne Jan Kristian Vasshus og Trond Melhus i sine nyoppussede lokaler ved gamle E-39 rett sør for Høyland kirke. Trond forklarer:
- Vi har laget en ny type turbin som kan ta ut trykket fra en vannledning, og lage strøm. Se for deg det drikkevannet som forsyner hele Stavanger, Sandnes og Jæren. Vannet ligger på en høyde, og har derfor et trykk som er for høyt for våre vannkraner. Derfor må vannverket montere såkalte reduksjonsventiler på vannledningene. Disse ventilene reduserer trykket til et ønsket nivå. Dette trykket blir altså ikke utnyttet, det forsvinner bare i en ubetydelig varmeøkning. Energipotensialet vi snakker om her er ikke med i regnestykket som forteller om Norges energipotensial, sier den engasjerte gründeren.
Som et taksameter
Han forklarer videre at forbruket av vann naturligvis varierer hele døgnet. Det er for eksempel veldig høyt om morgenen når mange står i dusjen.
- Det anlegget vi har bygget produserer strøm til nettet uansett hvor stort forbruket av vann er. Vi kan justere gjennomstrømningen av vann, og kontrollere det trykket som kommer ut på andre siden. Vi leverer hele tiden samme kvalitet på strømmen, men det varierer hvor mye vi kan lage alt etter hvor stort vannforbruket er.
- Er det omfattende å montere turbinen?
- Nei. Du tar bare bort reduksjonsventilen, og setter inn vår trykkgeneratorventilator. Så er den koblet rett til strømnettet, sier Trond, og Vasshus legger til:
- Når du produserer din egen strøm på plassen så er den gratis. Så kan du selge overskuddsstrømmen. Elverket er nødt til å kjøpe. Sånn er lovverket. Du slipper da også nettleie, som i realiteten nesten fordobler prisen på strømmen, og produserer gratis strøm til eget forbruk. Det er nesten som et taksameter som bare står og tikker. Du kan lese av tallet, og bare gange med prisen på kraft, sier Vasshus.
Mye går tapt på plattform
De to understreker at deres turbin kan monteres i en rekke forskjellige installasjoner, ikke minst i Nordsjøen.
- På en plattform kan det gå med et par kubikk med kjølevann i sekundet. Det vannet som bare går på sjøen igjen kan ha et trykk på 5 bar, og det blir ikke brukt.
Vasshus legger til:
- Hvis du ser vannet rundt leggene på en plattform, så ser du at det er akkurat som om det koker. Det er på grunn av trykket.
Trond forklarer videre om andre prosesser på en plattform der deres oppfinnelse kan brukes.
- Når du produserer olje, så får du også vann ut av brønnen. Andelen vann stiger som oftest etter hvert som brønnen blir eldre. Før vannet skal slippes ut igjen, må det renses. I den renseprosessen blir det brukt et trykkfall som kan være på hele 36 bar. Til det bruker de bare en reduksjonsventil, og hele denne energien går altså tapt.
- Vi har sett på plattformer der vi kunne ha produsert 15 megawatt med strøm. En vanlig husstand bruker rundt 4 kilowatt i snitt. Her snakker vi altså om 15 000 kilowatt. Det kunne forsynt ganske mange husstander med strøm, og ville ha gitt en formidabel reduksjon i CO2-utslipp, sier Trond. Han minner videre om at gassturbiner og dieselmotorer produserer det meste av den strømmen som i dag blir brukt på en plattform.
Norske festtaler
Den nye oppfinnelsen skal få luft under vingene ved hjelp av selskapet Zeropex AS. Det at store aktører som Energy Ventures og StatoilHydro er inne på eiersiden viser at bransjen har tro på produktet.
De to gründerne har imidlertid fått merke at ingeniørkunst og oppfinnsomhet er en ting, og kommunikasjon, salg og byråkrati er noe helt annet. Det er derfor Zeropex AS i disse dager går en bemanningsøkning i møte. Både selger og daglig leder skal inn. Det har nemlig vist seg at en god og samfunnsgagnlig oppfinnelse alene ikke er nok til å få hjulene til å rulle i selskapet.
- Vi må inn på den politiske arenaen for å selge dette i Norge, sier Vasshus, og langer ut mot norsk satsning på fornybar kraft som han mener mye består av festtaler.
- Dette blir definert som vannkraft, ergo ikke en fornybar energi.
- Jeg forstår ikke, er ikke vannkraft fornybar energi?
- Nei, vi forstår det egentlig ikke heller. Den norske stat gir en såkalt ”feed-in” støtte til alle som produserer fornybar energi. Vindkraft får 17 øre per kilowatt. De som tar i bruk vår teknologi får bare 4 øre. Trond legger til:
- Du får heller ikke de fire ørene automatisk. Dersom du har fortjeneste på strømmen du produserer, får du ikke den støtten.
Satser i utlandet
Nettopp på grunn av disse forholdene har Zeropex AS en hel delegasjon på besøk i England.
- Satser dere på utlandet på grunn av ugunstige støtteordninger her hjemme?
- Ja. Norge er et uland i forhold til resten av Europa når det gjelder satsning på og støtte til fornybar energi, sier Trond, og Vasshus legger til:
- Norge er selvsagt i en særklasse når det gjelder å bruke fornybar energi. Men det er bare på grunn av måten Norge er skapt på. Derfor blir det med de store festtalene.
Selskapet har også andre interessante prosjekter under utvikling. Med underselskapet BiEnergy tar de sikte på å effektivisere behandlingen av naturlig gjødsel fra gardsbruk, nærmere bestemt skille urinen fra møkka, og dermed gjøre transporten langt billigere. Også her er Energy Ventures og StatpoilHydro inne på eiersiden. Thermoconverter er den tredje oppfinnelsen som skal ut i verden. Den har ennå ikke fått et underselskap, og de to vil ikke si for mye om den fordi den ikke er helt ferdigpatentert. Felles for de tre oppfinnelsene er at de er like enkle som de er geniale. Melhus må selv spørre seg om hvorfor det ikke er noen som har tenkt på dette før. Men som han selv sier:
- Det er jo alltid noen som må komme på det først.
Redaktør -