Kåre og Jorun Andersen viser en bunt gode og lokale kvalitetsgulrøtter. Men de ser ikke bort fra at det ikke er noen som overtar plassen som torghandlere når de en dag slutter.
Kåre og Jorun Andersen har innrettet seg under lanternen i Langgaten. Her selger de blant annet frukt og grønt fra egen gård på Folkvord. De står seks dager i uken ni måneder i året, uansett vær. De ser ikke bort fra at de er siste generasjon fulltids torghandlere.
Ekteparet har brukt mye tid på å opparbeide seg en fast kundekrets, og det har de gjort ved å tilby det de selv kaller gode lokale kvalitetsprodukter. Ved disken i dag møter vi Maria Ramvi fra Fister.
- Her får jeg gode, norske kvalitetsvarer. Jeg har selv vært bondejente, så jeg kan se at det er god kvalitet. Disse plommene helter ”Early Rivers”, sier Ramvi, og peker på noen fristende blå plommer som ligger på hjørnet av bordet.
- Jeg er fast kunde her, og kommer her fordi jeg synes han mannen der er så kjekk, sier Ramvi, og peker på torghandleren mens hun ler godt.
- Og så kjøper jeg blomster til å ha på terrassen. Jeg bor rett borti her i Langgaten, sier Ramvi, og peker mot nord, før hun tar rullatoren fatt og manøvrerer i samme retning.
Fin butikk
Med lanternen over hodet har de to torghandlerne et kunstverk av et tak i ”butikken” sin.
- Det er en fin butikk.
- Ja, det er den fineste butikken, eller torget i hele landet.
- Står dere her året rundt?
- Nei, i januar, februar og mars står vi bare i helgene. Men ellers står vi her i seks dager i uken. Vi kommer og rigger oss opp rundt halv ti, en halvtime før butikkene åpner.
- Er alt hjemmedyrket?
- Nei, ikke alt, svarer de, og peker rundt på bordet på det som kommer fra egen gard.
Kål, persille, epler, brokkoli og knutekålen, samt alle blomstene er bare noe av det de selv har dyrket.
- Hvordan får dere tid til å drive garden når dere er så mye her?
- Du har jo alltid kvelder og helger. Men vi driver jo garden sammen med datter og svigersønn, og de driver også med salg rett fra garden.
Ingen rekruttering til yrket
- Er det god butikk?
- Tja, vi lever nå. Men rekrutteringen til torghandleryrket er heller dårlig. Vi er nok de siste torghandlerne som driver fulltid her, spekulerer de to.
- Noen vil nok alltid slenge innom her under sesongen. Men folk har ikke tålmodighet nok, og så er ikke inntjeningen god nok. Vi har stått såpass lenge at vi har klart å opparbeide oss en fast kundekrets, og det har vi slitt med i mange år for å få til. Vi har nok vunnet fram med å fokusere på lokale varer med kvalitet. Vi får daglig tilbakemelding fra kundene som er fornøyde. Men vi setter også pris på å høre når de ikke er fornøyd, vi er jo ikke perfekte.
- Så da får de nye varer?
- Ja, dersom kunden kommer tilbake med noe som ikke er godt, så får de nye, understreker de to.
- Er det kjekt å være torghandler?
- Ja, det er så mange koselige folk som kommer innom her, sier de to, før en kunde stopper opp og bestiller en korg med de blå fristelsene Early rivers.
Redaktør -