Byggleder Arild Idsøe (t.v.) og fylkeskommunens Per Halle inspiserer kabelarbeidet som er gjort i taket innvendig på nye Vågen Videregående skole.
Arkitekttegningene foran oss viser at det er komplekse forhold byggleder Arild Idsøe og fylkets prosjektleder Per Halle har hånd om. Vi møter de to i Felleskjøpets gamle lokaler som fungerer som bygglederens kontor.
Tegningene på bordet kommer fra arkitektkontoret over gaten, og viser eksakt hvordan de 22 600 kvadratmeterne skal deles opp i auditorier, øvingsrom, bibliotek, gymsal, klasserom, administrasjon, kantine og mye, mye mer.
- Det er kompliserte greier.
- Ja, det minner meg litt om da fylket hadde hånd om bygging av sykehus, med operasjonssaler, røntgen, og mye annet teknisk utstyr, sier Halle, som selv har bakgrunn som arkitekt.
- Her er det også mye teknisk utstyr som skal inn, med konsertsal, øvingsrom, og mye lysteknikk og AV-utstyr.
Helt sentralt i tegningene ligger det en oval sirkel, nesten som et langt egg.
- Det er ”kokongen”, sier Halle, og forklarer videre:
- Det lå i vinnerutkastet fra arkitektkonkurransen at kokongen skulle være et sentralt midtpunkt. Den inneholder den store forestillingssalen, i tillegg til seks auditorier i forskjellige størrelser, sier han, og peker på tegningen.
- Den bakre delen av kokongen kommer til å stikke ut mot Havnegaten og bli synlig derfra. Kokongen er hovedsakelig bygget i betong, og byggleder Idsøe kan forsikre at denne delen av bygget utgjorde en teknisk utfordring.
- Veggene i kokongen buer oppover. Den er smal nederst og strekker seg utover på veg opp, forklarer han.
Skallet er på plass
Selv om åpningen av skolen har blitt forskjøvet et år fram i tid fordi det før finanskrisen var vanskelig å få fatt i entreprenører, er Idsøe i dag fornøyd med progresjonen.
- Alt råbygg er oppe, det vil si at hele skallet er på plass. Vi er godt i gang med de tekniske anleggene, og holder på med aggregatene i ventilasjonsrommene. Det er til sammen sytten ventilasjonssystem i bygget, sier Idsøe for å illustrere omfanget.
- Vi er også godt i gang med oppdelingen med vegger. D-fløyen begynner å bli ferdig, og vi er i gang med B-fløyen. Vi er også i gang med elektroinstallasjonene i taket, og de store fasadeglassene kommer opp i disse dager, sier Idsøe.
Fra innsiden av den store glassfasaden vil du kunne skue ut mot ”ånå”, som skal åpnes og utgjøre en del av skolens ytre omgivelser. De to bygglederne forklarer at en stor kantine i første etasje, og et bibliotek i andre etasje vil være å finne bak den store glassfasaden.
Vinnerutkastet var klart i august 2005, og fylkesordføreren tok det første spadestikket i mars 2007. Halle kan opplyse at byggekostnadene i 2009-kroner er på 714,5 millioner.
- Vi beregner jo også prisstigningen fram til 2010, når det skal stå ferdig til skolestart, men de tallene har vi ikke klare ennå.
Tunge løft
For å få den standarden på idrettshallen som lå i plantegningene, måtte den bygges søylefri. Derfor måtte mannskapet til Idsøe installere noen ”monsterdragere”, og til den jobben måtte de skaffe til veie kraner i den aller tyngste divisjonen.
- Vi la opp to lange ståldragere, en på 72 meter og en på 60 meter. Den største veier 320 tonn, og ble løftet på plass av to svære kranbiler i et løft. Vi var altså avhengige av at disse kranbilene var ledige. Det er de største som finnes. Den ene var på oppdrag på nordvestlandet, og den andre var helt nybygget. Det var en 500 tonner. Den største utfordringen var å få plassert labbene, minnes Idsøe.
- Er det andre spesielle ting dere vil trekke fram med dette byggeprosjektet?
- Ja, jeg vil trekke fram fasaden. Der har vi brukt en spesielt fin stein som heter travertin. Vi er i gang med å dekke gymsalen og fasaden ut mot havnegaten med denne steinen, forklarer Idsøe, og Halle legger til:
- Det ble vurdert en lang rekke forskjellige alternativer til fasaden, men både utseende, slitestyrke og økonomi gjorde at vi valgte travertin. Den gir et flott fasadeuttrykk.
Ryddig arbeidsplass
Før de to bygglederne tar Sandnesavisen med på en runde i bygget, må hjelm og vernesko på. Vi beveger oss langs østsiden. I det sørøstlige hjørnet er det en stor åpning inn mot bygget der kantinen og biblioteket kommer. Store søyler holder bygget oppe, og de vil om kort tid bli skjult av glassfasaden.
- Hvor mange er det som jobber her?
- Per i dag er det nok litt over nitti stykker, men det blir flere etter hvert, kanskje opp mot 120 til 130, anslår Idsøe.
Vi går inn der kantinen kommer til å ligge. De to tar oss med rundt i bygget. Det er arbeidere rundt alt, fra mange forskjellige firma og fag. De fleste innerveggene er på plass. Noen vegger er doble, og de skal være helt lydtette. Vi går inn i kokongen. Skallet til en stor forestillingssal åpenbarer seg. Her vil framtidens dramatikere, musikere og skuespillere få boltre seg og legge grunnlaget for sin kunstneriske karriere. Det er nesten bemerkelsesverdig ryddig og fint på arbeidsplassen.
- Vi er veldig nøye på renholdet her, sier Idsøe, og forklarer at det har med arbeidsmiljø og sikkerhet å gjøre.
- Når regner dere med å være helt ferdige?
- Etter planen skal bygget stå ferdig den første mai neste år, og da blir det litt tid til å gjøre det klart til skolestart, sier Idsøe. Vi takker for omvisningen og lar de to mennene få fortsette arbeidet med Vågen videregående skole i hjertet av Sandnes.
Redaktør -