Gro Persson (t.v.) og Sigbjørn Stangeland (midten) har fått uvurderlig hjelp til utstillingen fra Vennelaget for Vitenfabrikken. Fra venstre: Cato Rosenberg, Berit Rosenberg og Torbjørg Sægrov.
Basert på masterfagsoppgaven til tyske Christina Gaal viser Vitenfabrikken et bredt utsnitt av hverdagslivet i Sandnes gjennom hele sekstitallet. Møbler, moter, arbeidsliv, fritid, arkitektur og husholdningsregnskap er bare noen stikkord for utstillingen.
Gaal har fått god hjelp fra Vennelaget for Vitenfabrikken. Femten tidsvitner har blitt intervjuet om liv og virke i det som har blitt kalt ”de gylne sekstiårene”. Torbjørg Sægrov er leder for venneforeningen. Sammen med nestformann Cato Rosenberg, medlem Berit Rosenberg, og Vitenfabrikkens Sigbjørn Stangeland og Gro Persson tar hun Sandnesavisen med på en liten omvisning.
Punkthus og typehus
- Sentrum ble egentlig lite forandret på sekstitallet. Det var mye rasjonelle bygg som ble reist, og siden byen vokste i utstrekning var det mange bygg som ble reist utenfor selve sentrum, forklarer Sægrov, mens hun peker på plansjer med bilder og tekster som fører tilskueren gjennom utstillingen. Første del er viet arkitektur.
- Her er hotell Sverre rett etter at nybygget ble reist. Det gamle ærverdige hotellet ble revet for å gjøre plass til dette. Og så har du Punkthuset her. Det ble oppført i 1959, og var ferdig til innflytting i 1960. Sekstitallet var også tiåret da typehuset kom. Det var hus du kunne finne i katalogene til for eksempel Block Wathne, Hetland Hus og Sandnes Trelast, forklarer Særgov mens følget kommer inn i avdelingen for design.
Fjernsynet
- Designen kom til å gjøre seg gjeldende utover landegrensene, sier hun, og peker på en skinnstol som må ha vært supermoderne i sekstiårene. Persson legger til at folk i Sandnes var tidlig ute med det som var nytt og moderne.
- Fjernsynet kom i 1960, og da begynte folk å møblere stuene sine rundt det. Som et apropos nevner nestformann Rosenberg at han var ansatt hos den første autoriserte TV-forhandleren i Sandnes: Sandnes Elektriske Forretning.
- Så kom musikken med rock og Beatles. NRK sendte ikke rock, så vi måtte høre på Radio Luxemburg og Sverige 3.
Arbeidsliv og forbruk
En rekke plansjer gir interessant informasjon om arbeidslivet. I 1959 ble det 45 timers arbeidsuke. Her er det statistikk over arbeidsledighet: Tilnærmet lik null.
- Hvis du mistet jobben, fikk du ny jobb nesten på dagen, sier Sægrov.
Lønnen steg kraftig, fra 14 500 i 1960 til 28 600 i 1969.
- Men prisstigningen var jo tilsvarende, da, minner Stangeland om.
En liten interessant historie forteller også om hvordan ærendsgutten hos Øglænd hentet lønnen til 500 ansatte og hadde pengene i en lærveske bak på den trehjulte motorsykkelen.
Utstillingen viser videre hvordan forbruket av både kjøtt og grønnsaker tok seg opp. I en monter kan vi se sirlig utfylte regnskapsbøker for husholdet. Siste del av utstillingen tar for seg moter, fritid og ferie. I 1960 ble bilen frigitt, og det la grunnlaget for campinglivet.
Før vi avslutter omvisningen, kommer Sægrov med en oppfordring:
- Vi mangler en skikkelig sekstitalls sofa, så hvis noen har en til overs, så ta kontakt.
Redaktør -