Ordfører Norunn Østråt Koksvik
Ordfører Norunn Østråt Koksvik mener at Sandnes er en by der det skjer mye på mange fronter. Hun forsøker i alle sammenhenger å fokusere på at Sandnes er sykkelbyen, men trekker også fram utviklingen innen både forskning, kultur og teknologi.
- I mine øyne er vi fortsatt en skikkelig sykkelby. Vi var jo først ute i landet med å si at vi er sykkelbyen, og det har også smittet over på andre. Vi har dessuten ligget i førersetet for å få en sunnere by, mener Koksvik bestemt, og trekker fram det unike samarbeidet med World Health Organisation, der Sandnes er med i et nettverk for å tilrettelegge for planleggingen av en sunnere livsstil for sine innbyggere. Koksvik kan ikke selv sykle til jobb, og det beklager hun.
- Dessverre så har jeg en jobb som gjør at jeg må bruke bil hver dag. Dersom jeg hadde syklet så hadde det tatt meg ti minutter til jobb. Jeg misunner dem som sykler til og fra jobb, og ser nå at det blir flere og flere av dem. Jeg synes også at planene om en ”sykkelmotorveg” mellom Sandnes og Stavanger er svært spennende. Det arbeidet er vi i gang med nå. Det vil føre til at mange får kortere veg til jobb, og at det blir lettere å bruke sykkelen.
- Hvor langt har dere kommet i det prosjektet?
- Planene er helt klare, og det er bevilget penger, så dette er noe vi satser på, sier Koksvik engasjert, uten at hun kan gå mer i detaljer om hvor traséen er planlagt.
- Hva med den foreslåtte sykkeltunnelen fra Vatne og under Ulvanutane?
- Dersom det er mulig, så vil vi også se på det. Noen synes kanskje det høres rart ut, men vi må tenke langt fram. Om tjue år kan det være at nesten alle sykler, spekulerer ordføreren.
Musikklekkeri
Koksvik trekker videre fram det hun karakteriserer som en formidabel satsning på kultur i byen.
- Vitenfabrikken har for eksempel nærmest blitt et landemerke. Det første året var 78 000 personer innom, og det er langt over det de hadde satt som mål. Planetariet er unikt i Europeisk sammenheng. Flere og flere får høre om det. Så har vi jo en kullturskole som de regner som landets beste. Nye Vågen Videregående skole blir unik i nordisk sammenheng. Selv om skolen jo er under fylkeskommunen, så ligger den jo i Sandnes, påpeker Koksvik.
Hun trekker videre fram alle de musikalske kreftene som i en årrekke har blitt klekket ut ved Lundehaugen Videregående skole. Thomas Dybdahl er bare én av dem. Mange sangere som gjør det bra i Europa kommer også fra skolen på Ganddal.
- Sandnes har også hatt noe av det aller beste både innen barne- og kvinnekor. Concentus har vært betegnet som det beste kvinnekoret i Norge i mange år. Vi har utrolig mye å være stolte av, og det må vi bygge videre på, sier Koksvik.
Ung befolkning
Etter oppskrift fra næringslivet har Sandnes en visjon. Den er uttrykt i et slagord, etterfulgt av tre adjektiver: ”Sandnes i sentrum for framtiden. Romslig. Modig. Sunn.”
- Jeg tok en spørrerunde i redaksjonen og spurte alle om de kjente til den uttalte visjonen til Sandnes. Det viste seg at den ikke hadde festet seg. Er det meningen at innbyggerne i Sandnes skal kjenne til denne visjonen?
- Ja, etter hvert. Men den er kanskje spesielt myntet på politikerne, og spesielt på meg. Når jeg står ovenfor viktige avgjørelser, så er det viktig for meg å tenke ”Sandnes i sentrum for framtiden”. Vi må ha de 30 prosentene som er under atten år i tankene når vi planlegger, og tilrettelegge for dem sånn at de ønsker å bosette seg her, sier Koksvik bestemt.
Med sitt verv i næringslivsutvalget reiser ordføreren rundt og besøker bedrifter i kommunen hver mandag.
- Det jeg ser er at det er veldig mange små og mellomstore bedrifter som holder på med høyteknologi, og det tror jeg kan bli framtiden for Sandnes, spår Koksvik, og retter foksuet mot havnen.
- Det vi har sagt i sentrumsplanen er at når havnen skal ut fra indre vågen, så skal vi få inn en blanding av kultur- og høyteknologisk basert næring der, i tillegg til boliger. Vi satser på å bygge opp et godt miljø for slike næringer der, sier Koksvik.
Figgjo i verdensklasse
- Tror du folk utenfor byen forbinder Sandnes med noe spesielt?
- Det spørs jo hvilken interesse en har. Jeg tror navn som kan dukke opp i forbindelse med Sandnes for eksempel kan være Sandnes Ullvare, og ikke minst Figgjo AS. Det er kanskje den fremste ambassadøren for Sandnes. De selger jo til hele Europa, til cruiseskip, og til det hotellet i Dubai som er formet som et seil, sier Koksvik, og sikter til Burj Al Arab, verdens eneste fem stjerners hotell.
- Figgjo ble årets bedrift i Rogaland for to år siden, og har vunnet internasjonale designpriser. At de har klart seg i konkurransen mot lavprisland sier noe om kvaliteten. Det er nok ikke et hjem i Norge som ikke har en kopp eller tallerken med Figgjo-merket under, sier Koksvik fornøyd.
- Sandnes er en by der det skjer mye på mange fronter. Det hadde jo ikke vært så kjekt om vi bare var kjent for sykkel. Vi må jo utvikle oss, anbefaler Koksvik.
Strandpromenade
- Pottemaker Simonsen mente at Sandnes er en by som ikke har verdsatt beliggenheten sin ved fjorden. Hva synes du om det?
- Det er jeg helt enig med Simonsen i. Det kommer seg jo, men sjøsiden langs Gandsfjorden har ikke vært mye å være stolt av.
- Men utviklingen av Strandgaten synes å være låst mellom verne- og trafikkhensyn.
- Jeg kjenner ikke til detaljene der, men når det gjelder Norestraen så må vi trå varsomt og ikke ta beslutninger som kan ødelegge. Men vi har jo vedtatt av vi skal ha en strandpromenade helt fra Hana til Stavangergrensen. Det blir fantastisk når vi kan sykle fra Hana og langs hele Norestraen. Men det ligger langt fram. Norestraen er så pass verdifull at vi må tenke oss møye om hva vi gjør. Kommunen kan jo ikke bare gå inn og ekspropriere eiendommer fritt. Men alle som skal investere og bygge noe nytt der vet at en promenade ligger inne i planene, avslutter Koksvik.
Redaktør -