Det skal godt gjøres å ikke finne noe som faller i smak hos Sissel Hauge på Bytti. Her er det tegneserier og pocketbøker så langt øyet kan se.
Det er ikke så lett å få øye på Sissel Hauge bak kassen. Stabel på stabel med pocketbøker og tegneserier står som høye fjell rundt henne. Hele butikken i Storgata er stappfull av Fantomet, Agent X9, Donald, Sølvpilen, og mye, mye mer.
Hauge blir litt usikker når vi spør når det var hun startet opp her. Hun begynte å jobbe i butikken i 98 eller 99, og overtok for tre år siden.
- Jeg overtok etter han som eide før meg. Tidligere holdt vi jo til lenger borte i Storgaten, der ved Boligbyggerlaget.
- Kan du fortelle litt om utvalget her?
- Det var et stort spørsmål, hehe. Jeg har litt av hvert for alle. Jeg kan ta et eksempel: Det var en som kom inn og sa at hun manglet en bok i Frøken detektiv-serien. Den fant hun her, og fikk da en komplett serie. Her kan du finne det du ikke får kjøpt nytt i dag.
- Så hvis jeg for eksempel mangler et eksemplar av Sølvpilen, så har du det her?
- Du kan være heldig å finne det, ja.
Museum og skraphandler
- Du kan vel si at jeg er det nærmeste du kommer museum når det gjelder gamle blader, sier hun og viser oss et bilde på veggen. Forsiden til tre veldig gamle utgaver av Vill vest har fått ramme rundt seg.
- Hva slags kunder er det som kommer inn her?
- Det er alle slags folk.
- Ikke bare samlere?
- Nei, det er ingen spesielle typer kunder, det er både unge og gamle. Det kan komme inn tidligere kunder som sier at de har blitt pappa, og at de må lære opp gutten sin. Her kan de komme og kjøpe ti Donald i stedet for ett. Så slipper de jo også den der plastikkleken som følger med de nye bladene, understreker Hauge, og kommer med nok en sammenligning:
- Jeg er vel det nærmeste du kommer en skraphandler innen bok og tegneserie. Jeg sparer jo miljøet en del. Nå skal folk opp og kose seg i hytten i påsken. Da kommer de inn her for å skifte ut samlingen på hytta med noe nytt. Og på julen kan de kjøpe tegneserier og bøker for å få barna til å sitte ned og slappe av, sier Hauge.
Eneste gjenværende butikk
Damen bak kassen understreker at kjøp og salg av gamle pocketbøker og tegneserier ikke er noe en blir rik av.
- Jeg kunne egentlig like godt sittet i kassen på Rema. Jeg blir ikke rik av dette, men her har jeg skapt meg en arbeidsplass jeg liker. Det er nesten mer som en hobby, sier Hauge fornøyd. Hun sier videre at hun tilhører en bransje som er i ferd med å forsvinne.
- Vi hadde butikker i både Sola, Klepp og Bryne, men de er borte. Det var også en på Ganddal. Den er også borte.
- Er du selv spesielt interessert i tegneserier?
- Ja, jeg har min samling av gullkorn hjemme.
- Hva består den av?
- Tintin, Alvefolket og Asterix blant annet.
Dristige gallere
- Hva er favoritten?
- Asterix
- Hvorfor?
- Jeg oppdager alltid noe nytt i tegningene, og kan ta det opp igjen mange ganger. Jeg blir ikke lei av det, og så er det jo også historisk.
- Blir det fortsatt gitt ut?
Nei, ikke så vidt jeg vet. Noe av det gamle blir jo trykket opp på nytt av og til. Det som forsatt blir gitt ut av det gamle er for eksempel Donald, Fantomet og Agent X9. De lever fortsatt. Så har du Conan også. Seint på åttitalet og tidlig på nittitallet var det masse som falt bort, blant annet Edderkoppen, Kamp og Tuppen og Lillemor.
- Hvorfor?
- Det må du spørre forlagene om.
Hauge tar oss med bort til hyllen med Donald og vennene hans. Vi ser på forskjellige årganger, og sammenligner pris. Med tanke på dagens pris i butikken, kan det absolutt være en ide å ta turen innom Hauge og få med seg en liten bunke til åtte kroner stykk. Den nebbete fyren var tross alt ikke mindre underholdende i gamle dager, kanskje snarere tvert imot.
Redaktør -