Foto-Sentralen har eksistert helt siden 1947, og har hatt samme adresse siden 1975. Arild Rostrup skulle gjerne pustet nytt liv i debatten om tak over Langgaten. I mellom det.
Det har vært en sur og kald start på det nye året. Byens handlende har nok av kjøpesenter å velge mellom dersom de vil ha varme og tak over hodet. Vi lurte på hvordan mørketiden oppleves i gode gamle Langgaten.
Vi starter derfor med å avlegge Charles & De et besøk. De første gjestene har funnet sine plasser. Merethe Skåland har med både moren, Sigrund Marthine Eia, og de to sønnene Glenn Leo og Jone Aleksander på en handletur i Langgaten. De har tatt den lange turen helt fra Sokndal for å gå i butikkene i Sandnes.
- Har dere vært i Langgaten før?
- Ja, innimellom.
- Og så velger dere gågaten her ute framfor kjøpesentrene?
- Ja, men vi skal nok innom kjøpesentrene også, samstemmer de fire, og bestiller frokosten før de gyver løs på handlegaten.
Frokost i Sandnes
Ove Kjetil Førre og Kamilla Myklebust bor i Stavanger. Nå har de satt seg ved et vindusbord på Charles & De.
- Jeg trodde Stavangerfolk så på Sandnes som en by en bare kjører forbi?
- Stort sett, ja… hehe…
- Men dere drar altså til Sandnes for å spise frokost. Er dette et favorittspisested?
- Ja, på frokost i hvert fall.
- Skal dere ha en hel dag i Sandnes etter frokost?
- Nei, vi skal på jobb etterpå.
- Her i Sandnes?
- Nei, i Stavanger.
- Så dere bor i Stavanger, reiser til Sandnes for å spise frokost, og så kjører dere tilbake til Stavanger for å gå på jobb?
- Ja, det er en kjekk plass.
- Hm, imponerende.
Fra USA til Sandnes
Debbie McDowell og Kristie Stohmann fra henholdsvis Texas og Minnesota har benket seg ned ved et annet vindusbord. Ektemenn i oljebransjen har ført dem fra verdenen der alt er stort og over til vårt lille hjørne på kloden. De har bodd her siden oktober.
- Hva synes dere om Sandnes?
- Det er kjempefint her, et skikkelig koselig sted å bo, samstemmer de to damene.
- Hvordan opplever dere gågaten vår da?
- Jeg liker godt gågaten, og at det ikke er noen biler å bekymre seg for.
- Hva med variasjonen i butikker?
- Dere kunne nok hatt flere tilbudsbutikker og spesialbutikker.
- Synes dere det er dyrt i Norge?
- Ja, samstemmer de to damene. Men at det er kaldt ute fører ikke til at de trekker mot kjøpesentrene.
- Jeg liker at det er kaldt ute og at du får varmen i deg når du går inn i butikkene.
Frukt og tobakk
Kiosken Dvergsdal frukt og tobakk er en av institusjonene i Langgaten. Reidun Dvergsdal har fått ut avisstativene, og venter på dagens første kunder bak skranken.
- Hvordan er aktiviteten i Langgaten nå når det er mørketid og vinter?
- Hvis du ser på salget, så er det bra. Men det er klart det er en litt død tid, etter jul og julesalget. Januar og februar er nok litt dårlig, men så tar det seg opp igjen når det begynner å lysne.
- Hva med konkurransen fra kjøpesentrene? Velger folk Langgaten selv om de kan handle innendørs?
- Ja, vi er i hvert fall fornøyd. Men det er klart at når det regner en hel dag så merker vi det. Men vi har mange gode og spesielle butikker i Langgaten. Jeg tror også at folk blir leie av de store kjøpesentrene der de bare finner de store kjedebutikkene.
- Har det tatt seg opp med utvalget av butikker?
- Ja, det var en del tomme lokaler før, men de har fullt seg opp. Så vi er inne i god trend.
- Selv om nye forskrifter gjør at dere nå må gjemme bort tobakken?
- Ja. Når det ble bestemt så trodde vi at vi kom til å oppleve en nedtur. Men der tok vi feil.
- Fordi folk vet hva dere har skjult bak i skapene uansett?
- Ja, og så er det faktisk vanskelig med automatene i matsentrene. Her er det mye enklere, slår Dvergsdal fast. Hun sier videre at Sentrumsforeningen, som de er medlem av, også gir uttrykk for at Langgaten er inne i en god utviklingstrend.
Trives i både godt og dårlig vær
En annen butikk som har røttene solid festet nord i Langgaten er Foto- Sentralen. Arild Rostrup forteller at selve bedriften strekker seg helt tilbake til 1947, og at den har hatt samme adresse som i dag siden 1975.
- Det at dere har vært så lenge her må vel bety at dere trives her?
- Ja, her har vi funnet oss godt til rette, både i godværsdager og i uværsdager. Langgaten har sin sjarm om det er fint eller dårlig vær. De som handler her kommer uansett.
- Hvordan er denne tiden? Julesalget er over, det er februar og kaldt. Er det en rolig tid?
- Ja, det tror jeg vi kan si, og det gjelder nok også for kjøpesentrene. At det av og til er mørkt og surt er jo ikke akkurat til Langgatens fordel, men det har også sin sjarm. En lørdag i Langgaten er unik om det er storm eller sol. Det tror jeg de fleste opplever, spekulerer Rostrup.
Gratis paraplyer til kundene
- Hva synes du om butikkmiksen her i Langgaten da?
- Nå er det jo ganske godt fullt opp, og jeg tror ikke det er et eneste ledig lokale igjen. Det har vært en del utskiftning, og spennende nisjebutikker har kommet til. Jeg tror Langgaten har en interessant miks. Det er jo også Norges lengste gågate.
- Stemmer det virkelig, eller er det bare noe som har blitt sagt så mange ganger at det har blitt en sannhet?
- Alle sier jo det, så vi får jo håpe at det stemmer, sier Rostrup med et smil. Han fortsetter:
- Vi savner det taket over Langgaten som det var snakk om for en tid tilbake. Da kunne en ha gått tørrsodd gjennom hele gaten. Alternativet er at Sandnes Sentrum og alle medlemsbutikkene nå deler ut gratis paraplyer, lokker Rostrup før vi tar turen videre i gaten.
Mette Østrem i Til bords merker at det er en rolig måned, og at folk har mindre penger. Hun tror nok folk trekker litt til kjøpesentrene på denne tiden av året, men regner med at det begynner å ta seg opp igjen rundt april. Hun har også butikker i distriktets kjøpesenter, og kan slå fast at de butikkene har litt flere besøkende på denne tiden av året.
Gøyeste butikken i gaten
Arne Nilsen har funnet vegen til butikken for alle som nekter å bli voksne. Butikken for alle som nektet å akseptere at julegavene under treet begynte å bli myke den dagen de var ti-tolv år, og mor og far syntes det var på tide å gå over til såkalte fornuftige presanger. Bak skranken står butikkeier Jone Sæland og demonstrerer et lite og svært manøvreringsdyktig radiostyrt helikopter. Nilsen er synlig imponert. Vi er selvsagt i hobbybutikken Sæland.
- Skal du ha radiostyrt helikopter?
- Ja, kanskje.
- Er det mye guttunge i deg fortsatt?
- Det er egentlig ikke til meg.
- Det er ikke bare en unnskyldning?
Nilsen ler godt, og holder fast på at det avanserte leketøyet ikke er til ham selv, men innrømmer likevel at det er mye gutt i ham fortsatt. Og i hobbybutikken Sæland synes han det er mye gøy.
Tid til mye lek
- Hvordan er det å drive butikk i mørketiden?
- Det går helt greit. Vi er ikke så veldig avhengige av været. Men dersom det er ti minus og snøstorm, så er det klart det blir rolige dager.
- Det er ikke sånn at alle trekker til kjøpesentrene?
- Nei, jeg tror ikke det, men dette er jo den roligste tiden i året. Januar, februar og delvis mars er rolig.
- Det blir mye tid til å kjøre radiostyrt helikopter, altså?
- Helt riktig.
- Så det er vel den kjekkeste tiden på året da?
- Hehe, ja Vi kan leke så mye vi vil.
Sjefen over kule leketøy sier videre at han synes butikkmiksen i Langgaten har blitt veldig bra, og at ingen tomme lokaler tyder på at Langgaten virkelig er i medvind.
Strålende fornøyd
På Knuts Konfeksjon treffer vi Marianne Thu Smith bak skranken.
- Hvordan er det å drive butikk i Langgaten nå i mørketiden?
- Det er veldig koselig. Det har kommet så mange nye og kjekke butikker, og gaten har virkelig tatt seg opp. Det blir bare bedre og bedre, slår Thu Smith optimistisk fast.
- Tidligere var det mange ledige lokaler, men nå er det kø for å få plass i Langgaten.
- Så dersom du vil starte butikk i Langgaten i dag, så er det ikke like lett?
- Nei, og så må butikken også være litt spesiell. Vi tar ikke inn hva som helst.
- Har det vært en bevisst satsning på nisjebutikker i stedet for kjedebutikker?
- ja, vi vil ha det litt annerledes, sier Thu Smith. Hun minnes at det for ti-femten år siden var litt tøffe tider for handlegaten i Sandnes, og at mange foretrakk Kvadrat. Utviklingen i sentrum de siste årene har imidlertid snudd:
- Med den nye skolen i Vågen er det mer ungdommer og mer liv og røre i sentrum. Det frister også andre til å komme til Langgaten, tror Thu Smith. Men hun understreker at det alltid finnes forbedringspotensial. Veidekket og belysningen i gaten kunne for eksempel godt vært skiftet ut.
Fargerikt på Smak
I Langgaten 38 finner vi det som vel må være gatas mest fargerike butikk. Smak gave og interiør er en typisk nisjebutikk for den som liker å ha det friskt hjemme. Det er syv og et halvt år siden den ble etablert i Langgaten. Elisabeth Østerhus Gundersen står bak kassen. Hva synes hun om Langgaten på denne tiden av året?
- Folk er vant med litt vær i Sandnes. Så sant det er kjekke ting i butikkene, så kommer folk uansett vær.
- Dette er vel en litt spesiell butikk. Hvordan vil du beskrive den?
- Konseptet er å prøve å finne ting de ikke finner i alle andre butikker, prøve å være litt annerledes, og det tror jeg kundene setter pris på.
- Dette er vel ikke en kjedebutikk?
- Hehe, nei, det er over hodet ikke en kjedebutikk, understreker hun.
- Og så er dere glade i farger her?
- Ja, vi trenger farger vet du, spesielt på denne årstiden. Mange farger har en positiv virkning på oss, tror jeg.
Trodde jeg var gal
- Hva synes du om butikkmiksen i Langgaten?
- Jeg synes det blir bare bedre og bedre. Da vi åpnet her for syv og et halvt år siden var det ganske dødt her. Folk trodde jeg var ”steingalen” om ikke åpnet på Kvadrat. Men det ene har dradd med seg det andre, og gaten har utviklet seg veldig positivt. Spesielt i denne delen av gaten.
- Så du angrer ikke på at du ikke etablerte deg på Kvadrat?
- Nei, det gjør jeg ikke. Det var aldri et alternativ. Jeg hadde jobbet der i fem år, og syntes det var helt forferdelig. Her får jeg åpnet opp dørene og får inn frisk luft, og kan lage til utstillinger på utsiden. Hvis det skulle være noe forbedringspotensial for Langgaten, så må det være å legge bedre til rette for parkering, sier hun. Før vi går ut av butikken møter vi på en islandsk familie. De lar seg ikke skremme av været, og sverger til Langgaten framfor kjøpesentre.
På motebutikken Villa Rosa tror de heller ikke at været skremmer bort kundene. Grethe Røed og Unni Wiik synes det er god stemning både i Langgaten og i butikken. De kan skrive under på den noe velbrukte floskelen om at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær.
Bedre før
Vi går videre sørover i Langgaten og tenker at det nesten ikke er måte på hvor positive handelsstanden i handlegaten vår er. Men på Notabene har de en litt annerledes opplevelse.
Oddbjørn Solgård forklarer:
- Det er ikke så verst til å være på denne tiden av året. Men det er jo klart vi skulle ønsket at det var bedre. Det kunne vært mer folk i gaten, spesielt på kveldene. Da kan det være litt dødt.
- Hvordan er forholdene i dag i forhold til for eksempel for ti år siden?
- Det var nok mer salg da. Jeg har jobbet her i førti år, og jeg ser en klar endring. Salget er mindre, og det tror jeg vi ser ellers også på butikkene i Langgaten.
- Men vi har snakket med mange i Langgaten i dag, og har fått et helt motsatt inntrykk. Er det bare rosemaling vi har blitt presentert?
- Det vet jeg ikke. Men ta en fin dag som denne. Det er ikke mye folk i gaten. Det er riktig nok fortsatt tidlig på dagen, men det koker ikke sånn som det gjorde før, mener Solgård. Han går med på at litt mange bokhandlere i samme gate kan være en medvirkende årsak til færre kunder i egen butikk, men han tror også at kjøpesentrene utenfor og i sentrum har tatt en del kunder fra Langgaten.
Ingenting slår Langgaten i fint vær
En annen institusjon i Langgaten er kafeen til Arne Johannesen, altså AJ`en. Med god utsikt ut vinduene har brødrene Harald og Kåre Oftedal benket seg ned med aviser og kaffe.
- Dere er ikke fristet til å bare ta turen til Kvadrat på dager med dårlig vær?
- Jo, det hender det, når været er ruskete. Det er mange butikker på Kvadrat, så det er nok en god konkurrent til Langgaten. Men når det er fint vær så er det ingenting som slår Langgaten, slår de to fast.
- Hva med påstanden om at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær? Er det bare en floskel?
- Hehe, ja, det er bare en floskel.
- Jeg ser at du selv sitter her med blazer og skjorte. Er det stil foran funksjonalitet?
- Ja, hehe, stil er viktigst, slår Harald Oftedal fast, før broren skyter inn:
- For meg er ikke Kvadrat noen ting, det er bare Langgaten. Her treffer du mange kjente folk. Når du blir så gammel som meg så må du ha det litt sosialt, vet du.
Knytt butikkene sammen
Som vi var inne på tidligere i artikkelen, er det fortsatt noen som drar fram den gamle ideen om tak over Langgaten. De to brødrene på AJ har imidlertid en annen idé for hvordan Langgaten kunne vært skjermet for vær og vind:
- Hvis du hadde laget innganger mellom butikkene slik at folk kunne gått fra hus til hus gjennom alle butikkene, så kunne selve gaten vært mer som en forsamlingsplass. Da hadde ikke Kvadrat hatt nubbesjangs.
- Akkurat, ja. Ikke dumt. Har denne ideen blitt lansert før, eller blir den lansert her og nå?
- Her og nå, ja. Men det er jo ingen som hører på oss, vi er jo pensjonister, sier de to og ler godt.
Før vi forlater Langgaten tar vi en svipptur innom Raugstadgården. Her har de virkelig klart å ta i bruk de gamle bygningene på en helt ny måte. Vi spør om det er mulig å få snakket med en daglig leder, men vedkommende sitter opptatt. Mannen bak baren får visst ikke lov å uttale seg til media, så vi nøyer oss med å ta noen bilder fra lokalene før vi kan slå fast at det gjennomgående råder en optimistisk holdning i handelsstanden i Norges angivelig lengste gågate.
Redaktør -