Det er ingen tvil om at barna setter stor pris på en gresslagt Ruten.
Sommer og festivaltid står for døren. Vi lurte på hva byen har å by på i år av musikk, rulleski, eventyr og fest, og svingte derfor innom Sandnes Sentrum. Der slo vi av en drøs med sentrumsgeneral Arne Idland. Han kunne love mye gøy på menyen.
En noe travelt opptatt Idland kunne gi oss litt audiens en sjelden regntung fredags morgen på kontoret. Vi er midt i mai måned, og det er litt for tidlig til at Idland har den fulle og detaljerte oversikten. Men de store linjene kan han gi oss.
- Situasjonen er den at i fjor så skjedde det veldig mye på grunn av jubileet. Vi fryktet lenge at det skulle bli en nedtur i år sammenlignet med jubileumsåret, men vi har hatt fokus å det, og nå ser vi at det kommer til å bli en god sommer med tanke på forskjellige arrangement, sier Idland optimistisk. Men han legger til:
- Vi klarer selvsagt ikke å matche jubileumsåret, og det skal vi da heller ikke gjøre. Vi kan jo ikke kopiere et 150 års jubileum.
Kremmermarked og fashion
Idland sier videre at arrangementene for sommeren allerede har kommet i gang:
- Kremmermarkedet er startskuddet for sesongen, og det er vi allerede ferdige med. Lørdagen var helt enorm, og kanskje tidenes aller beste. Vi var ekstremt heldige med været. Folk kunne nærmest gå i shorts i april. Det er kjekt å få en god start, sier Idland fornøyd.
- Ellers hadde vi Sandnes Fashion sist helg med over tre hundre besøkende på Huset Vårt. Dette er jo Norges første kjøpesenter, minner Idland om, og fortsetter:
- Vårens nyheter ble vist fram av toppmodeller fra Prestige modellbyrå. Dette kommer vi til å ta opp som en tradisjon, lover Idland.
Aibel Games
- Hva blir det neste på programmet?
- Det neste blir Aibel Games. Det er den største private arbeidsgiveren i Sandnes som arrangerer, og de holder til på Forus. De skal arrangere idrettsleker, og de kommer til å ta i bruk hele byen. Dette er et arrangement vi ikke har hånd om, men vi synes det er kjekt at det blir lagt her til byen. Jeg har ikke så mye informasjon om disse lekene ennå, sier Idland, og vi tar derfor en telefon til Aibel. Etter å ha blitt satt over til et par forskjellige personer i det store selskapet, får vi prosjektleder Han Jacob Berge på telefonen.
- Hva er egentlig Aibel Games?
- Det er et stort idrettsarrangement vi har hvert år for våre ansatte i hele Norge. Vi har det på forskjellige steder hvert år, og i år skal det være i Sandnes fra 27. til 29. mai. I år er det litt over 750 deltakere, og vi har nærmest lagt beslag på både Residens hotell, Hotell Sverre, Gamlaverket, Thon hotellet og Smarthotellet ved Kvadrat, sier Jacobsen. Han sier videre at det vil bli en åpningsseremoni ved kulturhuset hvor både varaordføreren i Sandnes og direktøren for det store selskapet vil holde taler. Aibel Games inneholder ifølge Jacobsen både tradisjonelle og litt mer utradisjonelle disipliner.
- Vi har femten forskjellige øvelser, alt fra golf, havfiske, turmarsj, leirdueskyting, bowling, terrengløp til stafett, femkamp, triatlon, volleyball og sandvolleyball, sier Jacobsen. Selv om arrangementet er for Aibel sine ansatte internt, tror han bestemt at det store innrykket kommer til å gjøre inntrykk i byen.
- Vi samarbeider med Sandnes Sentrum, og de ønsker å informere sine medlemmer om arrangementet. Vi kommer jo i stor grad til å bruke Langgaten og utekafeene, sier Jacobsen, og legger til at de også har et nært samarbeid med Sandnes Ulf.
Sykkelbyen Sandnes
Tilbake til Idland i Sandnes Sentrum:
- Hva står videre på programmet?
- Det neste store blir vel Nordsjørittet den 11. juni, altså i pinsen. Dette er et veldig viktig arrangement for byen. Det er jo tolv tusen syklister, samt kanskje like mange som tar imot dem. Den helgen syder det av liv i byen. Det er jo her festen er. Rittet starter i Egersund og går over Jæren, og så er det her den store sykkelfesten er. Vi er jo sykkelbyen Sandnes, minner Idland om.
- Dette er vel Norges nest største sykkelritt etter Birken, og har vokst noe enormt når det gjelder antall deltakere. I fjor var det havnefest her, og det er mye som skjer av firmafester og lignende, sier Idland. Han oppfordrer oss å ta kontakt med Eli Orre for å få vite mer om årets ritt. Vi tar oppfordringen, men det viser seg vanskelig å få tak i Orre. I stedet ringer vi til styreleder Odd B. Skjærseth, og får vite at han skal ha et møte med Orre over helgen.
Nordsjørittets historie i korte trekk
Det er mandag morgen når vi blir vist inn i et møterom på Tvedt-senteret. Der sitter Skjærseth og Orre med hver sin laptop. Styreformannen sitter og holder venstre hånd over to fingre på høyre hånd, som om han akkurat har sagt ”…og for det andre så...”, mens daglig leder Eli Orre følger nøye med. De kikker opp på Sandnesavisen i døråpningen, og ser i et øyeblikk ut som to spørsmålstegn. Så kommer de på avtalen som ble gjort på mandag. Vi slår oss ned, og spør om vi kan få en kort innføring i Nordsjørittets historie.
- Da Nordsjørittet startet for tretten år siden var det stort fokus på å få til et annerledes ritt, et ritt som var mer for de som likte å sykle i terrenget. På den tiden var det vel bare Birkebeinerrittet som var et slikt ritt, og vi hadde ikke noe tilsvarende på Sør-Vestlandet, forklarer Skjærseth.
- Vi ønsket å styrke sykkelinteressen for de som drev med ”normalsykling”. Det viste seg at det var flere klubber som tente på dette, og dermed var det mange parallelle initiativ som ble slått sammen. Det var klubber fra både Dalane, Randaberg, Nærbø og Sandnes som stod bak, og tanken var at rittet skulle ende i Randaberg. Men det viste seg å være litt langt, og siden Sandnes hadde, og fortsatt, har en stor klubb, var det derfor naturlig at rittet startet i Egersund og sluttet i Sandnes, forklarer styrelederen videre.
- Det første året, i 1998, var det bare noen få hundre deltakere. Årets ritt er det fjortende i rekken, og i år er det 12 500 påmeldte. Da vi startet opp var det ingen som så for seg at rittet skulle bli det nest største i landet, sier Skjærseth fornøyd.
Stor messe i målområdet
Daglig leder Eli Orre trekker fram en ny satsning under årets Nordsjøritt:
- I år innfører vi Nordsjørittdagene. Det er en sportsmesse som vi ønsker å utvikle videre i årene framover. Den kommer til å være åpen på torsdag og fredag fra 12:00 til 19:00 og på lørdagen fra 09:00 til 19:00, lokker Orre. Hun sier videre at det er MX Sport og Spinn Sykkelshop som står bak messen, og at de har invitert både nasjonale og internasjonale produsenter av sykler og utstyr på messen.
- De kommer til å vise nyheter på sykler, og det kommer garantert til å være mange gode tilbud til både deltakere og publikum. Derfor inviterer vi alle, ikke bare de som skal delta, men også ”pårørende”, til å komme og lage folkefest i hele løypen, og kanskje spesielt i målområdet, oppfordrer Orre.
Fantastisk område
Skjærseth mener at Sandnes har utviklet et fantastisk område ved den nye Vågen videregående skole og kulturhuset.
- Det er dette som er hjemmeområdet til Nordsjørittet. Som så mange år tidligere skal vi sørge for at festen her bare blir bedre og større enn tidligere, lover han. Orre sier at publikum kan følge hele Nordsjørittet direkte fra målområdet:
- Med storskjermproduksjon kan publikum følge rytterne direkte. Det er ganske unikt, og det er en helt spesiell teknologi som blir brukt. Vi kommer til å ha en stuntreporter utplassert i Tinghaugbakken, og der blir det både show og spurtpremier, lokker de to. De sier videre at det vil bli mye show og underholdning fra morgen til kveld på den store scenen ved målområdet.
- Sandnes Storband skal spille, og det blir masse intervjuer av både sykkelprofiler, og profiler som er kjent for andre ting enn å gjøre det skarpt på sykkelsetet, sier Skjærseth og smiler.
Show hver lørdag
Tilbake til Idland i Sandnes sentrum:
- Det er viktig å få med seg at det blir show ved Lanternen i Langgaten hver lørdag fra klokken 13:00 gjennom hele sommeren, fra slutten av april til slutten av september. Her blir det all slags musikk, oppvisninger, og mye variert underholdning. Så folk kan komme og bli overrasket ved Lanternen hver lørdag, lokker Idland, før han tar oss videre med i Sandnes sentrum sitt sommerprogram.
- Så er det Sandnesuken fra 15. til 18. juni. Det er den største happeningen, og vi regner med at det kommer seksti til åtti tusen personer innom de dagene. Dette er handelsstanden sitt store arrangement som nå har pågått i snart femti år. Det vel det førtisjuende i år, sier Idland.
- Sandnesuken er en klassiker i regionen når det gjelder arrangement, og de aller fleste Sandnesgauger har et forholdt til denne festen i sentrum. Nå har også Amfiet og Maxi hengt seg på, men det vil nok merkes mest her i Langgaten og området rundt. Dette året blir det fokus på europeisk mat, og det kommer vel 25 utstillere, med alt fra oliven, kjeks og franske oster. De kommer til å være i Krossen, altså i krysset mellom Gjestalveien og Langgaten.
- Er det populært med mat for tiden?
- Ja, og dette er en del mat du ikke vanligvis finner i Norge. Folk er interessert i mat, og ønsker å få litt mer enn det de til daglig finner på supermarkedet. Det blir også varm grillmat å få kjøpt. Dette blir et lite stunt fra oss. Vi konkurrerer jo ikke akkurat med Matfestivalen i Stavanger, understreker Idland.
Butikkene er ryggraden
Videre sier han at forskjellige band og musikkgrupper som øver på Varatun gård har sydd sammen en pakke med underholdning som skal spres utover hele Langgaten under Sandnesuken.
- Det blir et variert program med alt fra jazz til korps. I tillegg skal Gjesdal Brass Band ha konsert i forbindelse med sin sommeravslutning onsdag den 15. juni. Dette er et av de bedre brassbandene i landet. De holder til i Oltedal, men samler folk helt fra både Stavanger og Sokndal. De vil faktisk også ha med vokal, sier Idland.
Han understreker videre at det er butikkene som er ryggraden i Sandnesuken.
- Dette er ikke et kremmermarked. Det er butikkene som flytter ut i gaten under Sandnesuken. Her vil de ha kvalitetsvarer på tilbud, og da snakker vi ikke om rester. Her vil det være sommerens nyheter som blir vist fram, og du kan gjøre gode kjøp på kvalitetsvarer, lokker Idland. Han påpeker at butikkene er veldig flinke til å være med og dra festen.
Fotballens dag
Sjefen for sentrum sier videre at det er Sandnes Ulf som har fått tildelt Gamlatorget under Sandnesuken, og oppfordrer oss å ta kontakt med styreformannen i klubben for å få greie på hva de planlegger. Vi tar også den oppfordringen, men får ikke tak i styrelederen. Daglig leder og tidligere styreleder, Tom Rune Espeland, forteller imidlertid mer enn gjerne om hva klubben, som i år har hundreårs jubileum, har planer om:
- Alt er riktignok ikke helt spikret ennå, men planen er at vi skal arrangere noe som vi kaller Fotballens dager på Gamlatorget. Det skal være rettet mot barn og unge, altså bredden, og det vil være mange aktiviteter knyttet til fotball. Vi har planer om å ha en liten sandfotballbane, og arrangere en liten miniturnering der. Det er mulig det blir laserfotball, og måling av hastighet på ball. Vi håper også på å få til en avslutningskonsert, men vi har foreløpig ingenting konkret, påpeker Espedal. Han sier videre at klubbens hundre år allerede har blitt markert i kulturhuset, og at det også skal være en markering i klubbhuset. Men selve hovedmarkeringen vil bli Fotballens dag på Gamlatorget under Sandnesuken, forsikrer Espedal.
Midt i Blink(en) for Sandnes
Fra sitt kontor i Sandnes sentrum forklarer Idland videre at neste store tilstelning i byen er årets Blink-festival. Her har han litt å bidra med siden han er sportslig ansvarlig for arrangementet, og selv en ivrig utøver på rulleski. Blink vil bli avviklet i dagene 21. til 23. juli, og årets arrangement er det sjette i rekken.
- Verdens beste utøvere innen langrenn og skiskyting bidrar til å skape en skikkelig folkefest i Sandnes. Det hele starter med at deltakere og tilskuere reiser med båter og busser fra Sandnes til Lysebotn. Der blir det fellesstart fra kaien, og så er det å være første mann til topps. Blink har fått ”prime-time”, altså beste sendetid, på NRK 1 disse dagene, så dette er skisportens store sommerfest i Norge, sier Idland engasjert.
Aldri i tvil om Sandnes
- Hvordan var det Blink i sin tid kom i stand?
- Det startet med at NRK trengte å få fokus på skiidrett om sommeren, og henvendte seg til de to forbundene. Så vidt jeg har forstått det så hadde skiforbundet vært på et stort arrangement i Stavanger, nemlig turneringen i strandvolleyball, og sett at firmaet World Event er best i Norge. De kan heve et skiarrangement til å være noe langt mer enn bare et skiarrangement. De ble derfor forespurt, og daglig leder var aldri i tvil om at det måtte legges til Sandnes, forklarer Idland stolt, og legger til at det har vært en suksess fra dag én.
- Det er faktisk et av de virkelig store skiarrangementene i verden på sommertid.
- Men ski og sommer, er ikke det litt motstridende?
- Rulleski er til forveksling veldig likt ski, og du kan kjøre helt reelle konkurranser på rulleski. I tillegg blir det jo også skyting med skarpt i gatene. Sandnesfolk kjenner godt til Blink, og mange planlegger feriene slik at de får med seg denne familiefesten, sier Idland. Han legger vekt på at Blink i stor grad også er for barna.
- På Ruten kan barn få prøve seg på rulleski og laserskyting. Da skyter de på blinker som er like de som blir brukt i konkurranser, og som reagerer på laseren. Det er veldig realistisk. I fjor hadde vi for få startnummer, og har derfor satset på flere i år. Det var i hvert fall 1500 som fikk premier, og så gikk vi lens, minnes Idland. Han understreker betydningen festivalen har for skisporten i distriktet.
- For skipsporten her i regionen er Blinkfestivalen viktig, og for mange unge er det også første møte med skiidretten. Ruten i Sandnes er kjent for mye, nå også for å skape skiinteresse og skiglede, slår han muntert fast.
Eventyrlig i Sandnes
Som sagt innledningsvis så hadde ikke Idland den fulle og detaljerte oversikten over alt som skulle skje gjennom hele sommeren, og i perioden fra Blinkfestivalen og fram til Eventyruken 22. til 24. september klarer han ikke å fiske opp noen tilstelninger fra hukommelsen. Vi ber ham derfor fortelle litt mer om denne Eventyruken.
- Det er den tradisjonelle høstmarken som har blitt til Eventyruken. Vi starter med et stort barnehagetog med barn utkledd i eventyrskikkelser, og så blir det samling i Vågen. Så blir det eventyr i Langgaten med masse musikk og underholdning. I fjor var Midgardsormen teaterlag her med forskjellige forestillinger, blant annet Bukkene Bruse. Vi har to scener, en i hver ende av Langgata. Gjennom hele uken får skolene i Sandnes tilbud om eventyrstund. På lørdagen vil vi ha innsnitt av høstmarken, med kalvemønstring og høyhopping for barna i Lanternen. Det er Bondelaget som stiller opp med dyr og høy, og folk kan også få sitte på hest og kjerre i Langgaten, lover Idland.
- Dette er en av de virkelig store lørdagene i Sandnes sentrum, med veldig mye folk i gatene. På fredagen blir det eventyrsti i Sandvedparken. De aller fleste med barn i den alderen har vært innom dette, og i fjor var det rundt åtte tusen besøkende. Det blir en virkelig trolsk stemning i parken, med ulike forestillinger, rollefigurer, og en scene med større forestillinger. Det er veldig mye spennende for barna, og det har blitt en kjempesuksess, avslutter Idland fornøyd. Det er kulturavdelingen i Sandnes kommune og Sandnes kulturskole som i samarbeid med Sandnes Sentrum arrangerer Eventyruken.
Redaktør -